Πώς να αποτρέψετε έλκη στο στόμα;

Για να αποτρέψετε τα έλκη στο στόμα
Για να αποτρέψετε τα έλκη στο στόμα, αντιμετωπίστε τυχόν οδοντικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το πρόβλημα, καθώς και προκαλεί όπως το στρες ή ορισμένα τρόφιμα.

Τα έλκη του στόματος μπορεί να είναι ένας πραγματικός πόνος, κυριολεκτικά! Οι πιο συνηθισμένες είναι απλές πληγές καρκίνου, οι οποίες είναι μικρές, λευκές βλάβες που προκαλούνται από ερεθισμό. Οι κρύες πληγές και η τσίχλα, που προκαλούνται από λοιμώξεις, μπορούν επίσης να εξελιχθούν σε έλκη. Για να αποτρέψετε τα έλκη του στόματος, αντιμετωπίστε τυχόν οδοντικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το πρόβλημα, καθώς επίσης και προκαλεί στρες όπως ορισμένα τρόφιμα. Εάν τα έλκη σας παραμείνουν ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να φταίει μια υποκείμενη πάθηση, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για θεραπεία.

Μέθοδος 1 από 4: αντιμετώπιση οδοντικών προβλημάτων

 1. 1
  Διαλέξτε μια οδοντόκρεμα που δεν περιέχει θειικό λαυρυλικό νάτριο. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτό το συστατικό προκαλεί χρόνια έλκη στο στόμα. Μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε μελλοντικά έλκη απλώς αλλάζοντας την τρέχουσα οδοντόκρεμα σας για μια διαφορετική μάρκα.
  • Φροντίστε να διαβάσετε τη λίστα συστατικών πριν αγοράσετε μια οδοντόκρεμα!
 2. 2
  Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα με απαλές τρίχες. Μερικές φορές, απλά το βούρτσισμα των δοντιών σας με μια οδοντόβουρτσα που είναι πολύ σκληρή μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό. Με τη σειρά του, είστε πιο ευαίσθητοι στα έλκη του στόματος. Όταν αγοράζετε μια οδοντόβουρτσα, αναζητήστε μια που λέει "μαλακές" ή "μαλακές τρίχες" για να προστατεύσετε τα ούλα σας από αυτόν τον ερεθισμό.
  • Ομοίως, να είστε απαλοί όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Μην βουρτσίζετε καθόλου τα ούλα σας. Χρησιμοποιήστε απαλές, μικρές πινελιές στα δόντια σας.
 3. 3
  Εξασκηθείτε στην καλή υγιεινή του στόματος βουρτσίζοντας και νήμα τακτικά. Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά τα γεύματα ή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και ξεπλύνετε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Θυμηθείτε να βουρτσίζετε όλες τις πλευρές των δοντιών σας και να βουρτσίζετε τη γλώσσα σας για να απομακρύνετε τα βακτήρια.
  • Η χρήση αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγιεινή του στόματος.
 4. 4
  Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας εάν οι οδοντοστοιχίες σας δεν ταιριάζουν καλά. Εάν οι οδοντοστοιχίες σας δεν ταιριάζουν σωστά, είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας εάν μπορούν να κάνουν οποιεσδήποτε προσαρμογές. Είτε είχατε τις οδοντοστοιχίες σας για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε για σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ταιριάζουν καλά χωρίς να προκαλούν έλκη στο στόμα σας.
  • Όταν οι οδοντοστοιχίες είναι ακατάλληλες, μπορούν να τρίβονται σε σημεία στο στόμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνα έλκη στο στόμα, καθιστώντας τις οδοντοστοιχίες σας δύσκολη τη φθορά.
  • Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα οδοντοστοιχιών για να βοηθήσετε τις οδοντοστοιχίες σας να παραμείνουν στη θέση τους, δεν θα λειτουργήσει εάν οι οδοντοστοιχίες σας δεν ταιριάζουν σωστά.
  • Οι αλλαγές στο σωματικό σας βάρος μπορούν να κάνουν τις οδοντοστοιχίες σας να ταιριάζουν διαφορετικά, έτσι μπορεί να είναι η αιτία αν έχετε οδοντοστοιχίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Μπορείτε επίσης να κάνετε διαλείμματα από τις οδοντοστοιχίες σας. Βάλτε τα σε νερό ή ένα διάλυμα οδοντοστοιχίας για έως και 4 ώρες την ημέρα.
 5. 5
  Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο για ένα κοφτερό, πελεκημένο δόντι. Εάν έχετε σπάσει ή σπάσει ένα δόντι, μπορεί να αφήσει μια αιχμηρή άκρη που προκαλεί έλκη. Μόνο ένας οδοντίατρος μπορεί να επιλύσει αυτό το ζήτημα, οπότε δείτε ένα το συντομότερο δυνατό.
  • Ο οδοντίατρος μπορεί απλά να χρειαστεί να αρχειοθετήσει, μια λύση που δεν είναι πολύ ακριβή. Ωστόσο, εάν έχει σπάσει μέχρι το τέλος, μπορεί να χρειαστείτε ένα ριζικό κανάλι ή άλλη εκτεταμένη οδοντιατρική, η οποία μπορεί να είναι ακριβή.
  • Μέχρι να μπείτε για να δείτε έναν οδοντίατρο, μπορείτε να βάλετε οδοντικό κερί ή ακόμη και ένα μικρό κομμάτι κόμμι χωρίς ζάχαρη πάνω από το δόντι. Αυτό θα κρατήσει την αιχμηρή άκρη από το κόψιμο στα ούλα ή στο μάγουλό σας.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνα έλκη στο στόμα
Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνα έλκη στο στόμα, κάνοντας τις οδοντοστοιχίες σας δύσκολο να φορεθούν.

Μέθοδος 2 από 4: εξάλειψη των σκανδάλων

 1. 1
  Βγάλτε τα σκανδάλη των τροφίμων από τη διατροφή σας ένα προς ένα. Για μερικούς ανθρώπους, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν έλκη στο στόμα. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να περιλαμβάνουν αλεύρι σίτου, ντομάτες, πικάντικες τροφές, σοκολάτα, φιστίκια, αμύγδαλα, τυρί, καφέ και φράουλες. Δοκιμάστε να τα βγάζετε ένα κάθε φορά, στοχεύοντας για 2 εβδομάδες κάθε φορά, για να δείτε αν σας προσφέρει κάποια ανακούφιση.
  • Εναλλακτικά, δοκιμάστε να τα βγάλετε ταυτόχρονα και, στη συνέχεια, να τα προσθέσετε ένα προς ένα για να δείτε αν κάποιο από αυτά σας δίνει έλκη.
  • Επίσης, αποφύγετε οποιαδήποτε τροφή που φαίνεται να ερεθίζει το στόμα σας, όπως όξινα τρόφιμα, μάρκες, κουλουράκια, ακόμη και ξηρούς καρπούς ή ορισμένα μπαχαρικά.
 2. 2
  Διαχειριστείτε το άγχος και το άγχος σας. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει έλκη στο στόμα, όπως μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα σωματικά συμπτώματα. Φυσικά, είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσεις μια ζωή χωρίς άγχος, αλλά πρέπει να προσπαθήσεις να βρεις τρόπους για να διαχειριστείς το άγχος σου, ώστε να μην αναλάβει. Προσπαθήστε να εξαλείψετε τους στρες όταν είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, εάν αγχωθείτε το πρωί παρακολουθώντας τις ειδήσεις, παραλείψτε τις ή δοκιμάστε να διαβάσετε μια σύντομη περίληψη. Εάν το ψήσιμο σας προκαλεί πίεση, αγοράστε ψημένα προϊόντα για αυτήν την πώληση ψωμιού ή παιδικό πάρτι.
  • Για παράδειγμα, δοκιμάστε γιόγκα ή διαλογισμό, που σας βοηθούν να απομακρύνετε το άγχος από τις ανησυχίες σας. Μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκείστε τακτικά.
  • Οι τεχνικές βαθιάς αναπνοής μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν όταν έχετε άγχος. Κλείστε τα μάτια σας και εισπνεύστε βαθιά μέχρι το πλήθος των 4 μέσω της μύτης σας. Κρατήστε την αναπνοή για 4 μετρήσεις και, στη συνέχεια, εκπνεύστε από το στόμα σας μέχρι το πλήθος των 4. Καθώς συνεχίζετε αυτήν την αναπνοή, προσπαθήστε να καθαρίσετε πλήρως το κεφάλι σας και να εστιάσετε στο σώμα σας. Επαναλάβετε μέχρι να νιώσετε τον εαυτό σας ήρεμο.
  • Εάν το άγχος αναλαμβάνει τη ζωή σας, δοκιμάστε να μιλήσετε με έναν θεραπευτή. Θα μπορούσατε επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την πιθανότητα λήψης φαρμάκων άγχους.
 3. 3
  Πάρτε έναν καλό ύπνο. Ακριβώς όπως το άγχος, το να μην κοιμάστε αρκετά μπορεί να προκαλέσει έλκη στο στόμα. Όλοι χρειάζονται λίγο διαφορετικό ύπνο, αλλά οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου ανά διανυκτέρευση. Οι έφηβοι χρειάζονται 8-11 ώρες κάθε βράδυ, ενώ τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται 10-13 ώρες κάθε βράδυ.
  • Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, δοκιμάστε να μείνετε μακριά από τις οθόνες για τουλάχιστον μία ώρα πριν από το κρεβάτι.
 4. 4
  Φάτε μια υγιεινή διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά. Στόχος να γεμίζετε το μισό πιάτο σας με φρούτα και λαχανικά κάθε φορά που τρώτε. Επιλέξτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως στα περισσότερα γεύματα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Η λήψη μιας μεγάλης ποικιλίας φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν έχετε ανεπάρκεια βιταμινών προκαλώντας έλκη στο στόμα σας.
  • Εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμινών, σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής με σίδηρο, ψευδάργυρο ή βιταμίνες B1, B2, B6, B12 ή C, ανάλογα με τις βιταμίνες που δεν λαμβάνετε τακτικά στη διατροφή σας.
 5. 5
  Μασήστε αργά για να αποφύγετε να δαγκώσετε το εσωτερικό του στόματός σας. Ο καθένας δαγκώνει το μάγουλο ή τη γλώσσα του μία φορά! Ωστόσο, εάν το κάνετε αυτό τακτικά, μπορεί να προκαλεί έλκη. Προσπαθήστε να αφιερώσετε το χρόνο σας όταν μασάτε για να δείτε αν αυτό βοηθάει. Επιβραδύνετε όταν τρώτε και κόψτε το φαγητό σας σε μικρότερα δαγκώματα.
  • Εάν μασάτε το μάγουλό σας όταν είστε ανήσυχοι, προσπαθήστε να γνωρίζετε περισσότερο αυτήν τη συμπεριφορά και να σταματήσετε τον εαυτό σας όταν το κάνετε. Μειώστε το άγχος σας όταν είναι δυνατόν και χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης για να βοηθήσετε.
 6. 6
  Σταματήστε το κάπνισμα εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού. Εάν ψάχνετε έναν λόγο να σταματήσετε, εδώ είναι ένας άλλος: το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για έλκη στο στόμα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη διακοπή και μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε το έμπλαστρο ή το χάπι νικοτίνης, το οποίο μπορεί να διευκολύνει τη διακοπή.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης για άτομα που προσπαθούν να εγκαταλείψουν.
  • Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας ότι προσπαθείτε να σταματήσετε, ώστε να μπορούν να σας βοηθήσουν να λάβετε καλύτερες αποφάσεις.
  • Προσπαθήστε να βρείτε δραστηριότητες για να αντικαταστήσετε το κάπνισμα. Για παράδειγμα, εάν καπνίζετε κανονικά μετά το δείπνο, δοκιμάστε να κάνετε έναν περίπατο.
Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για έλκη στο στόμα
Εάν ψάχνετε έναν λόγο να σταματήσετε, εδώ είναι ένας άλλος: το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για έλκη στο στόμα.

Μέθοδος 3 από 4: διαχείριση συμπτωμάτων στο σπίτι

 1. 1
  Αφήστε ένα έλκος να είναι εάν είναι ένα μικρό πόνο στο καρκίνο. Μια μικρή πληγή του καρκίνου είναι συνήθως μικρή, ωοειδής σχήματος με κόκκινη άκρη και είναι ενοχλητική, αλλά όχι έντονα επώδυνη. Οι περισσότερες μικρές πληγές καρκίνου καθαρίζονται μόνοι τους σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες, οπότε δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για αυτό. Ωστόσο, εάν είναι επώδυνο, επαναλαμβανόμενο έλκος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
  • Εάν η πληγή εκτείνεται στα χείλη, θα θελήσετε επίσης να δείτε έναν γιατρό.
 2. 2
  Ξεπλύνετε το στόμα σας με αλάτι και ζεστό νερό. Ζεσταίνετε ένα φλιτζάνι νερό στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να είναι ζεστό, αλλά όχι ζεστό. Προσθέστε 0,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο νερό και αφήστε το να διαλυθεί. Στη συνέχεια, σκουπίστε το ζεστό νερό γύρω από το στόμα σας για 10 έως 12 δευτερόλεπτα και φτύστε το. Φροντίστε να μην καταπιείτε το αλμυρό νερό - όχι μόνο έχει άσχημη γεύση, αλλά μπορεί να είναι και αφυδάτωση.
  • Μην χρησιμοποιείτε ξεπλύνετε αλάτι περισσότερες από 3 ή 4 φορές την εβδομάδα.
 3. 3
  Δοκιμάστε ένα αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα για να επιταχύνετε την επούλωση. Μπορείτε να βρείτε αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα σε φαρμακεία και φαρμακεία. Τα παιδιά κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αυτήν τη θεραπεία. Τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη μόλυνση ενός έλκους που έχετε ήδη.
  • Αυτά τα στοματικά διαλύματα μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια σας, αλλά η χρώση μπορεί να εξαφανιστεί μετά τη θεραπεία.
  • Εάν το στοματικό διάλυμα επιδεινώσει τα συμπτώματά σας, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε αμέσως.
  • Εάν προτιμάτε φυσικές θεραπείες, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα φυσικό στοματικό διάλυμα με λάδι δέντρου τσαγιού και ζεστό νερό.
 4. 4
  Πάρτε φάρμακο ανακούφισης του πόνου, όπως η ακεταμινοφαίνη. Εάν τα έλκη στο στόμα σας σας δίνουν πολύ πόνο, δεν χρειάζεται απλώς να υποφέρετε. Η ακεταμινοφαίνη είναι ένα παυσίπονο που αντιμετωπίζει μικρούς πόνους και πόνους. Μπορείτε να το αγοράσετε χωρίς χρέωση. Αναζητήστε εμπορικά σήματα ακεταμινοφαίνης όπως Tylenol, Disprol, Hedex, Medinol, Panadol.
  • Φροντίστε να διαβάσετε τις οδηγίες στη συσκευασία για να προσδιορίσετε τη σωστή δοσολογία για εσάς.
 5. 5
  Ψύξτε το στόμα σας με παγοκύστες για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο. Αφήστε τα παγοκύτταρα να διαλυθούν αργά πάνω από τις πληγές στο στόμα σας. Μπορείτε επίσης να φάτε κρύο φαγητό, όπως ψωμάκια, παγωμένο γιαούρτι ή παγωτό, για να έχετε το ίδιο μούδιασμα.
  • Ωστόσο, εάν το κρύο φαγητό κάνει τα έλκη να αισθάνονται χειρότερα, θα πρέπει να σταματήσετε.
 6. 6
  Χρησιμοποιήστε ένα άχυρο όταν πίνετε για να μειώσετε τον πόνο. Εάν το πόσιμο τείνει να τσιμπήσει και να επιδεινώσει τα έλκη του στόματος σας, η χρήση καλαμαριού μπορεί να σας βοηθήσει να κατευθύνετε το υγρό μακριά από την περιοχή του στόματος σας με το έλκος. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να διατηρείτε το στόμα σας καθαρό, οπότε δεν πρέπει να διακόψετε το πόσιμο μόνο επειδή πονάει.
  • Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τα δροσερά ποτά, οπότε έχετε ένα άχυρο στο χέρι για τους παγωμένους χυμούς και το νερό σας.
Να επιδεινώσει τα έλκη στο στόμα σας
Εάν το πόσιμο τείνει να τσιμπήσει και να επιδεινώσει τα έλκη στο στόμα σας, η χρήση καλαμαριού μπορεί να σας βοηθήσει να κατευθύνετε το υγρό μακριά από την περιοχή του στόματος σας με το έλκος.

Μέθοδος 4 από 4: βλέποντας έναν γιατρό

 1. 1
  Επισκεφτείτε το γιατρό εάν οποιοδήποτε έλκος διαρκεί περισσότερο από 2 εβδομάδες. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι το έλκος σας είναι μόνο πονόλαιμο, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να πάτε στο γιατρό εάν παραμείνει ή έχετε έλκη που συνεχίζουν να συμβαίνουν ξανά και ξανά. Είναι πιθανό οι πληγές σας να είναι ένα σημάδι μιας άλλης πάθησης, την οποία ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.
  • Για παράδειγμα, τα έλκη μπορεί να είναι σημεία ασθενειών όπως κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn ή αντιδραστική αρθρίτιδα.
 2. 2
  Ζητήστε αντιμυκητιασικό φάρμακο από το γιατρό σας για λοίμωξη από τσίχλα. Η τσίχλα είναι μια μυκητιακή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές βλάβες στο στόμα σας. Μπορεί να είναι ελαφρώς ανυψωμένα με εμφάνιση σαν τυρί cottage. Μπορεί ακόμη και να αιμορραγούν ή να προκαλέσουν σοβαρό πόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο για τη θεραπεία της τσίχλας.
  • Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ρωγμές στη γωνία των χειλιών σας ή βαμβακερή αίσθηση στο στόμα σας.
 3. 3
  Συζητήστε την πιθανότητα ενός αντι-ιικού φαρμάκου για συχνές πληγές στο κρύο. Οι κρύες πληγές είναι αποτέλεσμα του ιού του απλού έρπητα. Συνήθως, αυτές είναι μικρές κυψέλες που εκρήγνυνται στο εξωτερικό του στόματός σας, αλλά μπορείτε να τις πάρετε και στο στόμα σας. Ενώ συνήθως καθαρίζονται μόνοι τους, εάν τα έχετε συχνά ή δεν φαίνεται να εξαφανίζονται, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντι-ιικό φάρμακο.
  • Αυτός ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με στενή επαφή, όπως φιλί ή στοματικό σεξ.
 4. 4
  Πηγαίνετε στο γιατρό εάν τα έλκη σας επιδεινωθούν ή προκαλέσουν πυρετό. Εάν τα έλκη σας ξεκινούν ελαφρώς επώδυνα αλλά γίνονται όλο και περισσότερο, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Επίσης, εάν αλλάξουν από λευκό σε κόκκινο, κλείστε ραντεβού γιατρού. Και τα δύο αυτά συμπτώματα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι έχετε βακτηριακή λοίμωξη που χρειάζεται αντιβιοτικά για τη θεραπεία της.
  • Εάν έχετε υψηλό πυρετό 39°C που συνοδεύει τις πληγές του στόματος, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι βακτηριακής λοίμωξης.
 5. 5
  Ζητήστε να διεξαχθούν εξετάσεις αίματος για επαναλαμβανόμενα έλκη στο στόμα. Τα έλκη μπορούν επίσης να αποτελούν ένδειξη έλλειψης θρεπτικών συστατικών, συνήθως βιταμίνης Β12 ή σιδήρου. Μια εξέταση αίματος μπορεί να σας πει εάν χρειάζεστε περισσότερα από αυτά στη διατροφή σας. Η έλλειψη ψευδαργύρου ή φυλλικού οξέος μπορεί επίσης να ευθύνεται.
  • Εάν αυτό είναι το πρόβλημα, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει ένα συμπλήρωμα.
Ιατρική αποποίηση ευθυνών Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, εξετάσεις, διάγνωση ή θεραπεία. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε, αλλάξετε ή διακόψετε οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail