Πώς να αποφύγετε τις πληγές του καρκίνου;

Εάν βουρτσίζετε ήδη δύο φορές την ημέρα, ο επόμενος καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις πληγές του καρκίνου είναι να βεβαιωθείτε ότι η οδοντόκρεμα σας δεν περιέχει θειικό λαυρυλικό νάτριο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης πληγών. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας για να αποκλείσετε αλμυρά, πικάντικα και όξινα τρόφιμα που ερεθίζουν το στόμα σας, όπως κουλουράκια ή μάρκες. Ωστόσο, εάν έχετε πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές και εξακολουθείτε να έχετε πληγές καρκίνου, ίσως χρειαστεί να εργαστείτε για τη μείωση των επιπέδων άγχους σας, καθώς το υψηλό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει πληγές καρκίνου. Για να το κάνετε αυτό, δοκιμάστε να κάνετε έναν περίπατο ή να ασκήσετε βαθιά αναπνοή όταν αισθάνεστε συγκλονισμένοι. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Ιατρικής μας, όπως πώς να θεραπεύσετε τις πληγές του καρκίνου, συνεχίστε να διαβάζετε.

Οι πιο περίπλοκες πληγές καρκίνου που εμφανίζονται τακτικά μπορεί να απαιτούν επίσκεψη στο γιατρό
Οι περισσότερες πληγές καρκίνου εξαφανίζονται μόνες τους, αν και οι πιο περίπλοκες πληγές καρκίνου που εμφανίζονται τακτικά μπορεί να απαιτούν επίσκεψη στο γιατρό ή τον οδοντίατρό σας.

Οι πληγές του καρκίνου, ιατρικά γνωστές ως αφθονικά έλκη, είναι πληγές που εμφανίζονται στους μαλακούς ιστούς μέσα στο στόμα ή στη βάση των ούλων σας. Δεν είναι μεταδοτικά, αλλά μπορεί να είναι οδυνηρά και να δυσκολεύουν το φαγητό. Οι περισσότερες πληγές καρκίνου εξαφανίζονται μόνες τους, αν και οι πιο περίπλοκες πληγές καρκίνου που εμφανίζονται τακτικά μπορεί να απαιτούν επίσκεψη στο γιατρό ή τον οδοντίατρό σας. Μπορείτε να μειώσετε την επανεμφάνιση των πληγών του καρκίνου ακολουθώντας την καλή στοματική υγιεινή και προσαρμόζοντας τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Εάν αναπτύξετε πληγές από καρκίνο, θα πρέπει να μάθετε πώς να τα αντιμετωπίζετε σωστά.

Μέθοδος 1 από 3: μετά από καλή στοματική υγιεινή

 1. 1
  Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα που δεν περιέχει λαουρυλ θειικό νάτριο. Το λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS) μπορεί να βρεθεί σε ορισμένες εμπορικές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα. Το SLS χρησιμοποιείται συχνά ως φθηνό πληρωτικό για να βοηθάει στην πάχυνση της οδοντόκρεμας και στην αφρό. Αλλά αυτό το πρόσθετο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης πληγών στο στόμα σας.
  • Διαβάστε τις ετικέτες στις οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα για να βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένες από SLS προτού τις χρησιμοποιήσετε ή αναζητήστε στο διαδίκτυο μάρκες που δεν περιέχουν συγκεκριμένα SLS.
 2. 2
  Βούρτσα με μαλακή βούρτσα. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε καλή στοματική υγιεινή επιλέγοντας μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε τα δόντια σας. Προσπαθήστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και μετά από κάθε γεύμα. Αυτό θα μειώσει την παρουσία βακτηρίων και σωματιδίων τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη πληγών καρκίνου.
  • Η χρήση μαλακής βούρτσας τρίχας θα αποτρέψει επίσης τον ερεθισμό στο στόμα σας. Ερεθίζοντας το στόμα σας με σκληρές βούρτσες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πληγών από καρκίνο.
 3. 3
  Νήμα μία φορά την ημέρα. Ξεπλένετε μία φορά κάθε μέρα για να αποτρέψετε την παραμονή σωματιδίων τροφίμων στο στόμα σας. Αυτά τα σωματίδια τροφίμων μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στοματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πληγών του καρκίνου.
  • Συνηθίστε επίσης το νήμα πριν από το κρεβάτι, ώστε το στόμα σας να είναι καθαρό και απαλλαγμένο από βακτήρια ή σωματίδια τροφίμων.
  • Το νήμα περισσότερο από μία φορά την ημέρα μπορεί να είναι επιβλαβές για τα ούλα σας.
  Γκρέιπφρουτ μπορούν επίσης να ερεθίσουν το στόμα σας
  Τα αλμυρά τρόφιμα, τα πικάντικα τρόφιμα και τα όξινα τρόφιμα όπως ανανάς, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ μπορούν επίσης να ερεθίσουν το στόμα σας, οδηγώντας στην ανάπτυξη πληγών από καρκίνο.
 4. 4
  Βεβαιωθείτε ότι ο οδοντιατρικός σας εξοπλισμός ταιριάζει σωστά. Εάν έχετε τιράντες ή συγκρατητήρα, βεβαιωθείτε ότι δεν τρίβει ή γρατζουνίζει το εσωτερικό του στόματός σας. Ο οδοντιατρικός εξοπλισμός που δεν ταιριάζει σωστά μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πληγών καρκίνου. Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας εάν αισθάνεστε ότι ο οδοντιατρικός εξοπλισμός σας ερεθίζει το στόμα σας.
  • Εάν έχετε τιράντες που τρίβουν στο στόμα σας και προκαλούν πληγές, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε οδοντικό κερί για να καλύψετε τις αιχμηρές άκρες.

Μέθοδος 2 από 3: προσαρμογή της διατροφής και του τρόπου ζωής σας

 1. 1
  Αποφύγετε τα τρόφιμα που μπορούν να ερεθίσουν το στόμα σας. Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα τρόφιμα ερεθίζουν το στόμα σας, όπως ξηροί καρποί, τσιπς και κουλουράκια. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε εσπεριδοειδή όπως λεμόνια και λάιμ, ώστε το στόμα σας να μην ερεθίζεται. Τα αλμυρά τρόφιμα, τα πικάντικα τρόφιμα και τα όξινα τρόφιμα όπως ανανάς, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ μπορούν επίσης να ερεθίσουν το στόμα σας, οδηγώντας στην ανάπτυξη πληγών από καρκίνο.
  • Προσπαθήστε να μην πιπιλίζετε καραμέλες ή μασάτε τσίχλες, καθώς αυτά τα προϊόντα μπορούν να ερεθίσουν το στόμα σας και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη πληγών καρκίνου.
  • Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τα τρόφιμα στα οποία είστε αλλεργικοί, καθώς μπορεί να αναπτύξετε αλλεργική αντίδραση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληγές του καρκίνου και πρήξιμο στο στόμα ή στο λαιμό σας.
 2. 2
  Πηγαίνετε για μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Η διατήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής συνολικά μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να παραμείνει ισχυρό. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να αποτρέψει την ανάπτυξη πληγών του καρκίνου, μεταξύ άλλων θεμάτων υγείας. Προσπαθήστε να έχετε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως σαλάτες με φρέσκα λαχανικά.
  • Τα τρόφιμα που περιέχουν καλλιεργημένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση ορισμένων βακτηρίων στο στόμα σας. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης πληγών καρκίνου. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει γιαούρτι στη διατροφή σας, καθώς και καλλιεργημένα, ξινά γαλακτοκομικά προϊόντα.
 3. 3
  Μειώστε τα επίπεδα άγχους σας. Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη πληγών καρκίνου. Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε την τάση να αναπτύξετε πληγές από καρκίνο όταν είστε αγχωμένοι, λάβετε μέτρα για να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε, ώστε να είστε λιγότερο επιρρεπείς στο άγχος.
  • Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε άγχος, άγχος ή συγκλονισμένοι, δοκιμάστε να κάνετε μια χαλαρωτική δραστηριότητα όπως γιόγκα ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής. Ή πηγαίνετε για μια βόλτα στο αγαπημένο σας πάρκο ή επικεντρωθείτε σε ένα χόμπι που σας αρέσει να κάνετε.
Γίνει πολύ μεγάλη ή εάν αναπτύξετε υψηλό πυρετό ενώ έχετε πληγές καρκίνου
Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν η πληγή του καρκίνου εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του στόματος σας και γίνει πολύ μεγάλη ή εάν αναπτύξετε υψηλό πυρετό ενώ έχετε πληγές καρκίνου.

Μέθοδος 3 από 3: Θεραπεία των πληγών του καρκίνου

 1. 1
  Γαργάρα αλμυρό νερό ή ξεπλύνετε μια μαγειρική σόδα. Οι περισσότερες πληγές καρκίνου θα εξαφανιστούν μόνες τους, αλλά αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης, μπορείτε να δοκιμάσετε γαργάρες με θαλασσινό νερό ή ξεπλύνετε με μαγειρική σόδα. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι ή μαγειρική σόδα σε τέσσερα γραμμάρια ζεστό νερό. Κάντε γαργάρες με αυτό δύο φορές την ημέρα για να προσπαθήσετε να καθαρίσετε και να θεραπεύσετε την πληγή του καρκίνου.
  • Μην καταπιείτε το ξέβγαλμα του στόματος, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Κάντε γαργάρες σπρώχνοντάς το στο στόμα σας για 10 - 15 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια φτύστε το.
 2. 2
  Τοποθετήστε βρεγμένα φακελάκια τσαγιού πάνω από την περιοχή. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε βρεγμένα φακελάκια τσαγιού πάνω από τις πληγές του καρκίνου για να τα βοηθήσετε να επουλωθούν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φακελάκια τσαγιού από βότανα βάζοντας τα σε νερό και στη συνέχεια αφήνοντάς τα να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα πάνω από την πληγή του καρκίνου ή κρατήστε τα ενάντια στην πληγή του καρκίνου με τη γλώσσα σας.
 3. 3
  Δοκιμάστε το μηδενικό στοματικό τζελ. Υπάρχουν μούδιασμα πηκτωμάτων στο στόμα για πληγές καρκίνου που μπορείτε να βρείτε στο τοπικό φαρμακείο σας. Μπορεί να είναι χρήσιμα εάν θέλετε να μουδιάσετε τον πόνο και να είστε σε θέση να τρώτε ή να μασάτε χωρίς ερεθισμό.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες της ετικέτας στο numbing gel όταν εφαρμόζετε το στοματικό τζελ και μην εφαρμόζετε υπερβολικά μεγάλο μέρος του προϊόντος. Η στοματική γέλη πρέπει να είναι ασφαλής για στοματική χρήση και ασφαλής κατάποση.
  Καθώς το υψηλό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει πληγές καρκίνου
  Ωστόσο, εάν έχετε πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές και εξακολουθείτε να έχετε πληγές καρκίνου, ίσως χρειαστεί να εργαστείτε για τη μείωση των επιπέδων άγχους σας, καθώς το υψηλό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει πληγές καρκίνου.
 4. 4
  Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν η πληγή στο καρκίνο δεν εξαφανιστεί μετά από δύο εβδομάδες. Εάν παρατηρήσετε ότι η πληγή του καρκίνου δεν επουλωθεί από μόνη της μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες, ίσως θελήσετε να επισκεφθείτε τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας. Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν η πληγή του καρκίνου εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του στόματος σας και γίνει πολύ μεγάλη ή εάν αναπτύξετε υψηλό πυρετό ενώ έχετε πληγές καρκίνου.
  • Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν οι πληγές του καρκίνου είναι πολύ επώδυνες παρά τη χρήση του numbing gel ή του φαρμάκου για τον πόνο χωρίς ιατρική συνταγή.

Προειδοποιήσεις

 • Καλέστε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίσετε επαναλαμβανόμενες πληγές ή νέες που εμφανίζονται πριν να επουλωθεί η προηγούμενη, οι πληγές επεκτείνονται στα χείλη, ο πόνος δεν ελέγχεται με αυτοεξυπηρέτηση, έχετε ακραία δυσκολία να φάτε ή να πιείτε.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Μπορώ να χρησιμοποιήσω βούτυρο για τον πόνο;
  Χρησιμοποιήστε αλμυρό νερό για να μειώσετε τον πόνο. Το βούτυρο θα το κάνει χειρότερο, καθώς περιέχει λίπος.
 • Η κατανάλωση αυγών θα προκαλέσει πληγές καρκίνου;
  Οχι; εμφανίζονται συνήθως από πικάντικο φαγητό ή άγχος.
 • Έχω πονόλαιμο και θεραπεύει, αλλά περίπου μια εβδομάδα αργότερα παίρνω ένα νέο. Τι συμβαίνει?
  Μπορεί να έχετε επαναλαμβανόμενες πληγές από καρκίνο λόγω άλλου προβλήματος υγείας. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας για να διαπιστώσετε εάν έχετε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που προκαλεί την επανάληψη των πληγών του καρκίνου.

Σχόλια (2)

 • mkub
  Φοβερός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα έλκη της γλώσσας, είναι πραγματικά χρήσιμο για μένα.
 • ptokatlides
  Σκέφτηκα ότι έτρωγα πάρα πολλά σταφύλια και κεράσια, και τα τσιπ θα με οδηγούσαν καρύδια. Θα δοκιμάσω το κόλπο τσαγιού! Σας ευχαριστώ!
Ιατρική αποποίηση ευθυνών Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, εξετάσεις, διάγνωση ή θεραπεία. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε, αλλάξετε ή διακόψετε οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail