Πώς να καταπολεμήσετε τη λοίμωξη από το στόμα;

Εάν έχετε κοινά συμπτώματα λοίμωξης από το στόμα, όπως πόνο, πρήξιμο ή αιμορραγία στο στόμα σας, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για θεραπεία. Ο οδοντίατρός σας συνήθως συνταγογραφεί αντιβιοτικά, πηκτές ή στοματικά διαλύματα, οπότε βεβαιωθείτε ότι τα παίρνετε σύμφωνα με τις οδηγίες για τη θεραπεία της λοίμωξης. Για τυχόν πόνο από πονόδοντο ή απόστημα, πάρτε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ένα πακέτο πάγου ή μια σακούλα κατεψυγμένων λαχανικών τυλιγμένων σε πετσέτα στο σαγόνι, το αυτί ή το λαιμό σας μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον πόνο είναι γαργάρες με ζεστό θαλασσινό νερό, το οποίο βοηθά επίσης στην πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Οδοντιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου πρόληψης λοιμώξεων του στόματος στο μέλλον, διαβάστε!

Εάν έχετε κοινά συμπτώματα λοίμωξης από το στόμα
Εάν έχετε κοινά συμπτώματα λοίμωξης από το στόμα, όπως πόνο, πρήξιμο ή αιμορραγία στο στόμα σας, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για θεραπεία.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καλή υγιεινή του στόματος, όπως το βούρτσισμα, το νήμα και η αποφυγή του καπνού, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών προβλημάτων στο στόμα, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων. Οι στοματικές λοιμώξεις προκαλούν συνήθως συμπτώματα όπως πόνο, πρήξιμο και αιμορραγία στο στόμα σας, τα οποία μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτικά. Η έρευνα δείχνει ότι η λοίμωξή σας μπορεί να είναι σοβαρή εάν έχετε γρήγορο πρήξιμο στη γλώσσα και το λαιμό που μπορεί να εμποδίσει τον αεραγωγό σας. Η σωστή θεραπεία για τη λοίμωξη του στόματος εξαρτάται από την αιτία, οπότε επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για σωστή διάγνωση.

Μέθοδος 1 από 3: θεραπεία της λοίμωξης σας

 1. 1
  Εφαρμόστε συνταγογραφούμενες αντιβιοτικές θεραπείες. Ενώ τα αντιβιοτικά δεν χορηγούνται συνήθως για τις περισσότερες λοιμώξεις του στόματος, εάν έχετε σοβαρή λοίμωξη ή απόστημα, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί ένα χάπι ή τοπική αλοιφή. Ακολουθήστε τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας για λήψη ή εφαρμογή αυτού του φαρμάκου. Ορισμένες θεραπείες περιλαμβάνουν:
  • Αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα: όπως το κανονικό στοματικό διάλυμα, θα το γαργάρετε πριν το φτύσετε στο νεροχύτη.
  • Στοματικά αντιβιοτικά: αυτά είναι χάπια που καταπιείτε από το στόμα.
  • Αντισηπτικό τσιπ, αντιβιοτικό πήκτωμα ή μικροσφαίρες αντιβιοτικών: αυτά εφαρμόζονται ή εμφυτεύονται από οδοντίατρο ή περιοδοντικό εάν η λοίμωξη δεν είναι πολύ προχωρημένη και βρίσκεται κοντά σε ένα ή δύο δόντια. Απελευθερώνουν αργά φάρμακα με την πάροδο του χρόνου. Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για τη σωστή θεραπεία αυτών.
 2. 2
  Πάρτε ένα φάρμακο για τον πόνο χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν έχετε πόνο από πονόδοντο ή απόστημα, μπορείτε να πάρετε φάρμακα για τον πόνο όπως η ιβουπροφαίνη (η οποία περιλαμβάνει το Advil και το Motrin) ή η ακεταμινοφαίνη (η οποία περιλαμβάνει το Tylenol). Ακολουθήστε τις οδηγίες στο πλαίσιο.
  • Μια κοινή λαϊκή θεραπεία σας ζητά να εφαρμόσετε το χάπι απευθείας στα ούλα ή στον πονόδοντο. Αυτό δεν συνιστάται καθώς το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάψιμο ή ερεθισμό στα ούλα σας προκαλώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα και δυσφορία. Καταπιείτε πάντα το χάπι.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν πάρετε το φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τα τρέχοντα φάρμακα που παίρνετε. Ενημερώστε τον οδοντίατρο και τον φαρμακοποιό σας για τυχόν αλλεργίες που μπορεί να έχετε.
 3. 3
  Στηρίξτε ένα πακέτο πάγου στον πόνο. Ο πονόδοντος μπορεί να προκαλέσει πόνο όχι μόνο στα ούλα και τα δόντια σας, αλλά και στο σαγόνι, το αυτί και το λαιμό σας. Ετοιμάστε ένα πακέτο πάγου και πιέστε το πάνω στην πληγή μέχρι να αρχίσει να εξαφανίζεται ο πόνος.
  • Μπορείτε να φτιάξετε ένα πακέτο πάγου γεμίζοντας μια πλαστική σακούλα μεγέθους τετάρτου με πάγο και τυλίγοντας το σε μια πετσέτα πιάτου πιέζοντάς το στο μάγουλο όπου βρίσκεται ο πόνος. Μπορείτε επίσης να βρείτε επαναχρησιμοποιήσιμα πακέτα πάγου διαθέσιμα σε φαρμακεία ή καταστήματα.
 4. 4
  Ξεπλύνετε με ζεστό αλμυρό νερό. Το ξέπλυμα με θαλασσινό νερό μπορεί να σας δώσει κάποια ανακούφιση από τον πόνο, αποτρέποντας ταυτόχρονα τη βακτηριακή λοίμωξη μετά από οδοντικές χειρουργικές επεμβάσεις. Ανακατέψτε 0,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε οκτώ γραμμάρια ζεστού νερού μέχρι να διαλυθεί. Ξεπλύνετε το στόμα σας με το νερό για 15 έως 30 δευτερόλεπτα πριν το φτύσετε. Μην καταπιείς.
 5. 5
  Τρίψτε λίγο τοπικό αντισηπτικό τζελ. Το τζελ βενζοκαΐνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στους πονόδοντους και σε άλλες οδυνηρές στοματικές καταστάσεις. Βάλτε μια μικρή σταγόνα στο δάχτυλό σας ή σε μια βαμβακερή μπάλα. Απλώστε απαλά στο προσβεβλημένο δόντι ή στην περιοχή. Ακολουθήστε τις πληροφορίες δοσολογίας στο κουτί πολύ προσεκτικά. Χρησιμοποιήστε τη μικρότερη ποσότητα που απαιτείται για να καλύψετε την πληγείσα περιοχή. Αφήστε το για περίπου 10 έως 15 λεπτά και αποφύγετε την κατάποση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εάν το κόμμι γίνει κόκκινο ή αρχίσει να καίει, αφαιρέστε αμέσως το πήκτωμα και ξεπλύνετε.
  • Μπορείτε να αγοράσετε βενζοκαΐνη στο φαρμακείο ή στα φαρμακεία.
  • Μην τρώτε εντός μίας ώρας από τη χρήση βενζοκαΐνης στο στόμα σας.
  • Εάν εμφανίσετε πονοκέφαλο, κόπωση, σύγχυση, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, δύσπνοια ή γκρι / μπλε χρώμα στο δέρμα, τα χείλη και τα νύχια σας, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μπορεί να έχετε μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια που ονομάζεται Methemoglobinemia.
 6. 6
  Απλώστε λάδι γαρίφαλου σε πονόδοντο. Το γαρίφαλο μπορεί να μειώσει τον πόνο του δοντιού ενώ θεραπεύετε. Απλώστε μια ή δύο σταγόνες λάδι γαρύφαλλου σε μια βαμβάκι. Χτυπήστε απαλά το βαμβάκι στο μολυσμένο δόντι.
Η σωστή θεραπεία για τη στοματική σας λοίμωξη εξαρτάται από την αιτία
Η σωστή θεραπεία για τη στοματική σας λοίμωξη εξαρτάται από την αιτία, οπότε επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για μια σωστή διάγνωση.

Μέθοδος 2 από 3: εξάσκηση καλής στοματικής υγιεινής

 1. 1
  Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα. Το βούρτσισμα των δοντιών σας καθημερινά είναι ένας σημαντικός τρόπος για την πρόληψη κοιλοτήτων και λοιμώξεων. Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας το πρωί και το βράδυ. Για να βουρτσίζετε, κρατήστε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών προς το δόντι σας και κάντε μικρές κινήσεις εμπρός και πίσω ακολουθούμενες από κάθετες κινήσεις για να βουρτσίζετε τα ούλα στην επιφάνεια του δοντιού σας, ώστε να αποτρέψετε και να σταματήσετε την ύφεση των ούλων. Μετακινήστε τη βούρτσα γύρω από το μπροστινό, πίσω και κάτω μέρος των δοντιών σας. Μην ξεχάσετε να φτάσετε πίσω στο στόμα σας. Εκτελέστε κυκλικές κινήσεις στις μάσησες επιφάνειες των δοντιών σας. Συνεχίστε το βούρτσισμα για τουλάχιστον δύο λεπτά.
  • Χρησιμοποιήστε μια οδοντόκρεμα με φθόριο και μια βούρτσα με μεσαίες έως μαλακές τρίχες.
  • Θα πρέπει να βουρτσίζετε τη γλώσσα και τα δόντια σας για να μειώσετε τα βακτήρια στο στόμα σας.
  • Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα σας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες για να αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων.
 2. 2
  Νήμα καθημερινά. Η πλάκα είναι μια ουσία που σχηματίζεται μεταξύ των δοντιών σας. Εάν αφεθεί χωρίς επίβλεψη, η πλάκα μπορεί να προκαλέσει κοιλότητες, αποστήματα δοντιών ή ασθένεια των ούλων. Για νήμα, κόψτε περίπου 46 εκατοστά νήματος και κρατήστε το σφιχτά ανάμεσα στους δύο αντίχειρες και τους δείκτες. Τρίψτε απαλά το νήμα ανάμεσα στα δόντια σας, δουλεύοντας το μέχρι να μετακινηθεί μεταξύ του δοντιού και της γραμμής των ούλων. Το νήμα δεν πρέπει να σπάσει ή να τρυπήσει στα δόντια, οπότε χρησιμοποιήστε ελαφριά πίεση, αλλά περιμένετε μικρή ποσότητα αιμορραγίας.
 3. 3
  Gargle στοματικό διάλυμα. Το στοματικό διάλυμα φθορίου είναι σημαντικό για την πρόληψη της φθοράς των δοντιών. Εάν έχετε λοίμωξη, ο οδοντίατρός σας μπορεί ακόμη και να σας συνταγογραφήσει ένα ειδικό στοματικό διάλυμα αντιβιοτικού. Μία φορά την ημέρα, γαργάρες μια στοματική στοματική πλύση για 30 δευτερόλεπτα πριν το φτύσεις στο νεροχύτη. Μην καταπιείς.
 4. 4
  Αποφύγετε προβληματικά τρόφιμα. Το οξύ μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο στα δόντια σας, αφήνοντας τα δόντια σας ευάλωτα σε κοιλότητες και λοιμώξεις, ενώ η ζάχαρη ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Για να αποφύγετε μελλοντικές λοιμώξεις, θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση όξινων και ζαχαρούχων τροφών και ποτών. Αυτά περιλαμβάνουν:
  • Σόδες
  • Εσπεριδοειδές
  • Χυμός φρούτων
  • Καφές
  • Καραμέλα, ιδιαίτερα καραμέλα
  • Κρασί
  • Μπύρα
 5. 5
  Κόψε το κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να στεγνώσει το στόμα σας, οδηγώντας σε πολλά ιατρικά προβλήματα, όπως καρκίνο του στόματος ή του λαιμού. Μπορεί επίσης να αποχρωματίσει τη γλώσσα σας και να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται "Τριχωτή γλώσσα". Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε τόσο την οδοντική όσο και τη σωματική σας υγεία είναι να σταματήσετε το κάπνισμα.
 6. 6
  Επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρο. Θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία ή δύο φορές το χρόνο για έλεγχο και καθαρισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο οδοντίατρος σας μπορεί να διαγνώσει νέες μολύνσεις προτού γίνουν σοβαρές. Μπορούν επίσης να παρέχουν λεπτομερή καθαρισμό, αποτρέποντας περαιτέρω λοιμώξεις του στόματος και φθορά.
Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών προβλημάτων στο στόμα
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καλή υγιεινή του στόματος, όπως το βούρτσισμα, το νήμα και η αποφυγή του καπνού, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών προβλημάτων στο στόμα, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων.

Μέθοδος 3 από 3: διάγνωση του προβλήματός σας

 1. 1
  Εντοπίστε την πηγή του πόνου σας. Η στοματική λοίμωξη συνοδεύεται συνήθως από κάποιο είδος τοπικού πόνου. Εάν μπορείτε να εντοπίσετε τι σας προκαλεί πρόβλημα στο στόμα σας, ενδέχεται να μπορείτε να βρείτε την πηγή της μόλυνσης. Αυτό περιλαμβάνει:
  • Πόνος σε ένα συγκεκριμένο δόντι.
  • Πόνος κατά μήκος της γνάθου, του αυτιού ή του λαιμού.
  • Πόνος στα ούλα.
  • Πληγές στο στόμα ή κοψίματα.
  • Προβλήματα μάσησης ή κατάποσης.
 2. 2
  Προσέξτε για άλλα συμπτώματα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι συμπτωμάτων που μπορεί να εκδηλωθούν στις λοιμώξεις του στόματος. Όλα αυτά μπορούν να σηματοδοτήσουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το στόμα σας Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • Κόκκινα ή πρησμένα ούλα.
  • Ματωμένα ούλα.
  • Κακή αναπνοή.
  • Ξερό στόμα.
  • Δυσκολία στην κατάποση.
  • Πυρετός.
  • Χαλαρά δόντια.
 3. 3
  Γράψτε όταν τα συμπτώματα ξεσπάσουν. Για να βοηθήσετε τον οδοντίατρό σας να βρει την πιο ακριβή διάγνωση, θα πρέπει να καταγράφετε πότε εμφανίζονται τα συμπτώματά σας. Η καταγραφή αυτών των λεπτομερειών - είτε σε φορητό υπολογιστή, σε προγραμματιστή είτε στο τηλέφωνό σας - μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε τις ιδιαιτερότητες της κατάστασής σας. Σημειωσε:
  • Όταν εμφανίζονται συμπτώματα.
  • Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα.
  • Ποιες δραστηριότητες κάνετε όταν εκδηλώνονται συμπτώματα.
  • Τι έχετε φάει πρόσφατα.
  • Πότε ηρεμούν και φάρμακα που ηρεμούν τον πόνο.
 4. 4
  Επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο. Μόνο ο οδοντίατρός σας μπορεί να δώσει τη σωστή διάγνωση και θεραπεία για λοίμωξη από το στόμα. Καθώς η λοίμωξη από το στόμα μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους λοιμώξεων και ασθενειών, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά για να εντοπίσετε τη λοίμωξη στα αρχικά της στάδια. Οι συχνές λοιμώξεις του στόματος περιλαμβάνουν:
  • Στοματική τσίχλα: μια μυκητιακή λοίμωξη που προκαλείται από τα ίδια βακτήρια που προκαλούν εξάνθημα από πάνα και μολύνσεις ζύμης.
  • Ουλίτιδα: τα πρώτα στάδια της νόσου των ούλων που χαρακτηρίζονται από τρυφερό, κατάποση ή αιμορραγία των ούλων.
  • Περιοδοντική νόσος: τα τελευταία στάδια της νόσου των ούλων που προκαλούν απώλεια οστών, αιμορραγία ή υποχωρώντας ούλα και απώλεια δοντιών.
  • Κοιλότητα / φθορά των δοντιών: εξασθενημένο σμάλτο που προκαλείται από συσσώρευση πλάκας στα δόντια σας, η οποία δημιουργεί διάβρωση οξέος.
  • Απόστημα δοντιών: μολυσμένο δόντι που προκαλείται από φθορά των δοντιών, ασθένεια των ούλων ή σπασμένο δόντι.
 5. 5
  Συζητήστε για τις επιλογές θεραπείας. Εάν η λοίμωξη σας είναι σοβαρή, ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε διαδικασία ή χειρουργική επέμβαση για να διορθώσετε το πρόβλημα. Μπορείτε ακόμη και να παραπέμψετε σε έναν εξειδικευμένο γιατρό όπως περιοδοντίατρο ή ενδοδοντίατρο. Ακολουθήστε τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας για να λάβετε την καλύτερη φροντίδα για τη μόλυνσή σας. Ορισμένες κοινές διαδικασίες περιλαμβάνουν:
  • Εκχύλιση δοντιών: το μολυσμένο δόντι αφαιρείται.
  • Αποχέτευση: υγρό που έχει συσσωρευτεί στα ούλα ή στα δόντια αποστραγγίζεται από τον οδοντίατρο.
  • Ρίζα: ο μολυσμένος πολτός ρίζας αφαιρείται από το δόντι και το δόντι στη συνέχεια γεμίζεται με μια καουτσούκ ουσία και αντισηπτική πάστα.
  • Χειρουργική με πτερύγιο: τα ούλα αποσπώνται από τα δόντια για να δημιουργήσουν αρκετό χώρο για σωστή χειρουργική επέμβαση. Ο χειρουργός μπορεί στη συνέχεια να απομακρύνει ταρτάρ, νεκρωτικό τσιμέντο και μόλυνση από βαθιά μέσα στα ούλα.
  • Μοσχεύματα οστών ή δοντιών: εμφυτεύεται φυσικό ή συνθετικό οστό για να συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης των οστών.
Καθώς η λοίμωξη από το στόμα μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους λοιμώξεων
Καθώς η λοίμωξη από το στόμα μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους λοιμώξεων και ασθενειών, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά για να εντοπίσετε τη λοίμωξη στα αρχικά της στάδια.

Συμβουλές

 • Πάντα να ακολουθείτε τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας. Ζητήστε μια δεύτερη γνώμη από άλλο οδοντίατρο εάν δεν είστε σίγουροι.
 • Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο ακόμα κι αν δεν έχετε πόνο. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε μελλοντικές λοιμώξεις.
 • Όσο πιο γρήγορα πιάσετε λοιμώξεις από το στόμα, τόσο πιο πιθανό θα μπορείτε να το θεραπεύσετε και να το νικήσετε χωρίς να χρειάζεται να κάνετε ριζικό κανάλι ή χειρουργική επέμβαση.
 • Μην προσπαθήσετε να διαγνώσετε ή να θεραπεύσετε λοιμώξεις του στόματος χωρίς να ζητήσετε συμβουλές από οδοντίατρο.

Προειδοποιήσεις

 • Τα ανθυγιεινά ούλα είναι τρυφερά και αιμορραγούν εύκολα. Με αποτελεσματικό βούρτσισμα αυτό θα σταματήσει εντός τεσσάρων ημερών. Οποιαδήποτε αποφυγή μολυσμένων περιοχών αφήνει περισσότερες ζημιές.
 • Ενώ το προγενέστερο στάδιο της νόσου των ούλων (που ονομάζεται ουλίτιδα) μπορεί να θεραπευτεί, το μεταγενέστερο στάδιο, η περιοδοντική νόσος, είναι μια μόνιμη, χρόνια πάθηση.
Ιατρική αποποίηση ευθυνών Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, εξετάσεις, διάγνωση ή θεραπεία. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε, αλλάξετε ή διακόψετε οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail