Πώς να έχετε υγιή χείλη;

Εάν θέλετε να έχετε υγιή χείλη, εφαρμόστε ενυδατικά προϊόντα, όπως βαζελίνη ή βάλσαμο για τα χείλη, για να τα προστατεύσετε από τις επιπτώσεις του κρύου ή του ξηρού καιρού. Θα πρέπει επίσης να προστατεύετε τα χείλη σας από τον ήλιο εφαρμόζοντας ένα χαστούκι με βαθμολογία SPF 30 ή υψηλότερη κάθε μέρα. Όταν τα χείλη σας είναι ξεφλουδισμένα και ξεφλουδισμένα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια απαλή απολέπιση των χειλιών, η οποία μπορεί να αναπληρώσει τα χείλη σας και να τα διατηρήσει απαλά. Εκτός από τη χρήση προϊόντων, μπορείτε να διατηρήσετε τα χείλη σας υγιή και υγρά, αποφεύγοντας την επιθυμία να τα γλείψετε, καθώς το σάλιο τα στεγνώνει. Επίσης, προσπαθήστε να μην αγγίζετε τα χείλη σας υπερβολικά ή να τα μαζεύετε και να τα δαγκώνετε, επειδή τα χείλη είναι ευαίσθητα και μπορούν εύκολα να υποστούν βλάβη. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Ιατρικής μας, όπως πώς να φροντίσετε τη γενική υγεία σας για να διατηρήσετε τα χείλη σας υγιή, διαβάστε!

Εάν θέλετε να έχετε υγιή χείλη
Εάν θέλετε να έχετε υγιή χείλη, εφαρμόστε ενυδατικά προϊόντα, όπως βαζελίνη ή βάλσαμο για τα χείλη, για να τα προστατεύσετε από τις επιπτώσεις του κρύου ή του ξηρού καιρού.

Εάν έχετε κουραστεί να έχετε ξηρά, σπασμένα, ξεφλουδισμένα ή σκασμένα χείλη, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε. Η φροντίδα των χειλιών σας απαιτεί να τα διατηρείτε υγιή τόσο εντός όσο και εκτός. Για να αποκτήσετε τα υγιή χείλη των ονείρων σας θα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε απαλά και να χρησιμοποιείτε προστατευτικά προϊόντα πάνω τους. Θα πρέπει επίσης να φροντίζετε τη γενική υγεία σας, έτσι ώστε τα χείλη σας να παραμένουν σε καλή κατάσταση.

Μέθοδος 1 από 3: φροντίδα της επιφάνειας των χειλιών σας

 1. 1
  Αποφύγετε να γλείψετε τα χείλη σας. Όταν γλείφετε τα χείλη σας είναι συνήθως σε μια προσπάθεια να τα ενυδατώσετε. Ωστόσο, το σάλιο θα τα στεγνώσει. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο στεγνώνει την επιφάνεια, δημιουργεί επίσης πολλές καταστροφικές τριβές στα χείλη.
  • Μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσετε να γλείφετε τα χείλη σας όταν το κάνετε υποσυνείδητα. Προσπαθήστε να είστε πολύ συνειδητοποιημένοι για το τι κάνετε με τη γλώσσα σας και κάντε κάτι άλλο με το στόμα σας, όπως το πιπίλισμα σε μια οδοντογλυφίδα.
 2. 2
  Σταματήστε να μαζεύετε και να δαγκώνετε τα χείλη σας. Τα χείλη σας είναι ευαίσθητες επιφάνειες που μπορούν να υποστούν βλάβη σχετικά εύκολα. Για να τα διατηρήσετε υγιή, αποφύγετε να καταστρέψετε την επιφάνεια επιλέγοντας το δέρμα με τα δάχτυλά σας ή δαγκώνοντας το δέρμα με τα δόντια σας.
  • Συνήθως, η συλλογή γίνεται όταν υπάρχει ήδη ζημιά στην επιφάνεια των χειλιών σας. Ωστόσο, είναι πολύ καλύτερο να αφήσετε την επιφάνεια των χειλιών σας μόνη ενώ θεραπεύονται παρά να αφαιρείτε το δέρμα που ξεφλουδίζει ή έχει υποστεί ζημιά με τα δάχτυλά σας.
 3. 3
  Μην αγγίζετε τα χείλη σας υπερβολικά. Το άγγιγμα των χειλιών σας όταν δεν είναι απαραίτητο μπορεί να τα καταστρέψει με την πάροδο του χρόνου. Ο στόχος σας πρέπει να είναι να αφήσετε την επιφάνεια μόνη της όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε η επιφάνεια του δέρματος των χειλιών να παραμένει ανέπαφη.
  • Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ποτέ να αγγίξετε τα χείλη σας. Απλώς σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγγίζετε τα χείλη σας όλη την ώρα.
  Για να αποκτήσετε τα υγιή χείλη των ονείρων σας θα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε απαλά
  Για να αποκτήσετε τα υγιή χείλη των ονείρων σας θα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε απαλά και να χρησιμοποιείτε προστατευτικά προϊόντα πάνω τους.
 4. 4
  Κρατήστε τα χείλη σας μακριά από τον άνεμο και τον ήλιο. Οι ακραίες θερμοκρασίες και συνθήκες μπορούν πραγματικά να κάνουν έναν αριθμό στα χείλη σας, προκαλώντας ζημιά στην επιφάνεια. Εάν είναι δυνατόν, προστατέψτε τα από την έκθεση στα στοιχεία.
  • Εάν περπατάτε σε μια θυελλώδη περιοχή, καλύψτε τα χείλη σας με ένα ρούχο, όπως ένα μαντήλι.
  • Εάν περνάτε χρόνο στον ήλιο, προσπαθήστε να διατηρήσετε τα χείλη σας προστατευμένα, είτε με ρούχα ή αντηλιακό.
 5. 5
  Αντιμετωπίστε λοιμώξεις και ασθένειες των χειλιών. Είναι σχετικά κοινό να έχετε μια ασθένεια ή λοίμωξη που επηρεάζει την υγεία των χειλιών σας. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να λάβετε ιατρική περίθαλψη εάν έχετε ένα τραύμα ή πονόλαιμο στα χείλη σας που διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Μερικές κοινές μολύνσεις και ασθένειες των χειλιών που μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία περιλαμβάνουν:
  • Κρύες πληγές
  • Χειλίτιδα
  • Φωτοευαισθησία
  • Περικοπές και πληγές που προκαλούνται από τραύμα

Μέθοδος 2 από 3: εφαρμογή προϊόντων στα χείλη σας

 1. 1
  Χρησιμοποιήστε ενυδατικά προϊόντα στα χείλη σας. Βάλτε βαζελίνη ή βάλσαμο στα χείλη σας για να τα προστατεύσετε από ζεστές ή κρύες συνθήκες. Ο υπερβολικός καιρός μπορεί να βλάψει τα χείλη σας και να τα αφήσει σκασμένα και στεγνά, οπότε φροντίστε να δώσετε στα χείλη σας προστατευτική επίστρωση ώστε να μην γίνουν κόκκινα και σκασμένα.
  • Το Petroleum Jelly είναι ένα φτηνό και αποτελεσματικό προϊόν που μπορεί να ενυδατώσει τα χείλη σας και να τα εμποδίσει να σπάσουν.
  • Εάν θέλετε κάποιο χρώμα στα χείλη σας, δοκιμάστε ένα χρωματιστό βάλσαμο για τα χείλη ή στιλπνότητα των χειλιών. Μπορείτε επίσης να φορέσετε κραγιόν πάνω από βαζελίνη αν θέλετε χρώμα και προστασία.
 2. 2
  Απλώστε αντηλιακό στα χείλη σας καθημερινά. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην επιφάνεια των χειλιών σας. Αναζητήστε ένα βάλσαμο για τα χείλη ή ένα ξυλάκι που περιέχει αντηλιακό και εφαρμόστε το καθημερινά πριν εκθέσετε τα χείλη σας στον ήλιο.
  • Επιλέξτε ένα βάλσαμο για τα χείλη ή ένα ξυλάκι που έχει βαθμολογία SPF 30 ή υψηλότερη.
  Αλλά επίσης κάνει τα χείλη σας να φαίνονται πιο υγιή
  Όχι μόνο μια υγιεινή διατροφή θα κάνει το δέρμα σας να λάμπει, αλλά επίσης κάνει τα χείλη σας να φαίνονται πιο υγιή και φυσικά.
 3. 3
  Διακόψτε τη χρήση προϊόντων που ερεθίζουν τα χείλη σας. Εάν τα χείλη σας είναι μαλακά ή πρησμένα, μπορεί να προκληθεί από προϊόντα που τα φοράτε. Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας και σταματήστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που μπορεί να ερεθίζουν τα χείλη σας.
  • Για παράδειγμα, πολλά προϊόντα χύτευσης χειλιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια, αλλά υπάρχει πιθανότητα να ερεθίσουν τα χείλη σας. Εάν το προϊόν που χρησιμοποιείτε είναι ερεθιστικό ή σκληρό στην επιφάνεια των χειλιών σας, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε.
 4. 4
  Απολέστε ελαφρά τα χείλη σας, εάν είναι απαραίτητο. Εάν θέλετε να απολέψετε τα χείλη σας επειδή είναι ξεφλουδισμένα ή χονδροειδή, θα πρέπει να το κάνετε μόνο ελαφρά και όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα ομορφιάς σχεδιασμένα για απαλή απολέπιση, μπορείτε επίσης απλά να χρησιμοποιήσετε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να τρίψετε απαλά την επιφάνεια.
  • Μετά την απολέπιση, απλώστε μια ενυδατική κρέμα για να αναπληρώσετε τα χείλη σας.
  • Πάρτε μια ξεχωριστή οδοντόβουρτσα για να βουρτσίζετε τα χείλη σας. Αλλά βεβαιωθείτε ότι έχει μαλακές τρίχες.

Μέθοδος 3 από 3: φροντίδα της γενικής υγείας σας

 1. 1
  Πίνετε άφθονο νερό. Η ενυδάτωση του εαυτού σας θα βοηθήσει τα χείλη σας να παραμείνουν υγρά και υγιή. Τα ενυδατωμένα χείλη είναι λιγότερο επιρρεπή σε ρωγμές ή σκασίματα. Πρέπει να στοχεύετε να πίνετε μεταξύ 2200-3000 χιλιοστόλιτρα (9,3-12,7 c) υγρών κάθε μέρα.
  • Εάν πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό, δοκιμάστε να μεταφέρετε νερό μαζί σας ανά πάσα στιγμή.
  • Αυξήστε την πρόσληψη νερού πίνοντας την σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, όπως ακριβώς όταν ξυπνάτε, όταν κάνετε ένα διάλειμμα στη δουλειά ή όταν επιστρέφετε στο σπίτι από τη δουλειά.
 2. 2
  Φάτε μια υγιεινή διατροφή. Όχι μόνο μια υγιεινή διατροφή θα κάνει το δέρμα σας να λάμπει, αλλά επίσης κάνει τα χείλη σας να φαίνονται πιο υγιή και φυσικά. Ένας εύκολος τρόπος για να κάνετε τη διατροφή σας πιο υγιεινή είναι να αυξήσετε την πρόσληψη φρέσκων λαχανικών και φρούτων που τρώτε. Θα πρέπει επίσης να μείνετε μακριά από άχρηστα τρόφιμα, όπως γλυκά και τηγανητά τρόφιμα.
  • Θα πρέπει επίσης να αλλάξετε τον τύπο των ποτών που πίνετε όταν προσπαθείτε να φάτε μια πιο υγιεινή διατροφή. Για παράδειγμα, αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, αντί να πηγαίνετε για νερό ή φρέσκους χυμούς φρούτων.
  Όπως πώς να φροντίσετε τη γενική υγεία σας για να διατηρήσετε τα χείλη σας υγιή
  Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Ιατρικής μας, όπως πώς να φροντίσετε τη γενική υγεία σας για να διατηρήσετε τα χείλη σας υγιή, διαβάστε!
 3. 3
  Σταματήστε το κάπνισμα. Ένας βασικός τρόπος για να διατηρήσετε τα χείλη σας υγιή είναι να μην καπνίζετε. Το κάπνισμα εκθέτει τα χείλη σας σε μια ποικιλία τοξινών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν την επιφάνειά τους. Αυξάνει επίσης δραματικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στα χείλη, ο οποίος μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή και να βλάψει σοβαρά τα χείλη.
  • Εάν δυσκολεύεστε να σταματήσετε το κάπνισμα μόνοι σας, μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς μπορεί να σας βοηθήσουν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτικές αγωγές ή συμπεριφορικές θεραπείες.
 4. 4
  Διατηρήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές. Διατηρώντας ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, μπορείτε να καταπολεμήσετε λοιμώξεις και ασθένειες προτού συμβούν ακόμη. Συμπληρώστε συμπληρώματα ψευδάργυρου, χαλκού και βιταμίνης C για να διατηρήσετε τον έλεγχο.
  • Περιποιηθείτε καλά το σώμα σας. Μειώστε τα επίπεδα άγχους σας, πάρτε αρκετό ύπνο, τρώτε υγιεινά και ασκηθείτε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Το χρωματιστό βάλσαμο για τα χείλη σκουραίνει τα χείλη μου;
  Τα χρωματισμένα βάλσαμα για τα χείλη είναι βασικά χρωματισμένα βάλσαμα για τα χείλη που χρησιμοποιούν φυσικούς τόνους. Δεν θα χρωματίσουν μόνιμα τα χείλη σας, αλλά μπορούν να προσφέρουν μια γυαλιστερή, πιο σκούρα ή ελαφρύτερη εμφάνιση στα χείλη σας.
 • Συνήθως έχω φουσκάλες ως αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης στα χείλη μου. Η μόλυνση έχει φύγει, αλλά οι ουλές αρνήθηκαν να φύγουν. Τι πρέπει να κάνω?
  Εάν οι ουλές σας είναι σοβαρές, ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσετε με έναν δερματολόγο για θεραπεία. Ωστόσο, με τη σωστή φροντίδα των χειλιών σας, συμπεριλαμβανομένης της ενυδάτωσής τους, οι ουλές είναι πιθανό να ελαχιστοποιηθούν.
 • Το άνω χείλος μου ραγίζει συνεχώς. Δοκίμασα φάρμακα και δεν λειτουργεί ποτέ, τι πρέπει να κάνω;
  Απολέστε τα χείλη σας, χρησιμοποιήστε βάλσαμο για τα χείλη και βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό κάθε μέρα.
 • Έχω ξεφλούδισμα των χειλιών για σχεδόν 2 χρόνια. Πίνω 4 λίτρα καθημερινά και χρησιμοποιώ lipbalm, αλλά εξακολουθεί να μην λειτουργεί. Τι να κάνω?
  Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα τρίψιμο χειλιών όπως το Jeffree Star, επειδή είναι βρώσιμα.
 • Έχω εξαιρετικά ευαίσθητα χείλη και δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω βάλσαμο για τα χείλη καθώς τα ερεθίζει. Τι πρέπει να κάνω γι 'αυτό;
  Κάνετε μια μάσκα χειλιών δύο φορές την εβδομάδα φτιαγμένη από μέλι, ένα λάδι (καρύδα ή ελαιόλαδο) και το τζελ αλόης βέρα αναμειγνύεται όλα μαζί. Κρατήστε το στα χείλη για τουλάχιστον 5 λεπτά και απλώς ξεπλύνετε με νερό. Το τρίψιμο των χειλιών μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή για να απαλλαγείτε από όλο το νεκρό δέρμα και να τρέφετε ταυτόχρονα τα χείλη (αναμίξτε μέλι, ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας με καστανή ζάχαρη).
 • Η χρήση κραγιόν σκουραίνει πολύ συχνά τα χείλη μας;
  Όχι, το κραγιόν δεν θα αλλάξει το χρώμα των χειλιών σας (εκτός αν είναι στην πραγματικότητα στα χείλη σας, φυσικά).
 • Τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, τα χείλη μου είναι πολύ ξηρά και ανθυγιεινά. Χρησιμοποίησα πολλά βάλσαμο, αλλά δεν ήμουν ικανοποιημένος. Τι μπορώ να κάνω?
  Χρησιμοποιήστε βαζελίνη. Το βαζελίνη βοηθά πραγματικά τα χείλη σας. Πίνετε επίσης περισσότερο νερό και προσπαθήστε να μην γλείψετε τα χείλη σας.
 • Το πάνω χείλος μου είναι σκοτεινό, αλλά το κάτω μέρος μου είναι ροζ. Τι πρέπει να κάνω για να βοηθήσω το άνω χείλος μου;
  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γυμνό κραγιόν του επιθυμητού χρώματος για να εξομαλύνετε τη σκιά των χειλιών σας ή ένα λεκέ για τα χείλη για πιο μακράς διάρκειας χρώμα.
 • Το βούρτσισμα των χειλιών καθημερινά θα οδηγήσει σε προβλήματα στα χείλη;
  Το ελαφρύ βούρτσισμα με μια μαλακή οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι καλά. Ωστόσο, διατρέχετε τον κίνδυνο να καταστρέψετε την επιφάνεια των χειλιών εάν βουρτσίζετε πολύ σκληρά ή πολύ συχνά.

Σχόλια (2)

 • rathtillman
  Έχω ασκήσει τις μεθόδους από αυτό το άρθρο για σχεδόν ένα μήνα, και πραγματικά λειτουργούν. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
 • augekyriakopoul
  Το πετρέλαιο είναι πραγματικά το κλειδί! Χρησιμοποιήστε αυτό πριν εφαρμόσετε κραγιόν για να προστατεύσετε τα χείλη σας.
Ιατρική αποποίηση ευθυνών Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, εξετάσεις, διάγνωση ή θεραπεία. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε, αλλάξετε ή διακόψετε οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail