Πώς να σταματήσετε το παιδί σας από το άλεσμα των δοντιών του;

Το να βοηθάτε το παιδί σας να χαλαρώνει μπορεί να είναι το κλειδί για να σταματήσει το παιδί σας να τρίβει
Το να βοηθάτε το παιδί σας να χαλαρώνει μπορεί να είναι το κλειδί για να σταματήσει το παιδί σας να τρίβει τα δόντια του.

Ο βρουξισμός είναι μια κατάσταση στην οποία σφίγγετε ή τρίβετε τα δόντια σας. Τα παιδιά συνήθως έχουν βρουξισμό ύπνου, που σημαίνει ότι αλέθουν τα δόντια τους τη νύχτα. Εάν το παιδί σας τρίβει τα δόντια του, μπορεί να διαπιστώσετε ότι απλά βοηθώντας το να χαλαρώσει τη νύχτα λύνει το πρόβλημα. Υπάρχουν επίσης άλλοι τρόποι για να προστατέψετε τα δόντια του παιδιού σας, όπως περιγράφεται στη Μέθοδο 2.

Μέθοδος 1 από 2: βοηθώντας το παιδί σας να χαλαρώσει πριν από το κρεβάτι

 1. 1
  Κατανοήστε ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει βρουξισμό. Η λείανση των δοντιών μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το παιδί σας είναι αγχωμένο ή ανήσυχο για κάτι. Το να βοηθάτε το παιδί σας να χαλαρώνει μπορεί να είναι το κλειδί για να σταματήσει το παιδί σας να τρίβει τα δόντια του.
 2. 2
  Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου για το παιδί σας. Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο βήμα, η λείανση των δοντιών μπορεί να είναι ένδειξη ότι το παιδί σας είναι άγχος. Βοηθώντας το παιδί σας να χαλαρώσει για ύπνο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα που αλέθει τα δόντια του. Δημιουργήστε μια ρουτίνα που περιλαμβάνει χαλαρωτικές δραστηριότητες πριν τον ύπνο. Αυτές οι δραστηριότητες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
  • Κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο.
  • Ακούγοντας χαλαρωτική μουσική.
  • Διαβάζοντας ένα βιβλίο.
  • Λέγοντας στο παιδί σας ιστορίες ή τραγούδια νανουρίσματα.
  Εάν το παιδί σας τρίβει τα δόντια του
  Εάν το παιδί σας τρίβει τα δόντια του, μπορεί να διαπιστώσετε ότι απλά βοηθώντας το να χαλαρώσει τη νύχτα λύνει το πρόβλημα.
 3. 3
  Κάντε την κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας να νιώθει γαλήνια. Η εξασθένιση των φώτων και η ψύξη του δωματίου μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να κοιμηθεί πιο ήρεμα και έτσι να σταματήσει να τρίβει τα δόντια του. Για να κάνετε το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας χαλαρωτικό και γαλήνιο:
  • Κρατήστε τα φώτα χαμηλά. Αντί να χρησιμοποιείτε λαμπρούς λαμπτήρες φθορισμού, ρυθμίστε το δωμάτιο του παιδιού σας με μερικούς σκοτεινούς λαμπτήρες που μπορείτε να ανάψετε τη νύχτα.
  • Κρατήστε τη θερμοκρασία κάτω. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται καλύτερα όταν η θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρά τους είναι χαμηλότερη (περίπου 18°C ή 18°C).
  • Βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι του παιδιού σας είναι άνετο. Εάν το παιδί σας αρχίζει να ξεπερνά το κρεβάτι του, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να το μεγαλώσετε στο οποίο μπορεί να μεγαλώσει. Το άνετο κρεβάτι μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να κοιμηθεί καλύτερα.
 4. 4
  Κρατήστε ένα ζεστό πανί στην γνάθο του παιδιού σας πριν από το κρεβάτι. Οι θερμές θερμοκρασίες μπορούν να δημιουργήσουν καλή ροή αίματος. Εάν κρατάτε ένα ζεστό, υγρό πανί στο πρόσωπο του παιδιού σας, θα βοηθήσετε τους μυς του σαγονιού του να χαλαρώσουν δημιουργώντας καλή ροή αίματος στην περιοχή. Αυτό θα βοηθήσει το σαγόνι του παιδιού σας να χαλαρώσει και θα το κάνει λιγότερο πιθανό να σφίξει τα δόντια του μαζί ενώ κοιμάται.
  • Τρέξτε το νιπτήρα κάτω από ζεστό νερό. Φροντίστε πρώτα να δοκιμάσετε το πανί πάνω στο δέρμα σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ ζεστό. Κρατήστε το πανί πάνω από το σαγόνι του παιδιού σας. Μόλις κρυώσει το πανί, τρέξτε το ξανά κάτω από το νερό και μετακινήστε το στην άλλη πλευρά της γνάθου του παιδιού σας.

Μέθοδος 2 από 2: προστασία των δοντιών του παιδιού σας

 1. 1
  Λάβετε υπόψη ότι η λείανση ως αποτέλεσμα της οδοντοφυΐας δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές γιατί τα παιδιά αρχίζουν να αλέθουν τα δόντια τους, πιστεύεται ότι ο βρουξισμός μπορεί να προκληθεί από τα δόντια του μωρού του παιδιού σας. Όταν μπαίνουν τα δόντια του μωρού του παιδιού σας, μπορεί να τους προκαλέσει ερεθισμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λείανση των δοντιών..
  • Η παρέμβαση δεν απαιτείται συνήθως όταν το παιδί σας τρίβει τα δόντια του μωρού του. Ωστόσο, μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν από το κρεβάτι για να αποφύγετε το τρίψιμο του παιδιού σας (βλ. Μέθοδος 1 για περισσότερες πληροφορίες).
  Η ψύξη του δωματίου μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να κοιμηθεί πιο ήρεμα
  Η εξασθένιση των φώτων και η ψύξη του δωματίου μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να κοιμηθεί πιο ήρεμα και έτσι να σταματήσει να τρίβει τα δόντια του.
 2. 2
  Πάρτε ένα στόμα για το παιδί σας. Ο οδοντίατρος του παιδιού σας μπορεί να σας προτείνει να τον τοποθετήσετε στοματικό, επίσης γνωστό ως περιστασιακό νάρθηκα ή νυχτερινό φύλακα, για την προστασία των δοντιών του παιδιού σας. Όταν το παιδί σας αλέθει τα δόντια του, μπορεί πραγματικά να φθείρει τα δόντια του και να καταστρέψει το σμάλτο του. Ο προφυλακτήρας είναι κατασκευασμένος από καουτσούκ πυριτίου, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα για να αποτρέπεται η άλεση των άνω και κάτω γομφίων μεταξύ τους.
  • Βυθίστε το στόμα στο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να το διατηρήσετε καθαρό. Προσπαθήστε να το καθαρίζετε με οδοντόβουρτσα κάθε μία έως δύο ημέρες.
 3. 3
  Ελαχιστοποιήστε την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνει το παιδί σας. Η καφεΐνη μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού σας επειδή εμποδίζει το σχηματισμό μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται αδενοσίνη. Αυτή η χημική ουσία βοηθά να σας κάνει να νιώσετε χαλαροί, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας προϊόντα με καφεΐνη όπως:
  • Σόδες
  • Ενεργειακά ποτά.
  • Σοκολάτα.
  • Καφές.
 4. 4
  Προσπαθήστε να εμποδίσετε το παιδί σας να μασάει πράγματα εκτός από το φαγητό. Όταν το παιδί σας αλέθει τα δόντια του τη νύχτα, είναι σημαντικό να μην μασήσει κάτι που μπορεί να βλάψει τα δόντια του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας μασάει τα νύχια, τα μολύβια ή τα στυλό του, βοηθήστε το να σπάσει αυτές τις συνήθειες.
  • Μπορείτε να διαβάσετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει αυτές τις συνήθειες εδώ.
  Ίσως θελήσετε να συναντήσετε έναν ψυχοθεραπευτή ο οποίος θα είναι σε θέση να βοηθήσει το παιδί σας
  Εάν ανησυχείτε ότι η λείανση των δοντιών του παιδιού σας μπορεί να σχετίζεται με μια ψυχολογική κατάσταση, ίσως θελήσετε να συναντήσετε έναν ψυχοθεραπευτή ο οποίος θα είναι σε θέση να βοηθήσει το παιδί σας να ξεπεράσει τον βρουξισμό του.
 5. 5
  Μην αφήνετε το παιδί σας να μασήσει τα ούλα. Η τσίχλα αναγκάζει τα σαγόνια σας να σφίγγουν. Αυτό το σφίξιμο της γνάθου μπορεί να γίνει υποσυνείδητο, γεγονός που μπορεί να κάνει τα δόντια του παιδιού σας να λείπουν. Βοηθήστε το παιδί σας να μείνει μακριά από τα ούλα ενώ εργάζεται μέσω του βρουξισμού του.
 6. 6
  Διδάξτε στο παιδί σας πώς να αποφύγετε να σφίγγετε το σαγόνι του όταν το παρατηρεί ότι συμβαίνει. Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να έχει επίγνωση του σφίξιμου της γνάθου του και της λείανσης των δοντιών του, δείξτε του πώς να σταματήσει να κάνει αυτές τις ενέργειες όταν το γνωρίζει.
  • Για να το κάνει αυτό, πείτε του να τοποθετήσει το άκρο της γλώσσας του ανάμεσα στα δόντια του κάθε φορά που παρατηρεί ότι σφίγγει το σαγόνι του ή τρίβει τα δόντια του. Έχοντας τη γλώσσα του ανάμεσα στα δόντια του θα τον βοηθήσει να σταματήσει να κάνει τη δράση.
 7. 7
  Εξετάστε το ενδεχόμενο να συναντηθείτε με έναν θεραπευτή εάν πιστεύετε ότι η λείανση των δοντιών του παιδιού σας μπορεί να είναι ψυχολογική. Εάν ανησυχείτε ότι η λείανση των δοντιών του παιδιού σας μπορεί να σχετίζεται με ψυχολογική κατάσταση, ίσως θελήσετε να συναντήσετε έναν ψυχοθεραπευτή ο οποίος θα είναι σε θέση να βοηθήσει το παιδί σας να ξεπεράσει τον βρουξισμό του. Υπάρχουν μερικές τεχνικές που ο θεραπευτής μπορεί να διδάξει στο παιδί σας, όπως:
  • Αυτόματη πρόταση: Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει να πείτε στον εαυτό σας "Θα ξυπνήσω αν αλέσω τα δόντια μου" έτσι ώστε να μπορείτε να σπάσετε τη συνήθεια. Ενώ η προσέγγιση στερείται επιστημονικών στοιχείων, ορισμένοι θεραπευτές πιστεύουν ότι σκέψεις όπως αυτές θα βοηθήσουν το παιδί να ξεπεράσει τη συνήθεια του λείανσης των δοντιών.
  • Καθοδηγημένος διαλογισμός: Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας αίσθησης αυτοεκτίμησης και πεποίθησης ότι έχετε τον έλεγχο του σώματός σας.

Προειδοποιήσεις

 • Συζητήστε με το γιατρό σας εάν το παιδί σας συνεχίσει να τρίβει τα δόντια του ή αν παρατηρήσετε ότι τα δόντια του αρχίζουν να φαίνονται φθαρμένα.
Ιατρική αποποίηση ευθυνών Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, εξετάσεις, διάγνωση ή θεραπεία. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε, αλλάξετε ή διακόψετε οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail