Πώς να αναγνωρίσετε την απώλεια ακοής;

Επομένως αυτή η δοκιμή θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της συγκεκριμένης απώλειας ακοής για κάθε αυτί
Τα αυτιά σας μπορεί να έχουν διαφορετικούς τύπους ή σοβαρές απώλειες ακοής, επομένως αυτή η δοκιμή θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της συγκεκριμένης απώλειας ακοής για κάθε αυτί.

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ακοή τους έχει επιδεινωθεί, αλλά διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια. Υπάρχουν πολλά ενδεικτικά σημάδια απώλειας ακοής, μερικά πιο εμφανή από άλλα. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις, η αναζήτηση βοήθειας για πρώιμα συμπτώματα μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ. Υπήρξαν μεγάλες προόδους στην τεχνολογία, όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας, αλλά ακόμη και όταν δεν απαιτείται τεχνολογία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε είναι ώρα να ζητήσετε βοήθεια για ύποπτες απώλειες ακοής.

Μέθοδος 1 από 5: αναγνώριση σημείων απώλειας ακοής στον εαυτό σας

 1. 1
  Εξετάστε την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία. Η απώλεια ακοής που συμβαίνει σταδιακά με την προχωρημένη ηλικία ονομάζεται πρεσβυκησία. Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία είναι πολύ συχνή και επηρεάζει σχεδόν τα μισά άτομα άνω των 75 ετών. Αυτή η μορφή απώλειας ακοής είναι το αποτέλεσμα πολλών αλλαγών στα αυτιά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας ζωής.
  • Οι χρόνιες καταστάσεις υγείας όπως η υπέρταση και ο διαβήτης μπορούν να σκοτώσουν τα αισθητήρια κύτταρα στα αυτιά που δεν μεγαλώνουν.
  • Η έκθεση σε δυνατούς ήχους που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο των αισθητηρίων κυττάρων αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
  • Οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στις δομές του αυτιού, όπως το τύμπανο και τα οστάρια, επηρεάζουν την ικανότητα του αυτιού να λειτουργεί βέλτιστα.
 2. 2
  Αποκλείστε το τραύμα που προκάλεσε απώλεια ακοής. Άτομα όλων των ηλικιών μπορεί να υποφέρουν από απώλεια ακοής λόγω κάποιου είδους τραύματος. Εάν έχετε πρόσφατα βιώσει ένα σωματικό τραύμα που μπορεί να εξηγήσει την απώλεια ακοής σας, αυτό μπορεί να είναι ο ένοχος.
  • Πολύ δυνατοί ήχοι μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα τύμπανα και έτσι παρατεταμένη έκθεση στον θόρυβο. Ο ήχος μετράται σε μονάδες που ονομάζονται ντεσιμπέλ. Οι ήχοι κάτω των 75 ντεσιμπέλ συνήθως δεν προκαλούν τραυματική απώλεια ακοής ακόμη και μετά από παρατεταμένη έκθεση. Οι ήχοι των 85 ντεσιμπέλ και άνω σχετίζονται με απώλεια ακοής μετά από παρατεταμένη έκθεση. Παραδείγματα αυτών των δυνητικά καταστροφικών ήχων προέρχονται από μοτοσικλέτες (95dB), σειρήνες (120dB) και πυροτεχνήματα (150dB).
  • Για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας ακοής που προκαλείται από τραύμα, περιορίστε τις αλληλεπιδράσεις σας με πράγματα που είναι αρκετά δυνατά για να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κινητήρες αεροπλάνων, χλοοκοπτικές μηχανές, μοτοσικλέτες, αλυσοπρίονα, powerboats και συσκευές αναπαραγωγής MP3. Εάν έρθετε σε επαφή με αυτά τα πράγματα, προσπαθήστε να φοράτε ωτοασπίδες ή ακουστικά. Διατηρήστε τη συσκευή αναπαραγωγής MP3 σε χαμηλή ένταση.
  • Η βλάβη από την πτήση ή την κατάδυση (βαρότραυμα) μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής ως αποτέλεσμα της άνισης πίεσης μεταξύ των εσωτερικών τμημάτων του αυτιού και του εξωτερικού περιβάλλοντος.
  • Εάν έχετε βιώσει κάποιο από αυτά τα πράγματα, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας.
  • Εάν έχετε πρόσφατα αρρωστήσει, η απώλεια ακοής μπορεί να εξηγηθεί από συμφόρηση ή από μόλυνση που έβλαψε τα αυτιά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν και η βλάβη είναι σπάνια μόνιμη.
 3. 3
  Πραγματοποιήστε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για απώλεια ακοής. Η απώλεια ακοής μπορεί συχνά να εμφανιστεί σταδιακά, αλλά μπορεί να υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα. Αν καταλάβετε το πρόβλημα νωρίς, μπορείτε συχνά να αναζητήσετε θεραπεία για να καθυστερήσετε την περαιτέρω απώλεια ακοής. Αξιολογήστε με ειλικρίνεια την ακοή σας. Μην είστε πολύ περήφανοι ή φοβισμένοι να παραδεχτείτε ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ακοή.
  • Προσδιορίστε εάν έχετε κουδούνισμα στα αυτιά σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα απώλειας ακοής.
  • Δώστε προσοχή στο πώς σας ακούγονται τα πράγματα. Δυσκολεύεστε να ακούσετε ανθρώπους, μουσική ή τηλεόραση;
  • Ζητάτε από τους ανθρώπους να επαναλάβουν τον εαυτό τους;
  • Για μια εβδομάδα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ακοή σας.
 4. 4
  Καθορίστε εάν παλεύετε με συνομιλίες ένας προς έναν. Εάν πάσχετε από απώλεια ακοής, μπορεί να διαπιστώσετε ότι παλεύετε με κανονικές συνομιλίες. Εάν μιλάτε σε κάποιον ένα προς ένα, μπορεί να χάσετε τα πράγματα που είπε το άλλο άτομο ή χρειάζεστε το άτομο να μιλήσει πιο δυνατά. Μπορεί να έχετε μεγάλη δυσκολία μετά από συνομιλίες που περιλαμβάνουν περισσότερα από δύο άτομα.
  • Όταν μιλάτε με άτομα, ίσως χρειαστεί να ζητήσετε από τους άλλους να επαναλαμβάνονται συχνά.
  • Όταν συμμετέχετε σε συνομιλίες με άτομα, μπορεί να πιστεύετε ότι άλλα άτομα ακούγονται σιγασμένα. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ότι οι άνθρωποι μουρμουρίζουν όταν μιλούν.
  • Όταν βρίσκεστε σε συνομιλία με άλλα άτομα, ενδέχεται να συμφωνείτε ή να κουνάτε το κεφάλι σας, παρόλο που δεν είστε βέβαιοι για το τι έχει ειπωθεί.
 5. 5
  Παρατηρήστε εάν μπορείτε να ακούσετε καθαρά σε θορυβώδεις καταστάσεις. Ένα άλλο σημάδι που ενδέχεται να υποφέρετε από απώλεια ακοής είναι ότι έχετε προβλήματα με την ακοή σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Όταν υπάρχει θόρυβος στο παρασκήνιο, δυσκολεύεστε να ακούσετε συνομιλίες, μουσική ή την τηλεόραση. Ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσετε δυσκολία στην ακρόαση ορισμένων περιβαλλοντικών ήχων, όπως τα πουλιά.
  • Μπορεί να έχετε πρόβλημα να ακούσετε σε θορυβώδεις καταστάσεις, όπως συνέδρια, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα ή πολυσύχναστες αίθουσες συσκέψεων.
  • Μπορεί να έχετε δυσκολία σε συνομιλίες που περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα άτομα, επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί ήχοι για να μπορείτε να ακούσετε ή να διαφοροποιήσετε.
 6. 6
  Σκεφτείτε εάν αλλάζετε τη συμπεριφορά σας. Μια ανεπιθύμητη ενέργεια της απώλειας ακοής που ίσως δεν συνειδητοποιείτε καν ότι αλλάζετε τη συμπεριφορά σας λόγω της ακοής σας. Αποφασίστε εάν αποχωρείτε από κοινωνικές καταστάσεις που κάποτε απολάβατε λόγω δυσκολίας στην ακοή. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε σταματήσει να παρακολουθείτε συναρτήσεις που απολαμβάνετε, όπως παιχνίδια, συναυλίες ή ταινίες, επειδή δεν μπορείτε να ακούσετε.
  • Σκεφτείτε εάν έχετε αλλάξει συνήθειες στο σπίτι. Αυξάνετε την ένταση της τηλεόρασης πιο δυνατά από όσο συνηθίζατε; Ακούτε τη μουσική σας με μεγαλύτερη ένταση από ό, τι κάποτε;
  • Ανακαλύψτε εάν αποφεύγετε τις τηλεφωνικές κλήσεις επειδή δεν μπορείτε να ακούσετε το άτομο στο άλλο άκρο.
  • Προσδιορίστε αν διαβάζετε τώρα τα χείλη στις ταινίες ή στην τηλεόραση ή αν παρακολουθείτε με προσοχή το στόμα ενός ατόμου ενώ μιλάει. Μπορεί επίσης να έχετε αρχίσει να παρακολουθείτε τηλεόραση με τους υπότιτλους, επειδή δεν μπορείτε να καταλάβετε τι λένε οι άνθρωποι.
 7. 7
  Παρατηρήστε εάν άλλα άτομα σχολιάζουν την ακοή σας. Ίσως δεν έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην ακοή σας, επειδή ήταν σταδιακή. Ωστόσο, άλλα άτομα μπορεί να αρχίσουν να σχολιάζουν την απώλεια ακοής σας. Σκεφτείτε εάν άλλα άτομα ανέφεραν ότι η δυσκολία στην ακοή σας είναι ανησυχητική. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι οι άνθρωποι εκπλήσσονται ή μπερδεύονται επειδή δεν έχετε κατανοήσει τι λένε.
  • Μήπως τα άτομα με τα οποία μιλάτε ενοχλούνται ότι πρέπει να επαναληφθούν; Παρατηρήστε εάν άλλοι άνθρωποι ενοχλούνται όταν σας μιλούν επειδή έχετε πρόβλημα να τους κατανοήσετε.
  • Μήπως διαμαρτύρονται άλλα άτομα ότι γυρίζετε την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου πολύ δυνατά;
  • Έχει σχολιάσει ο κόσμος ότι μιλάτε πολύ δυνατά;
  • Οι άνθρωποι αλλάζουν το μοτίβο ομιλίας τους όταν επαναλαμβάνουν για να σας βοηθήσουν να τους κατανοήσετε; Παραδείγματα αυτού του είδους είναι να μιλάτε πιο δυνατά, να κοιτάτε απευθείας όταν μιλάτε ή να επιβραδύνετε την ομιλία τους και να υπερβάλλετε τις κινήσεις των χειλιών τους. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι το άτομο πίστευε ότι μιλούσε σε ακουστικό επίπεδο στο παρελθόν και υποψιάζεται ότι έχετε απώλεια ακοής.
Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να μην είναι απαραίτητες για να προσδιορίσετε την απώλεια ακοής σας ή τον τύπο της
Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να μην είναι απαραίτητες για να προσδιορίσετε την απώλεια ακοής σας ή τον τύπο της απώλειας ακοής που αντιμετωπίζετε.

Μέθοδος 2 από 5: δοκιμασία για απώλεια ακοής

 1. 1
  Επισκεφτείτε έναν γιατρό αυτιού, μύτης και λαιμού. Εάν υποψιάζεστε απώλεια ακοής, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό αυτιού, μύτης και λαιμού για να κάνετε μια φυσική εξέταση. Μπορεί να σας ζητηθεί να δώσετε ιατρικό ιστορικό και να εξηγήσετε ορισμένες συμπεριφορές ή συνήθειες που σχετίζονται με την ακοή σας. Αυτός ο γιατρός θα αποκλείσει οποιαδήποτε υποκείμενη ιατρική κατάσταση που μπορεί να προκαλεί απώλεια ακοής.
  • Ο γιατρός σας θα εξετάσει φυσικά το αυτί για να δει εάν υπάρχει υπερβολικό νερό ή κερί στο αυτί που προκαλεί προβλήματα ακοής.
  • Ίσως θελήσετε να επισκεφθείτε πρώτα το γενικό ιατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι εάν έχετε απώλεια ακοής.
 2. 2
  Επισκεφτείτε έναν ακουολόγο. Μπορείτε να επιλέξετε να δείτε έναν ακουολόγο για μια εξέταση ακρόασης. Εάν δείτε πρώτα έναν γενικό γιατρό ή έναν ειδικό για τα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό, μπορεί να σας παραπέμψουν σε έναν ακουολόγο όταν ανακαλύψουν οποιαδήποτε βλάβη στην ακοή. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε βλάβη στην ακοή, μπορείτε να επιλέξετε να πάτε πρώτα στον ακουολόγο, αλλά ίσως χρειαστεί να υπογράψετε μια παραίτηση, δεδομένου ότι η FDA απαιτεί από έναν ασθενή να πάει πρώτα σε έναν γενικό ιατρό πριν από έναν ακροολόγο.
  • Ο ακουολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την έκταση και τον τύπο της απώλειας ακοής που έχετε.
  • Ένας ακουολόγος θα σας βοηθήσει επίσης να προσδιορίσετε ποιες επιλογές θεραπείας είναι κατάλληλες για εσάς, όπως ακουστικά βαρηκοΐας.
 3. 3
  Ζητήστε μια δοκιμή καθαρού τόνου. Μπορεί να σας δοθεί δοκιμή καθαρού τόνου για να προσδιορίσετε την έκταση της απώλειας ακοής. Μια δοκιμή ακοής καθαρού τόνου καθορίζει τους τόνους που μπορείτε να ακούσετε. Θα σας ζητηθεί να φοράτε ακουστικά καθώς ακούτε διαφορετικές χαμηλές και υψηλές θέσεις. Το τεστ βοηθά στον προσδιορισμό των συχνοτήτων που δεν μπορείτε να ακούσετε.
  • Θα λάβετε επίσης διαφορετικές θέσεις σε κάθε αυτί. Τα αυτιά σας μπορεί να έχουν διαφορετικούς τύπους ή σοβαρές απώλειες ακοής, επομένως αυτή η δοκιμή θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της συγκεκριμένης απώλειας ακοής για κάθε αυτί.
 4. 4
  Κάντε ένα τεστ μεσαίου αυτιού. Ο ακουολόγος μπορεί επίσης να θέλει να κάνει εξετάσεις που αξιολογούν πώς λειτουργεί το μεσαίο αυτί σας. Αυτές οι δοκιμές αναζητούν οποιοδήποτε υγρό στο μεσαίο αυτί, εάν υπάρχουν προβλήματα με το τύμπανο ή εάν το κερί μπλοκάρει το αυτί. Ο γιατρός μπορεί επίσης να ελέγξει για την ποσότητα του αέρα στο κανάλι του αυτιού, το οποίο μπορεί να δώσει ζωτικές πληροφορίες για το τύμπανο.
  • Τα ακουστικά αντανακλαστικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν τον ακουολόγο να καταλάβει πού βρίσκεται η απώλεια ακοής και τι είδους απώλεια ακοής έχετε.
  • Οι εξετάσεις μεσαίου αυτιού είναι πιο συχνές σε μικρά παιδιά, αλλά πραγματοποιούνται σε ενήλικες.
 5. 5
  Υποβληθείτε σε περαιτέρω δοκιμές. Υπάρχουν και άλλες εξετάσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει ο ακουολόγος για να ελέγξει για απώλεια ακοής. Μπορεί να δοκιμάσετε ομιλία, όπου επαναλαμβάνετε μια ομιλία που ακούτε. Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε ακουστική απόκριση του εγκεφάλου (ABR), όπου τα ηλεκτρόδια παρακολουθούν το εσωτερικό αυτί σας και τις οδούς του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται για την ακοή.
  • Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να μην είναι απαραίτητες για να προσδιορίσετε την απώλεια ακοής σας ή τον τύπο της απώλειας ακοής που αντιμετωπίζετε.
Τα ακουστικά αντανακλαστικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν τον ακουολόγο να καταλάβει πού βρίσκεται η απώλεια
Τα ακουστικά αντανακλαστικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν τον ακουολόγο να καταλάβει πού βρίσκεται η απώλεια ακοής και τι είδους απώλεια ακοής έχετε.

Μέθοδος 3 από 5: αναγνώριση συμπτωμάτων απώλειας ακοής στα παιδιά

 1. 1
  Αναγνωρίστε τα σημεία και τα συμπτώματα της απώλειας ακοής για βρέφη. Πολλές φορές η απώλεια ακοής σχετίζεται με την ηλικία ή τη μόλυνση, αλλά μπορεί επίσης να είναι παρούσα από την αρχή της ζωής του παιδιού. Τα βρέφη μπορεί να είναι πιο δύσκολο να μετρηθούν επειδή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα τα συμπτώματά τους όπως ενήλικες ή ακόμα και μεγαλύτερα παιδιά. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα στο βρέφος σας, μπορεί να έχουν προβλήματα ακοής:
  • Το παιδί σας δεν γυρίζει στην πηγή ενός ήχου από την ηλικία των τριών έως τεσσάρων μηνών. Μέχρι τέσσερις μήνες το παιδί σας θα πρέπει να ξυπνήσει ή να ξαφνιάσει με δυνατούς ήχους, να ηρεμήσει με τον ήχο των οικείων φωνών και να ανταποκριθεί στις οικείες φωνές περιστασιακά με χαμόγελα ή συνθήματα.
  • Το παιδί σας δίνει προσοχή σε κραδασμούς ή θορύβους που μπορούν να γίνουν αισθητοί παρά να ακούγονται.
  • Το παιδί σας γυρίζει το κεφάλι του όταν σας βλέπει, αλλά όχι εάν φωνάζετε μόνο το όνομά του. Αυτό συνήθως είναι λάθος επειδή δεν προσέχει ή το παιδί απλώς να σας αγνοεί, αλλά θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μερικής απώλειας ακοής.
 2. 2
  Αναζητήστε σημάδια ακοής σε μικρά παιδιά. Τα μικρά παιδιά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα ακοής. Αυτό είναι ένα κρίσιμο στάδιο για την ανάπτυξη, καθώς σημαντικές δεξιότητες ομιλίας αποκτώνται μέσω της ακρόασης και της μίμησης. Η προσοχή στην ανάπτυξη της γλώσσας είναι ένας καλός τρόπος για να αναγνωρίσετε προβλήματα ακοής.
  • Μέχρι 24 μήνες, τα νήπια θα πρέπει να μπορούν να δείχνουν οικεία αντικείμενα, να ακούνε ιστορίες και τραγούδια και να ακολουθούν βασικές εντολές. Εάν ένα παιδί άνω των δύο ετών δεν είναι σε θέση να εκφράσει τις βασικές του ανάγκες ή να κάνει μόνο ορισμένους ήχους, μπορεί να δυσκολεύεται να ακούσει.
  • Αποκλείστε άλλες εξηγήσεις για προβλήματα γλώσσας. Πολλά παιδιά μπορεί να έχουν προβλήματα από του στόματος-κινητήρα που αποτελούν μέρος νευρολογικών ή γνωστικών καθυστερήσεων. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα φυσικό πρόβλημα με το στόμα ή τη γλώσσα. Ένας παθολόγος ομιλίας θα είναι σε θέση να αξιολογήσει εάν το πρόβλημα είναι σωματικό στο στόμα ή στο αυτί ή εάν θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλες εξηγήσεις.
 3. 3
  Αναγνωρίστε την απώλεια ακοής σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο μπορεί να δουν προβλήματα που σχετίζονται με την απόδοση. Εάν το παιδί σας κάθεται πιο κοντά στον δάσκαλο για να τα καταλάβει, ζητά να επαναληφθούν τα πράγματα ή δεν ανταποκρίνεται σε θορύβους, μπορεί να υποφέρουν από προβλήματα ακοής.
  • Εάν η ακαδημαϊκή απόδοση του παιδιού σας υποφέρει, μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλημάτων ακοής. Τα παιδιά μπορεί να έχουν πρόβλημα να ακολουθήσουν οδηγίες ή να ακούσουν πληροφορίες. Μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί σας σχετικά με την ακοή του, αλλά μερικά παιδιά μπορεί να ντρέπονται ή να μην συνειδητοποιήσουν ότι η ακοή τους είναι διαφορετική από άλλα άτομα.
  • Το παιδί σας μπορεί να έχει προβλήματα αλληλεπίδρασης με άλλα παιδιά ή να μην αναπτύσσεται κοινωνικά όπως θα έπρεπε λόγω προβλημάτων ακοής.
  • Τα περισσότερα σχολεία διαθέτουν ειδικούς ακοής που μπορούν να κάνουν περαιτέρω δοκιμές στο παιδί σας.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας ακοής που προκαλείται από τραύμα
Για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας ακοής που προκαλείται από τραύμα, περιορίστε τις αλληλεπιδράσεις σας με πράγματα που είναι αρκετά δυνατά για να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή.

Μέθοδος 4 από 5: αναζήτηση σημείων απώλειας ακοής σε άλλους ενήλικες

 1. 1
  Παρατηρήστε πώς αντιδρά ο ενήλικας όταν προσεγγίζεται. Εάν έχετε έναν ενήλικα, ειδικά έναν ηλικιωμένο ενήλικα, ο οποίος φαίνεται να τρομάζει εύκολα όταν κάποιος πλησιάζει, μπορεί να έχει απώλεια ακοής. Για παράδειγμα, εάν χτυπήσετε και εισέλθετε σε ένα δωμάτιο και ενεργούν τρομαγμένοι όταν σας βλέπουν επιτέλους, μπορεί να έχουν πρόβλημα να ακούσουν τι συμβαίνει στο περιβάλλον τους.
  • Ο ενήλικος μπορεί επίσης να μην συνειδητοποιήσει ότι κάποιος έχει εισέλθει στο σπίτι ή στο δωμάτιό του μόνο μετά το γεγονός.
  • Ο ενήλικος μπορεί να μην συνειδητοποιήσει ότι κάποιος τους μιλάει μέχρι να τους αγγίξει ή να στραφούν προς το άτομο που μιλάει.
  • Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο και απογοητευτικό, ειδικά για ηλικιωμένους. Λάβετε επιπλέον μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν τα τρομάζετε για να αποφύγετε τυχόν τραυματικές αντιδράσεις.
 2. 2
  Παρατηρήστε αλλαγές στις βασικές αλληλεπιδράσεις. Η απώλεια ακοής σε κάποιον άλλον μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί, καθώς δεν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα. Αναζητήστε σημάδια όπως η υπερβολική αύξηση της έντασης της τηλεόρασης, ζητώντας συνεχώς να επαναλάβετε τον εαυτό σας ή μια γενική έλλειψη συνειδητοποίησης των ήχων γύρω τους.
  • Οποιοδήποτε από τα προβλήματα που αναφέρονται συνήθως παραπάνω στην αναγνώριση της απώλειας ακοής στον εαυτό σας μπορεί επίσης να εφαρμοστεί.
 3. 3
  Λάβετε μέτρα για να τους βοηθήσετε να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στην ακοή. Εάν γνωρίζετε κάποιον που έχει βιώσει απώλεια ακοής, μπορείτε να προσπαθήσετε να τον βοηθήσετε να αντιμετωπίσει και να προσαρμοστεί στην αλλαγή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη συσκευών που ενισχύουν το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, ακουστικά βαρηκοΐας ή ακόμα και δυνατότερες ειδοποιήσεις για βασικές ανάγκες, όπως ξυπνητήρια και τηλέφωνα. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε μιλώντας καθαρά μπροστά τους και αποφεύγοντας δυνατά περιβάλλοντα που μπορούν να πνίξουν τους ανθρώπους γύρω τους και να προκαλέσουν απογοήτευση.
  • Ίσως θελήσετε να τα πάρετε σε έναν ακουολόγο ή έναν γιατρό που μπορεί να τους αξιολογήσει και να προτείνει θεραπείες.

Μέθοδος 5 από 5: αντιμετώπιση της απώλειας ακοής

 1. 1
  Χρησιμοποιήστε προσαρμοστικές συμπεριφορές. Ένα από τα πιο δύσκολα μέρη της απώλειας ακοής μπορεί να είναι να μαθαίνει να προσαρμόζει τον τρόπο ζωής σας. Όταν κάποιος μιλάει, προσπαθήστε να σταθείτε ακριβώς μπροστά τους, έτσι ώστε οι κινήσεις του στόματος να σας καθοδηγήσουν σε αυτό που λένε.
  • Εάν βρίσκεστε σε πολυσύχναστο μέρος, καθίστε στενά, έτσι ώστε η επαφή από στόμα σε μάτι να είναι εύκολη και απαρατήρητη από τη μεγαλύτερη ομάδα. Όταν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε θορυβώδη μέρη.
  • Χρησιμοποιήστε μια συσκευή ενίσχυσης τηλεφώνου ή τηλεόρασης για να διευκολύνετε την καθημερινή σας ζωή.
 2. 2
  Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να βελτιώσετε την ακοή. Η ιατρική τεχνολογία που βοηθά στην απώλεια ακοής έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στο πιο βασικό επίπεδο, ένα ακουστικό βαρηκοΐας θα τραβήξει ήχους από γύρω σας και θα τον ενισχύσει στο αυτί σας. Υπάρχουν διάφορα διαφορετικά ακουστικά βαρηκοΐας ανάλογα με την έκταση των προβλημάτων και των προσωπικών σας προβλημάτων.
  • Ένας τύπος ακουστικού βαρηκοΐας είναι ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Αυτά κατεβαίνουν στο κανάλι του αυτιού σας. Δεν είναι πολύ αισθητές, επομένως μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για διακριτική ευχέρεια. Αυτά δεν χρειάζονται πολλή ισχύ για να λειτουργήσουν, επομένως δεν χρειάζεται να αλλάζετε συχνά τις μπαταρίες. Το ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση κεριού στο αυτί.
  • Ένας άλλος τύπος ακουστικού βαρηκοΐας είναι ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Αυτά ταιριάζουν στο κάτω ή πάνω μέρος του αυτιού σας. Χρησιμοποιούνται συχνότερα για άτομα με μικρά προβλήματα ακοής. Αυτός ο τύπος ακουστικού βαρηκοΐας έχει μεγάλη μπαταρία, οπότε έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ορισμένους άλλους τύπους. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν συσσώρευση κεριού στο αυτί.
  • Ο τρίτος τύπος ακουστικού βαρηκοΐας είναι το ακουστικό βαρηκοΐας πίσω από το αυτί (BTE). Αυτά έχουν ένα γάντζο που πηγαίνει πάνω από το αυτί σας και κάθεται ακριβώς πίσω από το αυτί σας. Αυτό το κομμάτι συνδέεται με ένα κομμάτι που τοποθετείται στο κανάλι του αυτιού σας. Αυτός ο τύπος ακουστικού βαρηκοΐας είναι μεγάλος και αισθητός. Ωστόσο, έχει περισσότερη ισχύ για να πάρει ήχους που ακούγονται δύσκολα.
  • Ο τελευταίος τύπος ακουστικού βαρηκοΐας είναι ένα ανοιχτό ακουστικό βαρηκοΐας. Πρόκειται για έναν τύπο μοντέλου BTE, αλλά χωρίς κομμάτι μέσα στον ακουστικό πόρο. Αυτό επιτρέπει στους ήχους με χαμηλή συχνότητα να εισέρχονται φυσικά στο αυτί, ενώ το ακουστικό βαρηκοΐας ενισχύει υψηλότερες συχνότητες που μπορεί να είναι δύσκολο να ακουστούν. Αυτός ο τύπος ακουστικού βαρηκοΐας είναι πιο περίπλοκος με περισσότερα μέρη, οπότε μπορεί να είναι πιο δύσκολο στη χρήση.
  • Εάν τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με άλλες επιλογές όπως το κοχλιακό εμφύτευμα. Αυτός ο τύπος συσκευής λειτουργεί διαφορετικά από ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Εισάγεται χειρουργικά και λειτουργεί για να διεγείρει άμεσα τα νεύρα που υπάρχουν στο εσωτερικό αυτί που στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο για ακοή.
 3. 3
  Μετατρέψτε το αρνητικό σε θετικό. Μπορεί να παρατηρήσετε πώς η απώλεια ακοής σας επηρεάζει αρνητικά τις αλληλεπιδράσεις σας με φίλους και, την οικογένεια. μπορεί επίσης να επηρεάζει την εργασία σας. Ωστόσο, η απώλεια της ακοής σας δεν χρειάζεται να προκαλέσει καταστροφές. Πολλές φορές η απώλεια ακοής μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν πλούσιες εσωτερικές ζωές αντί να προσελκύονται συνεχώς σε ό, τι συμβαίνει γύρω τους.
  • Εκπαιδεύστε τους γύρω σας σχετικά με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες σας. Μπορεί να είναι απογοητευτικό εάν η οικογένεια ή οι φίλοι σας δεν αλλάζουν τις αλληλεπιδράσεις τους με εσάς, αλλά δεν μπορούν να γνωρίζουν τι δεν τους λέτε. Γίνετε συνήγορος για τον εαυτό σας και πείτε τους τι κάνει τη ζωή πιο εύκολη για εσάς. Αυτό θα εξαλείψει πολλή ένταση που μπορεί να εμφανιστεί και να αναγκάσει ανοιχτές επικοινωνίες.
Και να θυμάστε - η απώλεια ακοής είναι πιο αισθητή από ένα ακουστικό βαρηκοΐας
Και να θυμάστε - η απώλεια ακοής είναι πιο αισθητή από ένα ακουστικό βαρηκοΐας!

Συμβουλές

 • Κάντε ένα τεστ ακοής τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Οι εξετάσεις στα κέντρα ακουστικών βαρηκοΐας είναι συνήθως δωρεάν και δεν είναι επώδυνες, αλλά μάλλον διασκεδαστικές.
 • Σε ένα αυτοκίνητο, ο θόρυβος του κινητήρα, του δρόμου ή του ανέμου μπορεί να δυσκολευτεί να ακούσει μια συνομιλία, το ραδιόφωνο ή σημαντικούς ήχους κυκλοφορίας.
 • Η απώλεια ακοής δεν βελτιώνεται εάν δεν αντιμετωπιστεί.
 • Το χτύπημα του χεριού σας πίσω από το αυτί μπορεί να βοηθήσει λίγο, αλλά δεν αποτελεί υποκατάστατο για ένα σωστά τοποθετημένο ακουστικό όργανο. Και να θυμάστε - η απώλεια ακοής είναι πιο αισθητή από ένα ακουστικό βαρηκοΐας!

Προειδοποιήσεις

 • Εάν μια σωματική δυσλειτουργία σας προκαλεί να μην ακούσετε σωστά, η παράβλεψη των συμπτωμάτων μπορεί να σας κάνει να είστε εντελώς κουφός, ανάλογα με τα συμπτώματα.
 • Μην αφήνετε τα οικονομικά να εμποδίζουν τη διεξαγωγή τεστ ακοής ακόμη και αν δεν θέλετε να αγοράσετε ακουστικό βαρηκοΐας.
Ιατρική αποποίηση ευθυνών Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, εξετάσεις, διάγνωση ή θεραπεία. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε, αλλάξετε ή διακόψετε οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail