Πώς να προετοιμαστείτε για την εξαγωγή δοντιών;

Κατά την προετοιμασία για την εξαγωγή των δοντιών σας
Κατά την προετοιμασία για την εξαγωγή των δοντιών σας, ο οδοντίατρος ή ο χειρουργός του στόματος μπορεί να σας συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα.

Η εξαγωγή δοντιών είναι μια κοινή μορφή οδοντικής χειρουργικής σε εξωτερικούς ασθενείς και συνήθως πραγματοποιείται όταν ένας ασθενής χρειάζεται να αφαιρεθούν τα δόντια της σοφίας ή εάν ένα δόντι έχει υποστεί σοβαρή ζημιά ή έχει υποστεί σοβαρή σήψη. Ο οδοντίατρος ή ο χειρουργός σας θα σας δώσει πιθανώς τοπικό ή γενικό αναισθητικό για να μειώσετε τον πόνο. Αν και η εκχύλιση των δοντιών σας δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μερικές ώρες, μπορείτε να προετοιμαστείτε για τη διαδικασία ακολουθώντας στενά τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας, κάνοντας εκ των προτέρων ρυθμίσεις μεταφοράς και σχεδιάζετε να παραμείνετε καθιστικός για δύο ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Μέρος 1 από 3: προετοιμασία της ημέρας πριν από τη χειρουργική επέμβαση

 1. 1
  Εξηγήστε το οδοντιατρικό και ιατρικό σας ιστορικό στον οδοντίατρό σας. Αυτό μπορεί να συμβεί στο πρώτο οδοντικό ραντεβού πριν από τη χειρουργική επέμβαση, όταν θα πρέπει να συμπληρώσετε μια ιατρική φόρμα για τα προηγούμενα ιατρικά σας προβλήματα και την τρέχουσα κατάστασή σας. Μόλις ο οδοντίατρός σας έχει πλήρη γνώση του ιατρικού και οδοντιατρικού σας ιστορικού, θα είναι σε θέση να συνταγογραφήσει τα απαραίτητα φάρμακα.
  • Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας για τα φάρμακα που παίρνετε αυτήν τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να παρεμβαίνουν σε άλλα ή να έχουν αντενδείξεις.
 2. 2
  Κάντε ρυθμίσεις για να φτάσετε και από τη χειρουργική επέμβαση. Εάν σας δοθεί γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, δεν θα είστε σε κατάσταση να οδηγήσετε τον εαυτό σας στο σπίτι ακολουθώντας τη διαδικασία. Μιλήστε με έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας και ρωτήστε αν θα είναι πρόθυμοι να σας οδηγήσουν από και προς το οδοντίατρο.
  • Εναλλακτικά, εάν αισθάνεστε άνετα να οδηγείτε στη χειρουργική επέμβαση και να έχετε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας στην περιοχή, ρωτήστε εάν είναι πρόθυμοι να σας παραλάβουν και να σας οδηγήσουν στο σπίτι με το δικό σας αυτοκίνητο.
  • Εάν λαμβάνετε μόνο τοπικό αναισθητικό (μούδιασμα μόνο στην περιοχή της εκχύλισης των δοντιών), θα πρέπει να είστε σε θέση να οδηγήσετε τον εαυτό σας στο σπίτι.
  • Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας ή τον χειρουργό στοματικό για να μάθετε τι είδους αναισθησία θα λάβετε.
 3. 3
  Μην τρώτε τις 8-12 ώρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Παρόλο που η εξαγωγή δοντιών δεν είναι επεμβατική χειρουργική επέμβαση, ο οδοντίατρος σας πιθανότατα θα σας ζητήσει να νηστεύσετε τουλάχιστον τη νύχτα πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ειδικά εάν κάνετε μια γενική διαδικασία αναισθησίας. Η τοπική αναισθησία δεν απαιτεί γρήγορο. Θα σας δώσουν τον ακριβή αριθμό ωρών για τις οποίες πρέπει να νηστεύετε.
  • Εάν είστε διαβητικός, ενημερώστε το χειρουργό σας στο στόμα εκ των προτέρων. Πιθανότατα θα σας επιτραπεί να φάτε πρωινό, προκειμένου να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το τοπικό αναισθητικό περιέχει αδρεναλίνη, η οποία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου που οδηγούν σε ζάλη ή ναυτία. Γι 'αυτό είναι καλύτερο να φάτε πριν. Ο οδοντίατρος σας μπορεί επίσης να επιλέξει ένα αναισθητικό χωρίς αδρεναλίνη
  • Αν και δεν θα τρώτε τη νύχτα πριν από τη χειρουργική επέμβαση, φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό - αυτό θα γεμίσει επίσης το στομάχι σας και θα μειώσει την πείνα σας.
  Ο οδοντίατρος ή ο χειρουργός του στόματος θα χορηγήσει πρώτα ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει τα ούλα
  Ο οδοντίατρος ή ο χειρουργός του στόματος θα χορηγήσει πρώτα ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει τα ούλα και τη ρίζα του δοντιού.
 4. 4
  Πάρτε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες. Κατά την προετοιμασία για την εξαγωγή των δοντιών σας, ο οδοντίατρος ή ο χειρουργός του στόματος μπορεί να σας συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα. Πάρτε αυτά σύμφωνα με τις οδηγίες, ειδικά εάν σας έχει δοθεί παυσίπονο ή φάρμακο για να αλλάξετε την πήξη ή το πάχος του αίματός σας.
  • Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα που παίρνετε ήδη δεν θα αντιδράσουν με νέες συνταγές.

Μέρος 2 από 3: προετοιμασία για επιστροφή στην πατρίδα ακολουθώντας τη διαδικασία

 1. 1
  Τακτοποιήστε τα πράγματα για την άνεσή σας. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα εξακολουθείτε να αποπροσανατολίζετε και ενδεχομένως να πονάτε. Πριν φύγετε για τη χειρουργική επέμβαση, μάθετε πού σκοπεύετε να περάσετε χρόνο μόλις επιστρέψετε. Εάν θέλετε να περάσετε το υπόλοιπο της ημέρας στον καναπέ, εκθέστε ό, τι χρειάζεστε (ιστοί, DVD, βιβλία ή περιοδικά κ.λπ.) εκ των προτέρων.
 2. 2
  Σχεδιάστε να παραμείνετε καθιστικοί για δύο ημέρες μετά την επέμβαση. Θα χρειαστούν περίπου 48 ώρες για να πέσει το πρήξιμο και μπορεί να έχετε πόνο ή δυσφορία για τις πρώτες δύο ημέρες. Αφιερώστε χρόνο από τη δουλειά και αποφύγετε την επίπονη δραστηριότητα ή οποιαδήποτε προσπάθεια απαιτείται. Περάστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι ή στον καναπέ, αλλά μην ακουμπάτε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι στην πλευρά εξαγωγής καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την τοπική θερμότητα.
  • Επειδή το αναισθητικό θα επηρεάσει τις κινητικές σας ικανότητες και την ικανότητά σας να αιτιολογείτε καλά, μην σχεδιάζετε να υπογράψετε νομικά έγγραφα κατά τη διάρκεια της ημέρας της χειρουργικής σας επέμβασης.
  • Επίσης, αποφύγετε την οδήγηση, την κατανάλωση αλκοόλ ή τη χρήση μηχανημάτων για το υπόλοιπο της ημέρας.
 3. 3
  Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας να σας κρατήσει συντροφιά. Εάν προκύψουν επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση, είναι καλύτερο να μην είστε μόνοι μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια για να μετακινηθείτε στο σπίτι ή το διαμέρισμά σας και ένα μέλος της οικογένειας θα είναι σε θέση να σας κρατήσει ασφαλείς. Ζητήστε τους να σας παρακολουθούν για το υπόλοιπο της ημέρας, και κατά προτίμηση να είναι διαθέσιμο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Εάν ζείτε μόνος σας, δείτε εάν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας εκτός πόλης μπορεί να σας επισκεφτεί και να σας κρατήσει συντροφιά μετά τη χειρουργική επέμβαση.
  Εάν λαμβάνετε μόνο ένα τοπικό αναισθητικό (μούδιασμα μόνο στην περιοχή της εκχύλισης των δοντιών)
  Εάν λαμβάνετε μόνο ένα τοπικό αναισθητικό (μούδιασμα μόνο στην περιοχή της εκχύλισης των δοντιών), θα πρέπει να είστε σε θέση να οδηγήσετε τον εαυτό σας στο σπίτι.
 4. 4
  Αγοράστε μαλακά τρόφιμα εκ των προτέρων. Μετά την εξαγωγή των δοντιών, το στόμα σας δεν θα είναι σε κατάσταση να τρώτε σκληρά ή τραγανά τρόφιμα. Προγραμματίστε τη διατροφή σας εκ των προτέρων και επικεντρωθείτε στην κατανάλωση πολύ μαλακών τροφών, όπως σούπα και γιαούρτι, πουρέ λαχανικών όπως μπρόκολο ή πατάτες ή ακόμη και πουτίγκες, για τις δύο πρώτες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
  • Θα χρειαστούν έξι έως οκτώ εβδομάδες για να αναρρώσει πλήρως το στόμα σας ώστε να μπορεί να τρώει σκληρά, τραγανά τρόφιμα, όπως καρότα ή κουλουράκια.

Μέρος 3 από 3: υποβολή σε χειρουργική επέμβαση εξαγωγής

 1. 1
  Φτάστε στον οδοντίατρο τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό θα διασφαλίσει ότι είστε προετοιμασμένοι, έγκαιρα και θα σας δώσει χρόνο για να συμπληρώσετε οποιαδήποτε εργασία που σχετίζεται με την ασφάλιση.
  • Φορέστε άνετα ρούχα, καθώς μπορεί να είστε στην καρέκλα χειρουργείου για μερικές ώρες.
  • Βεβαιωθείτε ότι είστε καλά ενυδατωμένοι πριν από τη διαδικασία, ειδικά εάν είναι πιο περίπλοκη.
  • Φέρτε ένα βιβλίο ή κάτι για να αφιερώσετε το χρόνο σας ενώ περιμένετε.
  • Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για τυχόν ερωτήσεις που προκύπτουν.
 2. 2
  Παραμείνετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Θα πρέπει να είναι ανώδυνο και ο οδοντίατρος θα σας μιλήσει συνήθως για το τι κάνουν. Ο οδοντίατρος ή ο στοματικός χειρουργός θα χορηγήσει πρώτα ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει τα ούλα και τη ρίζα του δοντιού. Στη συνέχεια, αυτός ή αυτή θα κάνει μια τομή στον ιστό των ούλων σας, θα αφαιρέσει τυχόν μπλοκαρισμένη πρόσβαση στη ρίζα του δοντιού και τελικά θα αφαιρέσει το ίδιο το δόντι, πριν καθαρίσει τυχόν θραύσματα των οστών και θα ράψει ξανά τα ούλα σας.
  • Εάν η εκχύλιση των δοντιών σας απαιτεί πιο επεμβατική χειρουργική επέμβαση, ο στοματικός χειρουργός σας μπορεί να σας δώσει μια γενική αναισθησία είτε με μάσκα που χρησιμοποιεί πρωτοξείδιο είτε με φλέβα όπου ένας αναισθησιολόγος θα βοηθά τα ζωτικά σημεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα είστε εντελώς αναίσθητοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
  Εάν η εκχύλιση των δοντιών σας απαιτεί πιο επεμβατική χειρουργική επέμβαση
  Εάν η εκχύλιση των δοντιών σας απαιτεί πιο επεμβατική χειρουργική επέμβαση, ο στοματικός χειρουργός σας μπορεί να σας δώσει μια γενική αναισθησία είτε με μάσκα που χρησιμοποιεί πρωτοξείδιο είτε με φλέβα όπου ένας αναισθησιολόγος θα βοηθήσει τα ζωτικά σημεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
 3. 3
  Ακολουθήστε τις οδηγίες που σας δίνει ο οδοντίατρος. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας δώσει γάζα για να πάρετε σπίτι μαζί σας, ειδικά εάν η πρίζα σας συνεχίσει να αιμορραγεί μετά την εξαγωγή του δοντιού. Εάν η πρίζα σας συνεχίσει να αιμορραγεί, τοποθετήστε τη γάζα σταθερά στην τρύπα και προσθέστε πίεση κλείνοντας το σαγόνι σας. Αλλάξτε τη γάζα όσο συχνά προτείνει ο οδοντίατρος ή ο χειρουργός σας.
  • Πάρτε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Αποφύγετε το φτύσιμο ή το γαργάρισμα υγρών λίγο μετά τη χειρουργική επέμβαση, καθώς αυτές οι κινήσεις μπορούν να αποσπάσουν τον θρόμβο από το σημείο εξόρυξης και να ενθαρρύνετε την υπερβολική αιμορραγία.

Συμβουλές

 • Το κάπνισμα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης. Εάν καπνίζετε τακτικά, προσπαθήστε να αποφύγετε να το κάνετε για τις πρώτες 48 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Όταν ξαπλώνετε, είτε πρόκειται να κοιμηθείτε είτε να ξεκουραστείτε, στηρίξτε το κεφάλι σας με μαξιλάρια. Εάν ξαπλώνετε με το κεφάλι σας επίπεδο, μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία πήξης.

Ιατρική αποποίηση ευθυνών Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, εξετάσεις, διάγνωση ή θεραπεία. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε, αλλάξετε ή διακόψετε οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail