Πώς να ξυπνήσετε από ένα κακό όνειρο;

Εάν έχετε τακτικούς εφιάλτες, μπορείτε να μάθετε να ονειρεύεστε διαυγή για να σταματήσετε το κακό όνειρο ή να ξυπνήσετε από αυτό. Θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον 10 ελέγχους πραγματικότητας καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας για να σας βοηθήσουμε να αποκτήσετε διαυγή. Για να κάνετε έναν έλεγχο πραγματικότητας, ρωτήστε τον εαυτό σας εάν ονειρεύεστε και αναζητήστε σημάδια στο περιβάλλον σας. Ένας τρόπος είναι να κοιτάξετε τα χέρια σας και να βεβαιωθείτε ότι έχετε τον σωστό αριθμό δακτύλων, καθώς αυτό συχνά αλλάζει στα όνειρά σας. Συγκεκριμένα, κάνετε έναν έλεγχο πραγματικότητας όποτε φοβάστε ή ανησυχείτε, κάτι που θα εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό σας να το κάνει όταν φοβάστε το όνειρό σας. Μόλις έχετε τη συνήθεια να κάνετε ελέγχους πραγματικότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα είστε σε θέση να τους κάνετε ενώ ονειρεύεστε. Όταν γνωρίζετε ότι ονειρεύεστε, μπορείτε να ελέγξετε τι συμβαίνει στο όνειρό σας. Μπορείτε να αλλάξετε το περιβάλλον των ονείρων έτσιΠιο ειρηνικά ή ξαπλώστε και κλείστε τα μάτια σας μέσα σε ένα όνειρο για να ξυπνήσετε πίσω στην πραγματικότητα. Για περισσότερες συμβουλές, όπως πώς να αποφύγετε τους εφιάλτες στο μέλλον, διαβάστε!

Μπορείτε να μάθετε να διασκεδάζετε το όνειρο για να σταματήσετε το κακό όνειρο ή να ξυπνήσετε από αυτό
Εάν έχετε τακτικούς εφιάλτες, μπορείτε να μάθετε να διασκεδάζετε το όνειρο για να σταματήσετε το κακό όνειρο ή να ξυπνήσετε από αυτό.

Οχι! Να σταματήσει! Φύγε! Μεταξύ 4 έως 8 τοις εκατό των ενηλίκων αναφέρουν ότι έχουν εφιάλτες, μερικοί τόσο συχνά μία φορά την εβδομάδα. Αν και σωματικά αβλαβείς, οι εφιάλτες μπορεί να είναι τρομακτικές εμπειρίες και ένα σημάδι μεγαλύτερων προβλημάτων με άγχος, τραύμα ή κύκλους ύπνου, ειδικά εάν είναι επαναλαμβανόμενες. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να ξεφύγετε από την εμπειρία. Ενώ οι επιλογές σας είναι κάπως περιορισμένες στο ίδιο το όνειρο, μπορείτε, με προσοχή, να μάθετε να αποτρέψετε τους χειρότερους εφιάλτες σας

Μέρος 1 από 3: να είσαι διαυγής στο όνειρό σου

 1. 1
  Κάντε έναν «έλεγχο πραγματικότητας». Το κλειδί για να αναγκάσετε τον εαυτό σας να ξυπνήσει κατά τη διάρκεια ενός προβληματικού ονείρου είναι, καταρχάς, να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι πραγματικό - ότι είναι ένα όνειρο. Αυτό ονομάζεται «διαυγές». Το διαυγές όνειρο απαιτεί δύο πράγματα: να ονειρεύεσαι και να αναγνωρίζεις το γεγονός ότι ονειρεύεσαι.
  • Η καλύτερη τεχνική για να επιτευχθεί αυτό είναι να κοιτάξετε, να ακούσετε και να δώσετε προσοχή στις λεπτομέρειες. Βρίσκεστε σε ένα μέρος ή με άτομα που τείνετε να βλέπετε μόνο στα όνειρα; Δεν ταιριάζει κάτι; Σας κυνηγούν ένα τέρας ή συνομιλείτε με έναν πολύ νεκρό συγγενή; Αυτά είναι σημάδια που ονειρεύεστε.
  • Να ακολουθείτε πάντα τον έλεγχο της πραγματικότητάς σας με την ερώτηση, "Ονειρεύομαι;" Αυτό θα εστιάσει το μυαλό σας στο να συλλάβετε εάν είστε σε ένα όνειρο.
 2. 2
  Αναζητήστε "σημάδια ονείρου". Ένας άλλος σχετικός τρόπος για να γίνετε διαυγής είναι να αναζητήσετε και να αναγνωρίσετε "σημάδια ονείρου". Αυτός ο όρος επινοήθηκε από έναν ψυχοφυσιολόγο που ονομάζεται Stephen LaBerge για να αναφέρεται σε στοιχεία ονείρων που υπαινίσσονται ότι ονειρεύεστε. Ψάχνω. Βλέπετε κάτι από το συνηθισμένο;
  • Μερικά σημάδια των ονείρων θα είναι προφανή. Οτιδήποτε υπερφυσικό όπως πτήση ή αναπνοή υποβρύχια, βλέποντας εξωγήινους κόσμους ή να καταλάβεις μια ξένη γλώσσα που δεν ξέρεις είναι ένα νεκρό δώρο.
  • Ωστόσο, ορισμένα όνειρα είναι απίστευτα ρεαλιστικά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον και τη συμπεριφορά σας.
  Πώς ξυπνάω κάποιον από ένα κακό όνειρο;
  Πώς ξυπνάω κάποιον από ένα κακό όνειρο;
 3. 3
  Αποφασίστε ότι, ναι, ονειρεύεστε. Μερικές φορές οι άνθρωποι που είναι "προ-διαυγές" κράτος αποφασίζουν λανθασμένα ότι δεν είναι στην πραγματικότητα ένα όνειρο. Για παράδειγμα, εάν δοκιμάσετε έναν "έλεγχο πραγματικότητας" και τσιμπήσετε τον εαυτό σας, αλλά ονειρευτείτε ότι αισθάνεστε το τσίμπημα, μπορείτε να συμπεράνετε ότι δεν ονειρεύεστε. Μόνο όταν έχετε απαντήσει θετικά, είστε διαυγής και είστε σε θέση να ασκήσετε κάποιο έλεγχο στο όνειρο.

Μέρος 2 από 3: Ξυπνήστε από ένα διαυγές όνειρο

 1. 1
  Προσπαθήστε να ξυπνήσετε. Μόλις επιτύχετε τη διαύγεια, είναι δυνατό να ενεργήσετε μέσα και μερικές φορές για να ελέγξετε το όνειρό σας. Αναγνωρίστε ότι είναι δυνατόν, και ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να πετύχετε - τελικά, τα όνειρα, είναι καθαρά ψυχολογικά, ώστε να ξυπνήσετε από αυτά. Πρώτα απ 'όλα, ρίξτε το κεφάλι σας πίσω και προσπαθήστε να ανοίξετε τα μάτια σας. Επικεντρωθείτε στο ξύπνημα. Χρησιμοποιήστε όσο περισσότερη θέληση μπορείτε. Μην ανησυχείτε εάν αυτό αποτύχει - σε μια διαυγή κατάσταση έχετε πολλές επιλογές.
  • Αν θέλετε να ξυπνήσετε, διαβάστε κάτι σαν ένα βιβλίο ή μια πινακίδα. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι δεν μπορούν να διαβάσουν κατά τη διάρκεια των ονείρων ή ότι το κείμενο αλλάζει. Επικεντρωθείτε στις λέξεις και τα γράμματα. Αυτό συνήθως ενεργοποιεί ένα τμήμα του εγκεφάλου σας που είναι απενεργοποιημένο στον ύπνο REM.
 2. 2
  Ελέγξτε το όνειρο. Το Lucid dreaming σας επιτρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε τον έλεγχο και συχνά σας επιτρέπει να κατευθύνετε ένα όνειρο. Οι δυνατότητες είναι, κυριολεκτικά, ατελείωτες. Εκτελέστε τη βούλησή σας για αλλαγή του ονείρου ή τουλάχιστον του σεναρίου. Μπορείτε να ανοίξετε τα τραπέζια για τον εφιάλτη σας, για παράδειγμα, συρρικνώνοντας το τέρας που σας κυνηγά. Μπορεί επίσης να δραπετεύσετε πετώντας μακριά.
  • Προσπαθήστε να αναβοσβήνει. Αυτό θα εστιάσει το μυαλό σας στην πράξη της αφύπνισης. Κλείστε τα μάτια σας και περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα πριν τα ανοίξετε ξανά. Δοκιμάστε το αρκετές φορές.
  • Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να αγνοήσετε τον εφιάλτη. Κλείστε τα μάτια σας σφιχτά και προσπαθήστε να σκεφτείτε τον πραγματικό κόσμο ή ένα διαφορετικό σενάριο. Σκεφτείτε την κρεβατοκάμαρά σας σαν να είναι όταν ξυπνάτε. Μιλήστε στον εαυτό σας και μετά προσπαθήστε να ανοίξετε τα μάτια σας.
  • Αν μπορείτε, ξεφύγετε από το όνειρο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να πετάξετε, αλλά και να τηλεμεταφέρετε, να θέσετε τον εαυτό σας σε διαφορετική τοποθεσία, να τρέξετε μέσα από έναν τοίχο ή να βυθιστείτε στο έδαφος.
  • Βρείτε μια χαλάρωση στη δράση, κλείστε τα μάτια σας και ακούστε τη δραστηριότητα του ονείρου να ξεθωριάσει. Εάν βρεθείτε στο χείλος της συνείδησης, εστιάστε σκληρά στο φως στο τέλος της σήραγγας - τα ασαφή σχήματα της κρεβατοκάμαράς σας - και φέρετε τον εαυτό σας σε αυτά. Για να αποφύγετε να κοιμηθείτε πίσω στο όνειρο, καθίστε στο κρεβάτι σας, αναβοσβήστε μερικές φορές και εστιάστε σε ένα ρολόι ή αντικείμενο.
  Πώς μπορώ να μειώσω το άγχος μου όταν ξυπνάω μετά από ένα κακό όνειρο;
  Πώς μπορώ να μειώσω το άγχος μου όταν ξυπνάω μετά από ένα κακό όνειρο;
 3. 3
  Περιμένετε το όνειρο. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, περιμένετε μέχρι να τελειώσει το όνειρο. Τα ανθρώπινα όνειρα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM) και συνήθως ονειρευόμαστε μόνο για περίπου δύο ώρες τη νύχτα, χωρισμένα σε διάφορους κύκλους REM. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, επιπλέον, ο χρόνος στα όνειρα δεν συμπιέζεται. Η δραστηριότητα σε ένα όνειρο διαρκεί όσο συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να περιμένετε οπουδήποτε από δέκα λεπτά έως μια ώρα και το όνειρο φυσικά θα τελειώσει.

Μέρος 3 από 3: αποτροπή μελλοντικών εφιάλτων

 1. 1
  Μειώστε το άγχος σας. Είναι φυσιολογικό να έχουμε ένα κακό όνειρο μερικές φορές. Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός υποκείμενου προβλήματος στη ζωή σας. Θα πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα για να αποτρέψετε τα μελλοντικά ταραγμένα όνειρα. Είστε πολύ άγχος, για παράδειγμα; Το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τους εφιάλτες.
  • Προσπαθήστε να ηρεμήσετε τις ανησυχίες σας πριν πάτε για ύπνο και εξασκήστε καλή υγιεινή ύπνου. Για παράδειγμα, δημιουργήστε μια ρουτίνα χαλάρωσης για το βράδυ. Έχετε τακτικό πρόγραμμα ύπνου. Παίξτε απαλή μουσική για μερικές ώρες πριν από το κρεβάτι ή κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.
  • Μην παρακολουθείτε ταινίες τρόμου και μην διαβάζετε ένα ενοχλητικό βιβλίο, καθώς μπορεί να προκαλέσουν κακά όνειρα.
  • Δυστυχώς δεν μπορείτε να αποτρέψετε το παιδί σας από εφιάλτες. Αλλά μπορείτε να είστε καθησυχαστικοί και να ορίσετε μια παρόμοια ρουτίνα για αυτούς. Βάλτε τα στο κρεβάτι ταυτόχρονα και κάντε τους να νιώσουν ασφαλείς, με ένα χαλαρωτικό λουτρό εκ των προτέρων, μια αγκαλιά ή μια ιστορία ύπνου. Κάντε το κρεβάτι ένα άνετο μέρος, με το αγαπημένο τους γεμισμένο ζώο ή παιχνίδι. Ίσως χρησιμοποιήστε ένα νυχτερινό φως.
 2. 2
  Μάθετε να έχετε τακτικά διαυγή όνειρα. Είναι δυνατόν να διδάξετε τον εαυτό σας να έχετε συνηθισμένα διαυγή όνειρα και επομένως να έχετε περισσότερο έλεγχο όποτε έχετε κακό. Μια μέθοδος είναι να οραματίζεστε τον εαυτό σας να ονειρεύεστε διαυγή ενώ είστε ξύπνιοι. Η ιδέα είναι να αυξήσετε την προσοχή και την ευαισθητοποίησή σας έτσι ώστε, όταν ονειρεύεστε, είναι πιο πιθανό να γίνετε διαυγής.
  • Μια άλλη μέθοδος ονομάζεται Mnemonic Induction of Lucid Dreaming ή MILD. Αυτό γίνεται σε κατάσταση αφύπνισης. Όταν ξυπνάτε, κάντε κάτι ενεργό, όπως διαβάζετε ή περπατάτε στο δωμάτιο και στη συνέχεια ξαπλώστε και επιστρέψτε στον ύπνο. Στη συνέχεια, κάντε μια σαφή πρόθεση να επαναλάβετε το όνειρο καθαρά, λέγοντας στον εαυτό σας ότι, την επόμενη φορά, θα θυμάστε ότι ονειρεύεστε.
  Ή ανάψτε ένα έντονο φως που θα διαταράξει το κακό όνειρό τους
  Καλέστε τους στον ύπνο τους, ή ανάψτε ένα έντονο φως που θα διαταράξει το κακό όνειρό τους και θα τους ξυπνήσει.
 3. 3
  Δείτε έναν ειδικό ύπνου ή ψυχολόγο. Μερικές φορές οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες συνδέονται με σοβαρές διαταραχές όπως το σύνδρομο μετατραυματικού στρες, άλλες ψυχικές ασθένειες ή με προβλήματα στον κύκλο ύπνου REM. Αυτά τα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους ανάλογα με την περίπτωσή σας, από την καθιέρωση καλύτερων ρουτίνων ύπνου έως τη θεραπεία ή τη φαρμακευτική αγωγή.
  • Δείτε έναν ειδικό ύπνου ή έναν ψυχολόγο εάν πιστεύετε ότι τα κακά σας όνειρα αποτελούν μέρος ενός προτύπου. Ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε μελέτη ύπνου εντός του ασθενούς ή σε ψυχολογική εξέταση για να κάνετε διάγνωση.
 4. 4
  "Σενάριο" τους εφιάλτες σας. Το σενάριο ονείρου ή η λεγόμενη "θεραπεία πρόβας απεικόνισης" είναι ένας τύπος γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας. Η ιδέα είναι ότι ένας ασθενής, ενώ είναι ξύπνιος και συνεργάζεται με έναν θεραπευτή, ξαναγράφει το τέλος σε έναν εφιάλτη που θυμάται έτσι ώστε να είναι ευτυχισμένος ή τουλάχιστον μη απειλητικός. Στη συνέχεια, κάνουν πρόβες στο τέλος στο μυαλό τους, έτσι ώστε το όνειρο που αναγράφεται να αντικαταστήσει τον αρχικό εφιάλτη.
  • Μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εφιάλτων σε ασθενείς, καθώς και τα συμπτώματα της PTSD.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Γιατί μερικά όνειρα είναι τόσο ζωντανά όταν ξυπνάω;
  Μερικές φορές, εάν ξυπνήσετε από τον ύπνο REM άμεσα, το όνειρο φαίνεται πιο ζωντανό επειδή ο εγκέφαλός σας δεν είχε χρόνο να ξεκουραστεί από αυτό. Θα μπορούσε επίσης να είναι ότι ένα όνειρο ήταν ιδιαίτερα αξέχαστο (το οποίο θα μπορούσε να είναι καλό ή κακό ανάλογα με το τι το έκανε αξέχαστο).
 • Πώς μπορώ να μειώσω το άγχος μου όταν ξυπνάω μετά από ένα κακό όνειρο;
  Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και θυμηθείτε ότι ήταν απλώς ένα όνειρο. Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, επιλέξτε μια ηρεμιστική, αποσπασμένη δραστηριότητα, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή το βουητό του αγαπημένου σας τραγουδιού, για λίγα λεπτά πριν προσπαθήσετε να επιστρέψετε στον ύπνο.
 • Γιατί έχω άσχημα όνειρα τεράτων;
  Αν έχετε εφιάλτες με τέρατα, είναι πολύ πιθανό επειδή ζητήσατε από το συνειδητό μυαλό σας να σας δείξει κάτι τρομακτικό.
 • Πώς μπορώ να πω αν βιώνω ένα διαυγές όνειρο;
  Ψάξτε για κάτι που δεν είναι συνηθισμένο - πράγματα που δεν θα είχαν νόημα στην πραγματικότητα.
 • Τι γίνεται αν οι εφιάλτες μου γίνουν πραγματικότητα;
  Πιθανότατα, δεν θα το κάνουν, αλλά δεν μπορείτε επίσης να περάσετε τη ζωή ανησυχώντας για το τι μπορεί να συμβεί. Δεν είναι τρόπος να ζήσεις. Εάν ο εφιάλτης σας πρόκειται να πραγματοποιηθεί, πιθανώς δεν μπορείτε να κάνετε πολλά γι 'αυτό, οπότε δεν έχει νόημα να το σκεφτείτε.
 • Πώς μπορώ να ελέγξω τα όνειρά μου;
  Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι ονειρεύεστε, φανταστείτε και επικεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε να συμβεί. Εάν θέλετε να εμφανίζεται κάποιος, εστιάστε σε αυτό το άτομο, πώς μοιάζουν και τι τους αρέσει να κάνουν. Εάν είναι ένα μέρος σαν το υπνοδωμάτιο σας, σκεφτείτε τις μικρές λεπτομέρειες στην κρεβατοκάμαρά σας. Το κλειδί είναι να σκεφτούμε λεπτομέρειες.
 • Πώς μπορώ να σταματήσω τους εφιάλτες μου;
  Διαβάστε ένα βιβλίο με καλό τέλος ή παρακολουθήστε αστεία βίντεο YouTube πριν από το κρεβάτι. Διαφορετικές στρατηγικές λειτουργούν για διαφορετικούς ανθρώπους, οπότε απλώς κάντε ό, τι σας κάνει ευτυχισμένους.
 • Πώς μπορώ να ανοίξω τα μάτια μου σε ένα όνειρο και πώς θα με επηρεάσει;
  Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ονειρεύεστε και να πείτε στον εαυτό σας να ξυπνήσετε. Μπορεί να μην θυμάστε το όνειρο ή να αισθάνεστε ανήσυχοι λόγω του ονείρου. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και ξέρετε ότι ήταν μόνο ένα όνειρο.
 • Πώς ξυπνάω κάποιον από ένα κακό όνειρο;
  Ανακινήστε τα απαλά μέχρι να ξυπνήσουν. Όταν το κάνουν, είναι μάλλον τρομαγμένοι από τον εφιάλτη, οπότε μπορεί να καθίσουν γρήγορα, λαχάνιασμα. Πες τους να πάρουν μερικές βαθιές ανάσες και ότι ήταν μόνο ένα όνειρο. Καλέστε τους στον ύπνο τους, ή ανάψτε ένα έντονο φως που θα διαταράξει το κακό όνειρό τους και θα τους ξυπνήσει.
 • Ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι να γνωρίζω ότι ονειρεύομαι αλλά δεν μπορώ να ξυπνήσω. Τι μπορώ να κάνω σε αυτήν την κατάσταση;
  Κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να φωνάξετε δυνατά. Τσιμπήστε τον εαυτό σας. Επίσης, αν και δεν μπορείτε να μετακινηθείτε, μερικές φορές μπορείτε να αλλάξετε αυτό που συμβαίνει σε ένα όνειρο. Πες ότι υπάρχει ένα τρομακτικό φάντασμα πάνω σου. μπορείτε απλώς να σκεφτείτε, «Γελοίο» και το φάντασμα γίνεται μελάνι.

Σχόλια (1)

 • sreid
  Αυτό με βοήθησε να γίνω ονειροπόλος. Είμαι σε θέση να ξυπνήσω τον εαυτό μου και να μάθω αν ονειρεύομαι.
Ιατρική αποποίηση ευθυνών Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, εξετάσεις, διάγνωση ή θεραπεία. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε, αλλάξετε ή διακόψετε οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail