Πώς να αντιμετωπίσετε την απώλεια σμάλτου δοντιών;

Εάν έχετε υποστεί απώλεια σμάλτου δοντιών
Εάν έχετε υποστεί απώλεια σμάλτου δοντιών, θα χρειαστείτε θεραπεία από τον οδοντίατρό σας.

Το σμάλτο είναι το εξώτατο στρώμα που καλύπτει την κορώνα των δοντιών. Είναι λεπτός, ημιδιαφανής και ο σκληρότερος ιστός στο σώμα. Το σμάλτο δρα ως προστατευτικό στρώμα βοηθώντας στη διαφύλαξη των δοντιών ενώ υφίστανται το καθημερινό άγχος και το στέλεχος του μασήματος, του δαγκώματος, του τσακίσματος και της λείανσης. Επίσης μονώνει τα δόντια όταν εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες και προσβάλλουν χημικά. Εάν έχετε υποστεί απώλεια σμάλτου δοντιών, θα χρειαστείτε θεραπεία από τον οδοντίατρό σας. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και των παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια σμάλτου θα σας βοηθήσει να το αποτρέψετε.

Μέθοδος 1 από 3: αναγνώριση των συμπτωμάτων της απώλειας σμάλτου

 1. 1
  Επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας. Η διάγνωση των πρώιμων σταδίων της φθοράς είναι πολύ δύσκολη, οπότε είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά την κατάσταση των δοντιών σας και να κάνετε τακτικές εξετάσεις με τον οδοντίατρό σας. Τα συμπτώματα των ασθενών είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη διάγνωση της διάβρωσης, οπότε ο έλεγχος των δοντιών σας θα σας δώσει την καλύτερη πιθανότητα έγκαιρης διάγνωσης.
 2. 2
  Παρακολουθήστε τα δόντια σας στο σπίτι. Εκτός από την επίσκεψη στον οδοντίατρό σας, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να παρακολουθήσετε τα δόντια σας στο σπίτι και να αναζητήσετε σημάδια διάβρωσης ή φθοράς. Για να αποφύγετε την απώλεια σμάλτου, πρέπει να ακολουθήσετε ένα καλό καθεστώς υγιεινής των δοντιών, να βουρτσίζετε και να κάνετε νήμα δύο φορές την ημέρα. Εάν μπείτε σε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, θα γνωρίζετε περισσότερο τα δόντια σας και είναι πιο πιθανό να εντοπίσετε σημάδια διάβρωσης νωρίτερα.
  • Το πιο συνηθισμένο μέρος για να ξεκινήσει η φθορά είναι στα σκύλα τα δόντια στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι το καλύτερο μέρος για να δείτε τα αρχικά σημάδια φθοράς ή σε αυτήν την περίπτωση, λείανση.
 3. 3
  Αναγνωρίστε τα ορατά συμπτώματα της διάβρωσης. Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα διάβρωσης και αποσύνθεσης που μπορείτε να δείτε παρατηρώντας την εμφάνιση των δοντιών σας και την εξωτερική τους επιφάνεια. Καθώς το σμάλτο διαβρώνεται και εκτίθεται περισσότερη οδοντίνη, τα δόντια σας ενδέχεται να υποστούν αποχρωματισμό και να φαίνονται πιο κίτρινα.
  • Όταν τρίβετε τα δόντια σας, τα άκρα των δοντιών σας μπορεί να γίνουν πιο τραχιά, οδοντωτά ή να εμφανίζονται πιο ακανόνιστα, με ρωγμές και τσιπ.
  • Μπορεί να παρατηρήσετε εσοχές στην επιφάνεια των δοντιών σας. Αυτό είναι γνωστό ως βεντούζα και μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα διάβρωσης.
  • Εάν τα δόντια σας φαίνονται πολύ λεία και λαμπερά, αυτό θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα λείανσης. Μερικά άλλα σημάδια λείανσης είναι tori (παρόμοια με callouses) που σχηματίζονται στο εξωτερικό των άνω δοντιών, στην περιοχή των ούλων και στο εσωτερικό των κάτω δοντιών στην περιοχή των ούλων. Οι βλάβες αφαίρεσης στις πλευρές των δοντιών, η linea alba (γραμμές στις πλευρές των μάγουλων) και η σκαλωτή γλώσσα (κυματισμοί στις πλευρές της γλώσσας) είναι επίσης ενδείξεις ότι εμφανίζεται λείανση.
  • Η έρευνα δείχνει ότι η αιτία της νυκτερινής λείανσης (και φθοράς) των δοντιών είναι από την αποφρακτική άπνοια ύπνου και η λείανση είναι ένα σημάδι OSA, και όχι άγχος.
  Εάν αντιμετωπίζετε απώλεια σμάλτου δοντιών
  Εάν αντιμετωπίζετε απώλεια σμάλτου δοντιών, θα πρέπει να δείτε αμέσως τον οδοντίατρό σας.
 4. 4
  Δώστε προσοχή στα αισθητήρια συμπτώματα απώλειας σμάλτου. Πρέπει επίσης να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα πιθανά αισθητήρια συμπτώματα. Εάν πονάτε στα δόντια σας, είναι επώδυνα ή ιδιαίτερα ευαίσθητα, μην το αγνοήσετε, καθώς θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα ενός σοβαρότερου οδοντικού προβλήματος. Στα πρώιμα στάδια της διάβρωσης του σμάλτου μπορεί να αντιμετωπίσετε κάπως αυξημένη ευαισθησία όταν καταναλώνετε ορισμένα τρόφιμα και ποτά.
  • Εάν τα γλυκά ή τα ζεστά και κρύα ροφήματα προκαλούν ένα πόνο στον πόνο, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώσει τα πρώτα στάδια της διάβρωσης στη γραμμή ούλων των δοντιών, επίσης γνωστά ως απολήξεις.
  • Στα μεταγενέστερα στάδια της διάβρωσης του σμάλτου, αυτή η ευαισθησία και ο πόνος αυξάνονται σημαντικά και τα δόντια σας μπορεί να γίνουν πολύ ευαίσθητα σε θερμοκρασίες, ειδικά στο κρύο.
  • Εάν παρατηρήσετε αυτό το χτύπημα, ενεργήστε γρήγορα και κλείστε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας για να προσπαθήσετε να αποφύγετε την επιτάχυνση της διάβρωσης.

Μέθοδος 2 από 3: προσαρμογή του καθεστώτος οδοντιατρικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση της απώλειας σμάλτου

 1. 1
  Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας σχετικά με τη θεραπεία. Εάν έχετε χάσει το σμάλτο των δοντιών, πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να συζητήσετε μαζί σας τις επιλογές θεραπείας. Το Enamel δεν μπορεί να αποκατασταθεί φυσικά, οπότε αν έχετε υποστεί διάβρωση, χρειάζεστε συμβουλές από έναν επαγγελματία σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την ιδιαίτερη κατάστασή σας, αλλά μερικές από τις επιλογές περιλαμβάνουν την κάλυψη του δοντιού με στέμμα ή κεραμικό καπλαμά.
  • Οι οδοντικές στεφάνες μπορούν να εφαρμοστούν στα δόντια σας, έτσι ώστε να ανακτήσουν το αρχικό σχήμα και τη δύναμή τους.
  • Τα οδοντικά γεμίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πλήρωση και επισκευή κοιλοτήτων. Μειώνουν την ευαισθησία των δοντιών σας και εξομαλύνουν τυχόν κατεστραμμένες επιφάνειες.
  • Εάν η κατάστασή σας είναι λιγότερο σοβαρή, ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε μια ανανεωτική κρέμα δοντιών ή να χρησιμοποιήσετε φθοριούχο τζελ για να ενισχύσετε τα δόντια σας.
 2. 2
  Αγοράστε μια οδοντόβουρτσα με απαλές τρίχες. Παρόλο που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας την απώλεια σμάλτου δοντιών, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης. Μερικοί οδοντίατροι πιστεύουν ότι μία από τις πολλές αιτίες απώλειας σμάλτου είναι το βούρτσισμα των δοντιών σας πολύ σκληρά. Αυτή η πρακτική μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ύφεση των ούλων. Συνδυάστε το με μια σκληρή οδοντόβουρτσα και έχετε συνταγή για απώλεια σμάλτου δοντιών. Αντ 'αυτού, χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα για να βουρτσίζετε απαλά τα δόντια σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια καλή τεχνική βουρτσίσματος. Βουρτσίστε τα δόντια σας πάνω και κάτω, χρησιμοποιώντας μια κάθετη κυλιόμενη κίνηση για να πάρετε κάθε μέρος των δοντιών σας.
  • Βουρτσίστε δύο φορές την ημέρα για περίπου δύο λεπτά κάθε φορά.
 3. 3
  Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα φθορίου. Πρέπει να έχετε ισχυρά υγιή δόντια για να βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχετε από απώλεια σμάλτου. Το φθόριο λειτουργεί για να ενισχύσει τα δόντια σας από την απειλή της τερηδόνας, οπότε όταν αγοράζετε οδοντόκρεμα βεβαιωθείτε ότι είναι μια οδοντόκρεμα με φθόριο. Αυτά είναι ευρέως διαθέσιμα στο τοπικό σας κατάστημα και συχνά δηλώνουν ότι περιέχουν φθόριο εμφανώς στη συσκευασία.
  • Εάν έχετε ιστορικό κοιλοτήτων ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την τερηδόνα, ο οδοντίατρος σας μπορεί να προτείνει καθημερινές θεραπείες με φθόριο.
  Έχετε συνταγή για απώλεια σμάλτου δοντιών
  Συνδυάστε το με μια σκληρή οδοντόβουρτσα και έχετε συνταγή για απώλεια σμάλτου δοντιών.
 4. 4
  Χρησιμοποιήστε ένα απευαισθητοποιητικό στοματικό διάλυμα και οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιώντας ένα απευαισθητοποιητικό στοματικό διάλυμα ή οδοντόκρεμα μπορεί να μειώσει τον πόνο που αισθάνεστε λόγω της απώλειας σμάλτου. Χρησιμοποιήστε την οδοντόκρεμα όπως θα κάνατε με οποιαδήποτε άλλη οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιήστε το στοματικό διάλυμα για να ξεπλύνετε το στόμα σας για 30 δευτερόλεπτα, δύο φορές την ημέρα, μετά το βούρτσισμα. Μπορείτε να βρείτε πολλές μάρκες οδοντόκρεμας και στοματικό διάλυμα για ευαίσθητα και κατεστραμμένα δόντια στο τοπικό φαρμακείο, το φαρμακείο ή τους οδοντίατρους.

Μέθοδος 3 από 3: αλλαγή των καθημερινών συνηθειών σας για την πρόληψη της απώλειας σμάλτου

 1. 1
  Μειώστε τα όξινα ποτά. Μία από τις κύριες αιτίες της φθοράς των δοντιών και της διάβρωσης του σμάλτου είναι η κακή διατροφή ή η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων συγκεκριμένων επιβλαβών ουσιών. Περιορίστε την πρόσληψη ανθρακούχων ποτών και ποτών φρούτων. Όποτε είναι δυνατόν, πίνετε αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά με άχυρο, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά στα δόντια. Τα καλαμάκια βοηθούν στην αποφυγή της απευθείας σόδας να χτυπήσει τα δόντια.
  • Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι είναι υγιή, ορισμένα ποτά φρούτων περιέχουν πολύ διαβρωτικά οξέα που μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια σμάλτου. Προσπαθήστε επίσης να αποφύγετε τα ποτά με πολλή πρόσθετη ζάχαρη.
  • Η υψηλή πρόσληψη τσαγιού από βότανα μπορεί να έχει διαβρωτικό δυναμικό μεγαλύτερο από όξινο χυμό πορτοκαλιού.
 2. 2
  Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό μετά το φαγητό και το πόσιμο. Το νερό βοηθά να ξεπλύνετε τυχόν ουσίες που διαβρώνουν το σμάλτο που μπορεί να περιέχει το φαγητό ή το ποτό σας. Εάν τρώτε ή πίνετε κάτι που είναι όξινο, αφιερώστε λίγα λεπτά για να ξεπλύνετε το στόμα σας μετά. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να ξεπλύνετε αυτές τις ουσίες, τόσο πιο υγιή θα είναι τα δόντια σας.
  • Το στόμα είναι όξινο για μερικές ώρες μετά την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και άμυλα.
  • Εάν δεν έχετε βολικό νερό, η προώθηση της προστασίας από το σάλιο λειτουργεί επίσης καλά.
  • Το σάλιο δρα ως εξουδετερωτικό που καταπολεμά τυχόν όξινες ουσίες που μπορεί να έχετε καταναλώσει.
  • Πίνετε περισσότερο νερό όλη την ημέρα εάν έχετε ξηροστομία ή χαμηλό σάλιο.
  Παρόλο που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας την απώλεια σμάλτου δοντιών
  Παρόλο που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας την απώλεια σμάλτου δοντιών, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης.
 3. 3
  Μασάτε κόμμι χωρίς ζάχαρη μεταξύ των γευμάτων. Ένας άλλος τρόπος εξουδετέρωσης των οξέων στο στόμα σας μετά το φαγητό και το πόσιμο είναι να μασάτε κόμμι χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα. Η τσίχλα μπορεί να αυξήσει δραματικά την ποσότητα του σάλιου των προϊόντων σας, έως και δέκα φορές την κανονική ποσότητα. Τα μέταλλα στο σάλιο βοηθούν στην ενίσχυση των δοντιών σας και ξεπλένουν τα όξινα υπολείμματα από τροφές και ποτά.
  • Βεβαιωθείτε ότι το κόμμι είναι χωρίς ζάχαρη και με το συστατικό Ξυλιτόλη.
  • Περιορίστε το μάσημά σας για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα με τις αρθρώσεις της γνάθου και το τρίψιμο των δοντιών.
 4. 4
  Κατανοήστε τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η τριβή και η γενική φθορά συμβάλλουν τόσο στην απώλεια σμάλτου όσο και στη διάβρωση. Το τρίψιμο των δοντιών σας προκαλεί τριβή και μπορεί να συμβεί τριβή όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ σκληρά. Άλλες κοινές αιτίες φθοράς είναι το δάγκωμα και το μάσημα σε σκληρά αντικείμενα, όπως στυλό, μολύβια και νύχια.
  • Το μάσημα σε αυτά τα σκληρά αντικείμενα μπορεί να ξύσει το σμάλτο στα δόντια σας, οπότε προσπαθήστε να βγείτε από τη συνήθεια να μασάτε τα καπάκια της πένας.

Συμβουλές

 • Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για να βεβαιωθείτε ότι τα δόντια σας είναι υγιή.

Προειδοποιήσεις

 • Εάν αντιμετωπίζετε απώλεια σμάλτου δοντιών, θα πρέπει να δείτε αμέσως τον οδοντίατρό σας.
Ιατρική αποποίηση ευθυνών Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, εξετάσεις, διάγνωση ή θεραπεία. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε, αλλάξετε ή διακόψετε οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail