Πώς να αποφύγετε την επιδείνωση μιας κοιλότητας;

Ο καλύτερος τρόπος για να μην επιδεινωθεί η κοιλότητα είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας για 2 λεπτά το πρωί, πριν από το κρεβάτι και μετά το φαγητό. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, τα οποία μπορεί να είναι επώδυνα και θα αυξήσουν την πλάκα και τα βακτήρια στο στόμα σας. Για να προστατεύσετε την κοιλότητά σας, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό 3 φορές την ημέρα, κάτι που θα σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητα. Θυμηθείτε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό αφού αρχίσει να πονάει το δόντι σας ώστε να γεμίσετε την κοιλότητά σας. Για να μάθετε πώς να αποτρέψετε τις κοιλότητες στο μέλλον, διαβάστε περισσότερα από τον συν-συγγραφέα του οδοντιάτρου.

Ενώ η διατήρηση της κοιλότητας από την επιδείνωση είναι καλή ιδέα
Ενώ η διατήρηση της κοιλότητας από την επιδείνωση είναι καλή ιδέα, ο μόνος τρόπος για να θεραπεύσετε πραγματικά την κοιλότητα είναι να την αφαιρέσετε από τον οδοντίατρό σας.

Οι κοιλότητες, μικρές τρύπες στα δόντια σας που μπορούν να μεγεθυνθούν με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζονται όταν το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών σας καταναλώνεται από οξέα και βακτήρια. Όταν αφαιρεθεί το σμάλτο, η κοιλότητα συνεχίζει να τρώει στο δόντι σας σε μια διαδικασία γνωστή ως «φθορά των δοντιών». Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτή η αποσύνθεση θα φτάσει στον εσωτερικό πολτό των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων. Ο μόνος τρόπος για να αφαιρέσετε εντελώς μια κοιλότητα είναι να το γεμίσετε ο οδοντίατρός σας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την επιδείνωση της κοιλότητας μέχρι να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας.

Μέρος 1 από 3: αποτροπή επιδείνωσης μιας υπάρχουσας κοιλότητας

 1. 1
  Βουρτσίστε προσεκτικά την περιοχή. Στην ιδανική περίπτωση, το βούρτσισμα των δοντιών σας θα βοηθήσει στην αποτροπή των κοιλοτήτων εντελώς. Ωστόσο, το βούρτσισμα είναι επίσης σημαντικό για να αποφευχθεί η επιδείνωση των κοιλοτήτων. Η συσσώρευση τροφής διεγείρει την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό θα μπει στην κοιλότητα και θα το κάνει χειρότερο. Εστιάστε στην κοιλότητα ενώ βουρτσίζετε για να καθαρίσετε την περίσσεια φαγητού και να επιβραδύνετε την πρόοδο της κοιλότητας.
  • Χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα και μην πιέζετε πολύ σκληρά καθώς το μετακινείτε. Μετακινήστε την οδοντόβουρτσα εμπρός και πίσω σε απαλές κινήσεις για τουλάχιστον 2 λεπτά συνολικά.
  • Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και μετά το φαγητό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε το στόμα σας καθαρό όταν έχετε κοιλότητα, καθώς η πλάκα αρχίζει να σχηματίζεται εντός 20 λεπτών από το φαγητό.
 2. 2
  Προσέξτε για συμπτώματα κοιλότητας. Η φθορά των δοντιών συμβαίνει σταδιακά και μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν κοιλότητες και να προχωρούν χωρίς να παρουσιάζονται πολλά συμπτώματα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις οδοντιάτρων. Υπάρχουν ορισμένα σημάδια ότι είτε σχηματίζεται κοιλότητα είτε έχει ήδη κρατήσει το δόντι σας. Εάν εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα, κλείστε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας. Ενώ περιμένετε για το ραντεβού σας, λάβετε μέτρα για να αποφύγετε την επιδείνωση της κοιλότητας.
  • Ένα λευκό σημείο στο δόντι σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι τερηδόνας ή φθορίωσης. Αντιπροσωπεύει ένα σημείο όπου τα οξέα έχουν καταναλώσει τα μέταλλα στο σμάλτο των δοντιών σας. Η φθορά είναι ακόμη αναστρέψιμη σε αυτό το σημείο, οπότε λάβετε μέτρα εάν το παρατηρήσετε στο στόμα σας.
  • Ευαισθησία των δοντιών. Η ευαισθησία εμφανίζεται συνήθως μετά την κατανάλωση γλυκών, ζεστών ή κρύων τροφίμων ή ποτών. Η ευαισθησία δεν είναι πάντα ένα σημάδι φθοράς και πολλοί άνθρωποι έχουν ευαίσθητα δόντια κανονικά. Αλλά εάν δεν είχατε ποτέ ευαίσθητα δόντια πριν και ξαφνικά αρχίσετε να αισθάνεστε ευαισθησία σε ορισμένα τρόφιμα ή ποτά, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία.
  • Πόνος όταν δαγκώνετε.
  • Πονόδοντος. Όταν η κοιλότητά σας έχει προχωρήσει τόσο πολύ που επηρεάζει το νεύρο του δοντιού σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε επίμονο πόνο στο προσβεβλημένο δόντι. Αυτό μπορεί ή όχι να επιδεινωθεί όταν τρώτε και πίνετε. Ο πόνος μπορεί επίσης να είναι αυθόρμητος.
  • Μια ορατή τρύπα στο δόντι σας. Αυτό δείχνει ότι η κοιλότητά σας είναι πολύ προχωρημένη και έχει διαβρώσει σημαντικά το δόντι σας.
  • Οι κοιλότητες μπορούν να υπάρχουν και να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου χωρίς συμπτώματα.
 3. 3
  Χρησιμοποιήστε μια θεραπεία με φθόριο. Το φθόριο είναι βακτηριοστατικό, πράγμα που σημαίνει ότι εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων στο στόμα σας. Ενισχύει επίσης τα δόντια σας με επαναμεταλλοποίηση του σμάλτου, το οποίο καθιστά τα δόντια σας πιο ανθεκτικά στις κοιλότητες. Εάν έχετε πιάσει μια κοιλότητα αρκετά νωρίς, μια καλή θεραπεία με φθόριο μπορεί ακόμη και να αντιστρέψει τη φθορά. Μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα εμπλουτισμένα με φθόριο χωρίς συνταγή, αλλά για ισχυρότερα προϊόντα πρέπει να πάρετε μια συνταγή από τον οδοντίατρό σας. Η καλύτερη επιλογή είναι μια επαγγελματική εφαρμογή φθορίου από τον οδοντίατρο, αλλά υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενώ περιμένετε για αυτό.
  • Οδοντόκρεμες φθορίου. Οι περισσότερες από τις οδοντόκρεμες που διατίθενται χωρίς συνταγή έχουν περίπου 1000 ppm έως 1500 ppm φθοριούχου νατρίου. Οι οδοντίατροι μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν οδοντόκρεμα εμπλουτισμένη με φθόριο που περιέχει περίπου 5000 ppm φθοριούχου νατρίου.
  • Ξεπλένεται το στόμα φθορίου. Το πλύσιμο στο στόμα με φθόριο μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά. Αυτά τα στοματικά διαλύματα γενικά περιέχουν 225 έως 1000 ppm φθοριούχου νατρίου. Αναζητήστε ένα στοματικό ξέπλυμα με σφραγίδα έγκρισης ADA για να δείξετε ότι το ξέπλυμα έχει αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Οδοντιατρική Ένωση.
  • Τζελ φθορίου. Το τζελ φθορίου είναι παχύ και θα παραμείνει στα δόντια σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ψεκάζετε το τζελ σε δίσκους που στη συνέχεια ταιριάζουν στα δόντια σας.
  Λάβετε μέτρα για να αποφύγετε την επιδείνωση της κοιλότητας
  Ενώ περιμένετε για το ραντεβού σας, λάβετε μέτρα για να αποφύγετε την επιδείνωση της κοιλότητας.
 4. 4
  Πίνουν νερό. Ένα ξηρό στόμα μπορεί να επιταχύνει τη φθορά των δοντιών επιτρέποντας τη συσσώρευση βακτηρίων που προκαλούν κοιλότητα. Κρατήστε το στόμα σας υγρό για να επιβραδύνει την πρόοδο της κοιλότητας και να ξεπλύνετε τα σωματίδια τροφίμων που θα μπορούσαν να κάνουν την αποσύνθεση χειρότερη.
  • Εάν το στόμα σας παραμείνει στεγνό ανεξάρτητα από το πόσιμο νερό που πίνετε, αυτό θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα μεγαλύτερης ιατρικής κατάστασης ή που προκαλείται από συνταγογραφούμενα φάρμακα. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν η ξηροστομία παραμένει πρόβλημα για εσάς.
 5. 5
  Μασάτε κόμμι χωρίς ζάχαρη με ξυλιτόλη. Η ξυλιτόλη είναι μια φυσική αλκοόλη που εξάγεται από φυτά. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την πρόληψη λοιμώξεων. Το κόμμι που περιέχει 1-20 γραμμάρια (0,035-0,71 ουγκιές) ξυλιτόλης βοηθά να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες και τα κάνει χειρότερα. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κοιλότητα, δοκιμάστε να μασάτε κόμμι ξυλιτόλης για να επιβραδύνετε την ανάπτυξή της μέχρι να δείτε τον οδοντίατρο.
  • Αναζητήστε τσίχλες με τη σφραγίδα ADA. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν θα κάνετε τυχαία τα δόντια σας περισσότερο κακό παρά καλό.
  • Η τσίχλα διεγείρει επίσης την παραγωγή σάλιου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των σωματιδίων των τροφίμων και στη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών.
 6. 6
  Δοκιμάστε να ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό. Το αλμυρό νερό έχει αντισηπτικές ιδιότητες και οι οδοντίατροι το συνιστούν συχνά κατά τη θεραπεία πληγών ή λοιμώξεων στο στόμα. Το αλμυρό νερό μπορεί επίσης να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες, επιβραδύνοντας την ανάπτυξή τους μέχρι να φτάσετε στον οδοντίατρο.
  • Διαλύστε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.
  • Περιστρέψτε ένα στόμα αυτού του νερού γύρω από το στόμα σας για 1 λεπτό. Συγκεντρωθείτε στο προσβεβλημένο δόντι.
  • Επαναλάβετε αυτή τη θεραπεία 3 φορές την ημέρα.
 7. 7
  Βουρτσίστε τα δόντια σας με ρίζα γλυκόριζας. Αν και δεν έχει μελετηθεί εκτενώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρίζα γλυκόριζας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την επιβράδυνση της ανάπτυξης κοιλοτήτων. Μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητα και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη ρίζα γλυκόριζας για μια θεραπεία στο σπίτι για να επιβραδύνετε την ανάπτυξη της κοιλότητας ενώ περιμένετε για ραντεβού στον οδοντίατρο.
  • Ορισμένες οδοντόκρεμες που παρασκευάζονται από τον Tom's of Maine περιέχουν ρίζα γλυκόριζας. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε κάποια σκόνη ρίζας γλυκόριζας στο κατάστημα και να την αναμίξετε με την οδοντόκρεμα σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι ψάχνετε για γλυκερίνη απογλυκρινωμένης (DGL), η οποία δεν περιέχει γλυκύριζα, μια ένωση που μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες και συχνά σοβαρές παρενέργειες.
  • Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τη ρίζα γλυκόριζας. Μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως αναστολείς ΜΕΑ, ινσουλίνη, αναστολείς ΜΑΟ και αντισυλληπτικά από του στόματος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ηπατική ή νεφρική νόσο, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακές παθήσεις ή καρκίνους ευαίσθητους σε ορμόνες.
 8. 8
  Αποφύγετε την εξευγενισμένη ζάχαρη. Οι κοιλότητες προκαλούνται από βακτήρια που παράγουν οξέα και ευδοκιμούν σε όξινα περιβάλλοντα. Αυτά τα βακτήρια χρησιμοποιούν ζάχαρη που βρίσκεται στην οδοντική πλάκα ως καύσιμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά πρέπει να ελαχιστοποιηθούν. Εάν είναι δυνατόν, βουρτσίστε τα δόντια σας μετά το φαγητό.
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, όπως πατάτες, ψωμί και ζυμαρικά, παρέχουν επίσης ένα φιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια που παράγουν οξέα. Διατηρήστε χαμηλή την απλή και εκλεπτυσμένη πρόσληψη υδατανθράκων και βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το φαγητό.
Ο καλύτερος τρόπος για να μην επιδεινωθεί η κοιλότητα είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας για 2 λεπτά το πρωί
Ο καλύτερος τρόπος για να μην επιδεινωθεί η κοιλότητα είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας για 2 λεπτά το πρωί, πριν από το κρεβάτι και μετά το φαγητό.

Μέρος 2 από 3: επίσκεψη στον οδοντίατρο για θεραπεία μιας κοιλότητας

 1. 1
  Συζητήστε τις επιλογές θεραπείας με τον οδοντίατρό σας. Ανάλογα με την εξέλιξη της κοιλότητας, ο οδοντίατρος σας μπορεί να συστήσει διαφορετικούς τύπους θεραπείας. Εάν έχετε απορίες σχετικά με τις διαδικασίες θεραπείας, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας.
 2. 2
  Λάβετε επαγγελματική θεραπεία με φθόριο. Εάν η κοιλότητά σας μόλις ξεκινά και εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή, ο οδοντίατρος σας μπορεί να μην προτείνει επεμβατική θεραπεία και να την αντιμετωπίσει με βαριά εφαρμογή φθορίου. Αυτό χρωματίζεται συνήθως στο δόντι και αφήνεται να καθίσει για λίγα λεπτά. Θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του σμάλτου στην πληγείσα περιοχή και, εάν γίνει αρκετά νωρίς, θα αναζωογονήσει το δόντι.
  • Ενώ αυτή η θεραπεία διαρκεί συνήθως μόνο λίγα λεπτά, δεν θα μπορείτε να φάτε ή να πιείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά αργότερα για να επιτρέψετε στο φθόριο να βυθιστεί σωστά.
 3. 3
  Γεμίστε την κοιλότητά σας εάν το προτείνει ο οδοντίατρός σας. Τις περισσότερες φορές οι κοιλότητες δεν πιάνονται αρκετά νωρίς για να είναι αποτελεσματικό το φθόριο. Στη συνέχεια, η κοιλότητα θα χρειαστεί πλήρωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο οδοντίατρος θα ανοίξει το προσβεβλημένο τμήμα του δοντιού σας. Στη συνέχεια, θα γεμίσει την τρύπα με κάποιο είδος υλικού.
  • Συνήθως, ο οδοντίατρος σας θα χρησιμοποιεί πορσελάνη ή σύνθετη ρητίνη για να γεμίσει μια κοιλότητα, ειδικά για τα μπροστινά δόντια. Αυτές είναι κορυφαίες επιλογές, επειδή μπορούν να σκιάσουν ώστε να ταιριάζουν με τη φυσική εμφάνιση του δοντιού σας.
  • Οι οδοντίατροι μπορεί να γεμίσουν κοιλότητες στα πίσω δόντια με κράμα αργύρου ή χρυσό, καθώς αυτά τείνουν να είναι ισχυρότερα. Η πλάκα συσσωρεύεται επίσης συνήθως εκτενέστερα στα πίσω δόντια.
 4. 4
  Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας για ένα ριζικό κανάλι εάν η κοιλότητά σας έχει προχωρήσει στον πολτό του δοντιού σας. Θα απομακρύνει τον μολυσμένο πολτό του δοντιού σας, θα χρησιμοποιήσει ένα αντισηπτικό για να απομακρύνει τα βακτήρια και στη συνέχεια θα το γεμίσει με ένα σφραγιστικό υλικό. Αυτή είναι συνήθως μια τελευταία προσπάθεια να σωθεί το δόντι πριν από την εκχύλιση.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστείτε μια κορώνα (ένα «καπάκι» για το δόντι σας) όταν χρειάζεστε ένα κανάλι ρίζας.
 5. 5
  Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για την εξαγωγή δοντιών εάν η βλάβη από μια κοιλότητα είναι τόσο σοβαρή που το δόντι δεν μπορεί να σωθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, ο οδοντίατρος θα εξαγάγει το προσβεβλημένο δόντι. Μετά από αυτό, μπορείτε να αντικαταστήσετε το δόντι με κάποια μορφή οδοντικού εμφυτεύματος, τόσο για αισθητικούς όσο και για να αποτρέψετε την αλλαγή της θέσης των άλλων δοντιών σας.
Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την επιδείνωση της κοιλότητας μέχρι
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την επιδείνωση της κοιλότητας μέχρι να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας.

Μέρος 3 από 3: πρόληψη κοιλοτήτων

 1. 1
  Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα. Διατηρήστε τα δόντια σας καθαρά και υγιή βουρτσίζοντας τα δύο φορές την ημέρα. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα και αντικαταστήστε την κάθε 3-4 μήνες. Για να βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε τα δόντια σας αποτελεσματικά, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Οδοντιατρική Ένωση.
  • Γείρετε την οδοντόβουρτσα 45 μοίρες στη γραμμή των ούλων. Η πλάκα τείνει να συσσωρεύεται στη γραμμή των ούλων.
  • Μετακινήστε απαλά τη βούρτσα μπρος-πίσω χρησιμοποιώντας μικρές πινελιές. Οι πινελιές πρέπει να έχουν μόνο πλάτος ενός δοντιού.
  • Βουρτσίστε τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική επιφάνεια των δοντιών σας.
  • Συνεχίστε το βούρτσισμα για περίπου δύο λεπτά.
  • Τελειώστε βουρτσίζοντας τη γλώσσα σας. Εάν χάσετε τη γλώσσα σας, θα αφήσετε πίσω σας πολλά βακτήρια που θα μολύνουν εκ νέου το στόμα σας μόλις σταματήσετε να βουρτσίζετε.
  • Επαναλάβετε αυτό τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
 2. 2
  Ξεπλένετε τα δόντια σας καθημερινά. Μαζί με το βούρτσισμα, το νήμα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς στόματος. Θα πρέπει να προσπαθείτε να κάνετε νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αν και δύο φορές θα ήταν ιδανικό. Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα για να βεβαιωθείτε ότι τα νήματα σας είναι σωστά.
  • Πάρτε περίπου 46 εκατοστά (46 cm) νήματος. Τυλίξτε τα περισσότερα γύρω από το μεσαίο δάχτυλο του ενός χεριού, το υπόλοιπο γύρω από το άλλο μεσαίο δάχτυλό σας.
  • Πιάστε το κορδόνι σφιχτά μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας. Χρησιμοποιήστε μια τριβή για να την καθοδηγήσετε ανάμεσα στα δόντια.
  • Όταν το νήμα φτάσει στη γραμμή των ούλων, σχηματίστε ένα σχήμα "C" για να ακολουθήσετε το σχήμα του δοντιού.
  • Κρατήστε σταθερά το νήμα πάνω στο δόντι και μετακινήστε το απαλά πάνω και κάτω.
  • Επαναλάβετε ολόκληρη τη διαδικασία με τα υπόλοιπα δόντια σας.
  • Χρησιμοποιήστε φρέσκα τμήματα νήματος καθώς πηγαίνετε.
  • Εάν τα δόντια σας είναι γεμάτα σφιχτά, αναζητήστε ένα κηρωμένο ή "εύκολο γλιστρά" νήμα. Μπορεί επίσης να βρείτε πιο χρήσιμα τα μικρά νήματα. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι το νήμα πιστά.
 3. 3
  Ξεπλύνετε με ένα στοματικό διάλυμα που έχει εγκριθεί από την ευρωπαϊκή οδοντιατρική ένωση. Μερικά ξεπλύματα στο στόμα καλύπτουν μόνο την κακή αναπνοή χωρίς να σκοτώνουν τα βακτήρια και να αφαιρούν την πλάκα που προκαλεί κακή αναπνοή και κοιλότητες. Όταν αγοράζετε στοματικό διάλυμα, αναζητήστε τη σφραγίδα αποδοχής ADA, υποδεικνύοντας ότι η ADA εξέτασε αυτό το προϊόν και ενέκρινε την ικανότητα καταπολέμησης της πλάκας. Κάντε κλικ εδώ για μια πλήρη λίστα των στοματικών πλύσεων που έχουν εγκριθεί από την ADA.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει στοματικό διάλυμα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πλάκας, στην καταπολέμηση της ουλίτιδας και των κοιλοτήτων και στη μείωση της κακής αναπνοής.
  • Υπάρχουν άφθονα στοματικά διαλύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ που μπορούν ακόμα να είναι καλά για την στοματική σας υγεία. Εάν δεν μπορείτε να χειριστείτε το "κάψιμο" από παραδοσιακά στοματικά διαλύματα, αναζητήστε ένα από αυτά.
 4. 4
  Διατηρήστε μια δίαιτα υγιεινή στα δόντια. Αυτό που τρώτε έχει μεγάλη επίδραση στην στοματική σας υγεία. Ορισμένα τρόφιμα είναι ευεργετικά για τα δόντια σας, ενώ άλλα πρέπει να διατηρούνται στο ελάχιστο ή να αποφεύγονται εντελώς.
  • Τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι ίνες βοηθούν στην απομάκρυνση της πλάκας από τα δόντια σας. Διεγείρει επίσης την παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά στον καθαρισμό επιβλαβών οξέων και ενζύμων από τα δόντια σας. Για φυτικές ίνες, τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως.
  • Φάτε γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γάλα, το τυρί και το απλό γιαούρτι διεγείρουν επίσης την παραγωγή σάλιου. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, το οποίο ενισχύει το σμάλτο των δοντιών σας.
  • Πιείτε τσάι. Τα θρεπτικά συστατικά στο πράσινο και το μαύρο τσάι βοηθούν στη διάσπαση της πλάκας και επιβραδύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Η παρασκευή του τσαγιού σας με νερό που περιέχει φθόριο θα σας δώσει διπλή δόση θρεπτικών ουσιών για τα δόντια σας.
  • Αποφύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά. Η ζάχαρη αυξάνει την ανάπτυξη της πλάκας και των βακτηρίων, οδηγώντας σε φθορά των δοντιών. Κρατήστε τα γλυκά και τα αναψυκτικά στο ελάχιστο. Εάν τρώτε ζαχαρούχα τρόφιμα, κάντε το με ένα γεύμα και πίνετε άφθονο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, το στόμα σας θα παράγει περισσότερο σάλιο που θα σας βοηθήσει να ξεπλύνετε τη ζάχαρη και να μειώσετε την ανάπτυξη οξέων και βακτηρίων.
  • Βουρτσίστε τα δόντια σας αφού τρώτε αμυλούχα τρόφιμα. Τρόφιμα όπως οι πατάτες και το καλαμπόκι κολλούν πιο εύκολα μεταξύ των δοντιών, οδηγώντας σε φθορά των δοντιών. Φροντίστε να καθαρίσετε τα δόντια σας αφού φάτε αυτά τα τρόφιμα για να αποφύγετε τις κοιλότητες.
 5. 5
  Αποφύγετε τα όξινα ποτά. Ποτά όπως αναψυκτικά, αλκοόλ, ακόμη και χυμοί φρούτων είναι όξινα και μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλεί φθορά των δοντιών. Καταναλώστε τα με μέτρο ή καθόλου.
  • Οι μεγαλύτεροι ένοχοι είναι αθλητικά ποτά όπως το Gatorade, ενεργειακά ποτά όπως η Red Bull και σόδες όπως το Coke. Ο άνθρακας μπορεί να προάγει τη φθορά των δοντιών.
  • Πίνετε άφθονο νερό. Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό αφού πιείτε ένα όξινο ποτό.
  • Θυμηθείτε ότι ακόμη και 100% καθαρός χυμός φρούτων περιέχει ζάχαρη. Αραιώστε 100% καθαρό χυμό φρούτων με ίσα μέρη νερού, ειδικά για παιδιά. Περιορίστε την κατανάλωση και ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό μετά την κατανάλωση χυμού φρούτων.
  Αποτροπή επιδείνωσης μιας υπάρχουσας κοιλότητας
  Μέρος 1 από 3: αποτροπή επιδείνωσης μιας υπάρχουσας κοιλότητας.
 6. 6
  Επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρο. Συνήθως οι οδοντίατροι επιθυμούν να βλέπουν τους ασθενείς τους κάθε 6 μήνες. Τηρήστε αυτό το πρόγραμμα για να διασφαλίσετε ότι το στόμα σας παραμένει υγιές. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, ο οδοντίατρος θα καθαρίσει τα δόντια σας, εξαλείφοντας κάθε πλάκα που έχει συσσωρευτεί τους τελευταίους μήνες. Θα ελέγξει επίσης τυχόν σημάδια κοιλοτήτων, ασθένειας των ούλων ή οποιουδήποτε άλλου προβλήματος μπορεί να έχετε με την στοματική σας υγεία.
  • Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να πιάσετε κοιλότητες ενώ είναι πολύ μικρές. Εάν ο οδοντίατρος σας πιάσει μια κοιλότητα αρκετά νωρίς, μπορεί να τη θεραπεύσει χωρίς επεμβατικές διαδικασίες.
  • Για παράδειγμα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η σωστή υγιεινή του στόματος και οι θεραπείες με φθόριο μπορεί να είναι αρκετές για τη θεραπεία πολύ μικρών κοιλοτήτων. Μπορούν να διεγείρουν την «ανανέωση», μια φυσική διαδικασία αναγέννησης.

Συμβουλές

 • Ένα τυπικό ραντεβού για τον καθαρισμό των δοντιών στο γραφείο του οδοντιάτρου περιλαμβάνει γενικά απολέπιση, στίλβωση και βερνίκι φθορίου.

Προειδοποιήσεις

 • Αν νομίζετε ότι έχετε κοιλότητα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο. Ενώ η διατήρηση της κοιλότητας από την επιδείνωση είναι καλή ιδέα, ο μόνος τρόπος για να θεραπεύσετε πραγματικά την κοιλότητα είναι να την αφαιρέσετε από τον οδοντίατρό σας.
 • Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε κοιλότητες επειδή δεν παρουσιάζουν πάντα συμπτώματα. Φροντίστε να πάτε στον οδοντίατρό σας για τακτικό έλεγχο.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Τι πρέπει να κάνω εάν δεν μπορώ να γεμίσω όλα τα δόντια μου;
  Μιλήστε στο γραφείο του οδοντιάτρου σας σχετικά με τα σχέδια πληρωμής ή / και τις ιατρικές πιστωτικές κάρτες. Θα είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν να βρείτε μια λύση που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά.
 • Έχω μια μεσαίου μεγέθους κοιλότητα που φαίνεται να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Χθες μερικά από τα σάπια δόντια έπεσαν, και πρέπει να περιμένω μιάμιση εβδομάδα για να το γεμίσω. Τι πρέπει να κάνω για αυτό το δόντι;
  Εάν χειροτερεύει, καλέστε αμέσως τον οδοντίατρό σας. μην περιμένετε μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία.
 • Τι γίνεται αν το δόντι μου είναι ευαίσθητο σε ζεστά τρόφιμα;
  Μπορεί να έχετε κοιλότητα. Την επόμενη φορά που θα πάτε στον οδοντίατρό σας βεβαιωθείτε ότι το αναφέρετε - αυτός ή αυτή θα διαγνώσει το πρόβλημα.
 • Έχω κοιλότητες που δεν με πληγώνουν ούτε με ενοχλούν καθόλου και φροντίζω πολύ, πρέπει να πάω στον οδοντίατρο;
  Η κοιλότητα θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να φτάσει στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό αποστημάτων και επίσης να διαβρώσει το οστό στο οποίο συνδέεται το δόντι. Η κοιλότητα είναι μια αργή, ύπουλη λοίμωξη και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας αλλού στο σώμα. Θα πρέπει να δείτε έναν οδοντίατρο.
 • Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τις κοιλότητες χωρίς να δω έναν οδοντίατρο;
  Μειώστε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και πινέλο και νήμα, ώστε οι κοιλότητες να μην χειροτερέψουν, αλλά θα πρέπει να δείτε τον οδοντίατρό σας να τις γεμίσει.
 • Εάν έχω πόνο και εκτός, αυτό σημαίνει ότι έχω κοιλότητα;
  Πιθανότατα. Το να το ελέγξετε από έναν οδοντίατρο θα ήταν ιδανικό με κάθε τρόπο.
 • Μπορεί ένας οδοντίατρος να διορθώσει την κοιλότητα ενός παιδιού χωρίς αναισθησία;
  Όχι. Το τρυπάνι προκαλεί θερμότητα και θα γίνει άβολο για κανέναν. Επίσης, εάν η κοιλότητα είναι βαθιά μπορεί να είναι κοντά στο νεύρο και η διάτρηση μπορεί να προκαλέσει πόνο.
 • Τι πρέπει να κάνω εάν έχω μια τρύπα στο πίσω μέρος του δοντιού μου;
  Εάν η οπή δεν μπορεί να γεμίσει από τον οδοντίατρο ή εάν το δόντι είναι πολύ κατεστραμμένο, ο οδοντίατρος πιθανότατα θα το τραβήξει έξω. Προσπαθήστε να αποφύγετε το φαγητό από την κατάθεση στην τρύπα και να το κάνετε χειρότερο μέχρι να δείτε τον οδοντίατρό σας.
 • Τα δόντια μου αιμορραγούν σχεδόν όλη την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι έχω κοιλότητες;
  Είναι τα ούλα σας που αιμορραγούν. Μπορεί να έχετε περιοδοντικές ανησυχίες και ουλίτιδα. Γνωρίστε έναν οδοντίατρο σύντομα.
 • Μπορεί να θεραπευτεί μια κοιλότητα χωρίς να κάνει κανάλι ρίζας;
  Εάν μια κοιλότητα αντιμετωπίζεται νωρίς, μπορεί να γεμίσει από μόνη της χωρίς να χρειάζεται να περάσει από ένα πλήρες κανάλι ρίζας. Ωστόσο, εάν η κοιλότητα προχωρήσει χωρίς θεραπεία έως ότου φτάσει στη ρίζα / νεύρο του δοντιού, θα χρειαστεί ένα κανάλι ρίζας εκτός εάν θέλετε να εξαγάγετε πλήρως το δόντι.

Σχόλια (4)

 • vmitchell
  Ήταν πολύ χρήσιμο για μένα. Έχω χάσει πολλά δόντια, μου έδειξε πώς να σώσω τα υπόλοιπα που έχω.
 • salvadorframi
  Αυτό ήταν τόσο χρήσιμο. Είμαι τόσο χαρούμενος που το βρήκα. Φοβάμαι ότι σχηματίζω 10 κοιλότητες.
 • lorine17
  Ειλικρινά, ήταν ένα λαμπρό άρθρο.
 • theodoropouloub
  Έχω μερικές μαύρες κουκκίδες στα δόντια μου. Δεν ξέρω αν είναι κοιλότητες, αλλά πήγα στον οδοντίατρό μου πριν από λίγους μήνες και είπε ότι είχα κοιλότητες. Αναρωτιέμαι πώς να τα αφαιρέσω ή να σταματήσω να χειροτερεύω. Το διάβασα αυτό, και, αντίο, κοιλότητες!
Ιατρική αποποίηση ευθυνών Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, εξετάσεις, διάγνωση ή θεραπεία. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε, αλλάξετε ή διακόψετε οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail