Πώς να αντιμετωπίσετε ένα απόστημα δοντιών;

Για τη θεραπεία ενός αποστήματος των δοντιών, είναι σημαντικό να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας αμέσως, καθώς πιθανότατα θα χρειαστείτε αντιβιοτικά για να καθαρίσετε τη λοίμωξη. Εάν το απόστημα είναι σοβαρό, μπορεί επίσης να αποστραγγιστεί για να επουλωθεί σωστά. Εν τω μεταξύ, δοκιμάστε να ξεπλύνετε το στόμα σας με ένα ζεστό διάλυμα θαλασσινού νερού μετά από κάθε γεύμα. Μπορείτε επίσης να πάρετε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή όπως ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη ή ναπροξίνη για τη διαχείριση του πόνου και του πυρετού που σχετίζεται με τη λοίμωξη. Για να μάθετε για τα συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να μεταβείτε στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης, διαβάστε παρακάτω!

Το απόστημα των δοντιών δεν είναι απαραίτητα οδυνηρό
Το απόστημα των δοντιών δεν είναι απαραίτητα οδυνηρό. μια σοβαρή λοίμωξη των δοντιών θα σκοτώσει τελικά τον πολτό μέσα στη ρίζα του δοντιού, οπότε το δόντι θα χάσει την αίσθηση.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα αποστήματα των δοντιών δεν θα επουλωθούν από μόνα τους, οπότε πρέπει να δείτε έναν οδοντίατρο εάν υποψιάζεστε ότι έχετε. Το απόστημα των δοντιών συνήθως προκαλείται από κοιλότητα που δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία, πριν από την οδοντιατρική εργασία ή από τραυματισμό στο δόντι σας. Το απόστημα είναι μια τσέπη γεμάτη πύον που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη που αναπτύσσεται στο κατεστραμμένο δόντι σας. Η έρευνα δείχνει ότι ο οδοντίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σώσει το δόντι σας και να θεραπεύσει ακόμα το απόστημα, αν και αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Ενώ περιμένετε για οδοντιατρική θεραπεία, ενδέχεται να μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο και την ταλαιπωρία σας με θεραπείες στο σπίτι.

Μέθοδος 1 από 2: αναμονή ιατρικής θεραπείας

 1. 1
  Κλείστε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε απόστημα δοντιών, η πρώτη σας ενέργεια πρέπει να είναι να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας αμέσως. Τα συμπτώματα του αποστήματος των δοντιών περιλαμβάνουν πυρετό, πόνο κατά το μάσημα, κακή γεύση στο στόμα, παρατεταμένη κακή αναπνοή, πρησμένους αδένες στο λαιμό, ερυθρότητα και πρήξιμο των ούλων, αποχρωματισμός του δοντιού, πρήξιμο της άνω ή κάτω γνάθου ή ανοιχτό, πληγή γεμάτη με πύον στην πλευρά των ούλων.
  • Το απόστημα των δοντιών δεν είναι απαραίτητα οδυνηρό. μια σοβαρή λοίμωξη των δοντιών θα σκοτώσει τελικά τον πολτό μέσα στη ρίζα του δοντιού, οπότε το δόντι θα χάσει την αίσθηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε εντάξει, τώρα. Η λοίμωξη είναι ακόμα ενεργή και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία θα προκαλέσει περαιτέρω, σοβαρή βλάβη.
  • Ανάλογα με τον τύπο των βακτηρίων που εμπλέκονται στη μόλυνση και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ένα απόστημα μπορεί ακόμη και να προκαλέσει παραμορφώσεις του προσώπου λόγω της συνεχούς συσσώρευσης πύου στον ιστό.
 2. 2
  Ξεπλύνετε το στόμα σας με ζεστό αλμυρό νερό. Κάνετε αυτό μετά τα γεύματα για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμό των σωματιδίων. Μπορεί επίσης να φέρει προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο στην περιοχή.
  • Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 g) αλάτι σε 1 φλιτζάνι (250 ml) ζεστού (όχι ζεστού) νερού και στρέψτε το γύρω στο στόμα σας για να ξεπλύνετε και στη συνέχεια φτύστε το νερό και επαναλάβετε
  • Θυμηθείτε ότι το ξέβγαλμα αλμυρού νερού ΔΕΝ μπορεί να θεραπεύσει ένα απόστημα δοντιού, ακόμα κι αν το κάνει να αισθάνεται καλύτερα. Πρέπει ακόμη να τον δείτε από έναν οδοντίατρο, διότι τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν σοβαρά από μια αναερόβια λοίμωξη, η οποία επεκτείνεται γρήγορα.
  Το απόστημα των δοντιών συνήθως προκαλείται από κοιλότητα που δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία
  Το απόστημα των δοντιών συνήθως προκαλείται από κοιλότητα που δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία, πριν από την οδοντιατρική εργασία ή από τραυματισμό στο δόντι σας.
 3. 3
  Πάρτε εξωχρηματιστηριακά παυσίπονα για να διαχειριστείτε τον πόνο και τον πυρετό. Φάρμακα όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol,) naproxen (Aleve,) ibuprofen (Advil ή Motrin) μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου των δοντιών σας ενώ περιμένετε για το ραντεβού σας.
  • Πάρτε φάρμακα μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες, ακόμη και αν δεν το κάνετε δεν ανακουφίζει πλήρως τον πόνο των δοντιών σας
  • Σημειώστε ότι αυτά τα φάρμακα είναι επίσης μειωτές του πυρετού και μπορεί να καλύψουν έναν πυρετό που προκαλεί η λοίμωξη. Όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα, προσέξτε για τυχόν άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι η μόλυνση επιδεινώνεται.
 4. 4
  Ζητήστε ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης εάν εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα. Είναι πιθανό μια λοίμωξη των δοντιών να εξαπλωθεί γρήγορα και να επηρεάσει όχι μόνο άλλα δόντια, αλλά και ολόκληρο το σώμα σας. Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, μεταβείτε αμέσως σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης: ορατά αυξημένο πρήξιμο του αποστήματος, της γνάθου ή του προσώπου, πρήξιμο που εξαπλώνεται σε όλο το πρόσωπο ή κάτω από το λαιμό, αποχρωματισμός του δέρματος, πυρετός, ίλιγγος, έλλειψη ενέργειας, προβλήματα όρασης, ρίγη, ναυτία, έμετος ή αυξανόμενος ή ανυπόφορος πόνος που δεν ανταποκρίνεται σε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Μέθοδος 2 από 2: λήψη ιατρικής περίθαλψης

 1. 1
  Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να εξετάσετε και να αποστραγγίσετε το απόστημα. Ο οδοντίατρος πιθανότατα θα προσπαθήσει να αποστραγγίσει το απόστημα πρώτα κάνοντας μια μικρή τομή, ιδανικά μετά τη χορήγηση αναισθησίας γύρω από την οδυνηρή περιοχή και αφήνοντας το πύον να ρέει έξω. Ο οδοντίατρός σας θα διερευνήσει περαιτέρω για να προσδιορίσει ποια άλλη θεραπεία μπορεί να χρειαστεί.
  • Λάβετε υπόψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν απαιτείται αναισθησία επειδή οι ασθενείς μπορεί να μην αισθάνονται καθόλου πόνο. Μερικές φορές κάποιο από το πύο έχει ήδη βγει από μια μικρή τρύπα στα ούλα που ονομάζεται οδοντικό συρίγγιο.
  Να θεραπεύσει ακόμα το απόστημα
  Η έρευνα δείχνει ότι ο οδοντίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σώσει το δόντι σας και να θεραπεύσει ακόμα το απόστημα, αν και αυτό δεν είναι πάντα δυνατό.
 2. 2
  Αποκτήστε ένα κανάλι ρίζας. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να συστήσει ένα ριζικό κανάλι, που εκτελείται είτε στο γραφείο της είτε από έναν ειδικό. Κατά τη διάρκεια ενός ριζικού καναλιού, ένας οδοντίατρος θα τρυπήσει μέσα στο δόντι και θα αφαιρέσει τον άρρωστο πολτό, αποστειρώνει πλήρως ολόκληρο το κανάλι του δοντιού και, στη συνέχεια, γεμίστε και σφραγίστε τους εσωτερικούς θαλάμους του δοντιού και καλύψτε το δόντι χρησιμοποιώντας γέμισμα, ένθετο ή ακόμα και στέμμα όταν δεν υπάρχει αρκετή οδοντική ουσία. Τα δόντια που έχουν υποβληθεί σε αυτήν τη διαδικασία μπορούν, με τη σωστή φροντίδα, να παραμείνουν άθικτα για το υπόλοιπο της ζωής σας.
 3. 3
  Τραβήξτε το δόντι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ριζικό κανάλι δεν είναι δυνατό ή εφικτό και θα πρέπει να τραβήξετε το δόντι. Μια απλή εξαγωγή δοντιών διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Ο οδοντίατρος θα μουδιάσει πρώτα την περιοχή με ένα τοπικό αναισθητικό και στη συνέχεια θα αποκόψει κάθε ιστό των ούλων που περιβάλλει το δόντι. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσει λαβίδα για να πιάσει το δόντι και να το κουνήσει μπρος-πίσω για να το χαλαρώσει, προτού τελικά το τραβήξει έξω.
  • Φροντίστε να φροντίζετε σωστά την υποδοχή των δοντιών σας μετά από ένα απόστημα. Ο οδοντίατρος σας θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες μετά τη φροντίδα και είναι σημαντικό να τις ακολουθήσετε όλες. Αυτά περιλαμβάνουν: χρήση γάζας για τον έλεγχο της απώλειας αίματος την πρώτη ημέρα, αφήνοντας σχηματισμό θρόμβου αίματος στην υποδοχή των δοντιών και διατηρώντας το στόμα σας καθαρό ενώ η υποδοχή επουλώνεται.
  • Καλέστε αμέσως τον οδοντίατρό σας εάν έχετε προβλήματα, όπως αιμορραγία που δεν θα σταματήσει ή εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει μετά από αρκετές ημέρες ή επανέλθει.
 4. 4
  Πάρτε όλα τα αντιβιοτικά που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Τα αντιβιοτικά αποτελούν κρίσιμο μέρος της θεραπείας για ένα απόστημα και είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι η λοίμωξη έχει τελειώσει εντελώς και δεν επανέλθει. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρού πόνου, όπως από ξηρή πρίζα.
  Για τη θεραπεία ενός αποστήματος των δοντιών
  Για τη θεραπεία ενός αποστήματος των δοντιών, είναι σημαντικό να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας αμέσως, καθώς πιθανότατα θα χρειαστείτε αντιβιοτικά για να καθαρίσετε τη λοίμωξη.
 5. 5
  Να θυμάστε ότι το απόστημα των δοντιών είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Είναι σημαντικό να το αντιμετωπίζετε σωστά. Εάν δεν έχετε οδοντιατρική ασφάλιση, προσπαθήστε να βρείτε μια οδοντιατρική κλινική δωρεάν ή χαμηλού κόστους κοντά σας και να θυμάστε ότι οποιοσδήποτε οδοντίατρος θα πρέπει να μπορεί απλά να τραβήξει το δόντι σας κάτω από 75€
  • Εάν το απόστημα είναι ορατό, που σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε και να αγγίξετε ένα χτύπημα στα ούλα σας δίπλα σε ένα από τα δόντια σας, τότε ο οδοντίατρος σας δεν θα μπορεί να τραβήξει το δόντι αμέσως. Θα χρειαστεί να πάρετε πρώτα αντιβιοτικά για τουλάχιστον δύο ημέρες για να μειώσετε τον κίνδυνο βακτηριαιμίας.
  • Μην διστάσετε να πάτε αμέσως στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης εάν εμφανίσετε σημάδια μείζονος λοίμωξης. Μπορεί να μην είναι σε θέση να διορθώσουν το δόντι σας, αλλά το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη, ακόμη και αν δεν έχετε ασφάλιση.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Πώς πρέπει να φροντίζω τα δόντια μου μετά τα σιδεράκια;
  Προσπαθήστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας προσεκτικά, με μικρές και ελαφριές κινήσεις, αποφεύγοντας τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Αλλάζετε τακτικά το πινέλο σας. Αποφύγετε το χτύπημα ή το τράβηγμα των στηριγμάτων σας κατά λάθος και προσπαθήστε να αποφύγετε να τα ξύσετε όταν τρώτε με μαχαιροπήρουνα.
 • Η τσίχλα μου είναι πάνω από το δόντι πάνω από ένα δόντι και ελέγχω προσωρινά τον πόνο με θαλασσινό νερό και θερμοσώδη οδοντόκρεμα. Τι μπορώ να κάνω για μια πιο μόνιμη λύση;
  Πηγαίνετε στον οδοντίατρο ή στον γιατρό σας.
 • Πού μπορώ να βρω έναν οδοντίατρο που να είναι προσιτός;
  Υπάρχουν πολλοί οδοντίατροι που παρέχουν επαγγελματική εργασία στους σοβαρά φτωχούς και έχουν καλές τιμές. Διαφορετικά, πιθανότατα μπορείτε να βρείτε μερικές στις λιγότερο εύπορες γειτονιές της πόλης σας. Επίσης, απευθυνθείτε στις οδοντιατρικές σχολές για φθηνές επιλογές.
 • Μπορεί ένα απόστημα να προκαλέσει συμφόρηση κόλπων;
  Ανάλογα με το πού βρίσκεται το απόστημα, μπορεί να ασκήσει πίεση στην κοιλότητα του κόλπου σας και να προκαλέσει συμφόρηση. Απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας μόλις είστε σε θέση.
 • Μπορεί ένα απόστημα να μου προκαλέσει πονοκέφαλο και να πρήξει τη γλώσσα μου;
  Ναί. Επισκεφθείτε αμέσως έναν οδοντίατρο για βοήθεια.
 • Μπορώ να βάλω μια ζεστή ή κρύα συμπίεση στο πρόσωπό μου για να ανακουφίσω το πρήξιμο και τον πόνο;
  Ναί. Το ζεστό είναι καλύτερο, καθώς μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να βοηθήσει στο πρήξιμο. Αλλά αυτό είναι μόνο προσωρινή ανακούφιση.
 • Μπορούμε να αποστραγγίσουμε την απουσία στο σπίτι;
  Όχι. Αυτό δεν είναι ασφαλές και ο κίνδυνος δεν αξίζει τον κόπο. Ωστόσο, η χρήση ξεβγάλματος με θαλασσινό νερό μπορεί να βοηθήσει και, εάν έχετε σχηματίσει συρίγγιο, μπορεί να σας βοηθήσει να τραβήξετε λίγο πύον.
 • Μπορεί ένα απόστημα να προκαλέσει υπερβολικό σάλιο;
  Αυξάνει τη ροή, αλλά είναι περισσότερο μια αίσθηση. Όταν ένα αποστημένο δόντι επηρεάζει την κατάποση και το κάνει επώδυνο, τότε μπορεί να αισθανθείτε μια περίσσεια σάλιου, αλλά αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι το σάλιο σταματά στην κάτω γνάθο κάτω από τη γλώσσα. Το να μην μπορείτε να πίνετε ή να τρώτε σωστά μπορεί να σας προκαλέσει αφυδάτωση και τα χείλη σας να αισθάνονται στεγνά.
 • Ποιος τύπος αντιβιοτικού θα απαλλαγεί από αποστήματα;
  Οι οδοντίατροι συνήθως χρησιμοποιούν πενικιλλίνη ή αμοξικιλλίνη που είναι δραστικές σε ένα μεγάλο φάσμα οδοντικών βακτηρίων. Όταν οι ασθενείς είναι αλλεργικοί στην πενικιλίνη, ο οδοντίατρος σας θα αλλάξει την κατηγορία αντιβιοτικών σε κεφαλοσπορίνες, δίνοντάς σας αντιβιοτικά όπως αζιθρομυκίνη ή κλινδαμυκίνη.
 • Ποιες είναι οι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις που σχετίζονται με το απόστημα των δοντιών;
  Ένα απόστημα είναι μια τσέπη λοίμωξης που συλλέγεται στους ιστούς του σώματος. Ένα απόστημα μπορεί να μεταδώσει λοίμωξη στους γύρω ιστούς και όργανα (είτε κοντά είτε μέσω της κυκλοφορίας του αίματος), τα οποία μπορεί να απαιτούν χειρουργική αφαίρεση. Οι λοιμώξεις του στόματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς η κατάποση της λοίμωξης μπορεί να την προκαλέσει γρήγορη εξάπλωση. Δεν συνιστάται ποτέ να αφήσετε οποιαδήποτε λοίμωξη χωρίς θεραπεία.

Σχόλια (12)

 • morganlindsay
  Πραγματικά δεν ήξερα ότι ένα απόστημα δοντιών ήταν απειλητικό για τη ζωή, ότι ήταν ανοιχτό των ματιών!
 • chioniaalexandr
  Αυτό ήταν πραγματικά χρήσιμο στη μείωση του πόνου στην κάτω γνάθο της μαμάς μου.
 • ygleason
  Οι συμβουλές είναι πολύ χρήσιμες.
 • frolfson
  Προφανώς ξέρεις για ποιο πράγμα μιλάς! Αυτές οι πληροφορίες ήταν πολύ χρήσιμες! (Τώρα αν μπορούσες να πας στον οδοντίατρο για μένα!)
 • ykontoleon
  Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω βοήθεια με αυτήν την εφαρμογή. Ο σύζυγός μου πάσχει από ένα απόστημα χαλαρό δόντι και χάρη σε αυτήν την εφαρμογή ξέρω τι πρέπει να κάνω για να τον βοηθήσω! Σας ευχαριστώ.
 • eleanordavis
  Δεν ήξερα ότι το αλμυρό νερό δεν θεραπεύει το απόστημα των δοντιών. Είμαι πολύ νευρικός που το έχω. Θα κλείσω ραντεβού για οδοντίατρο αύριο. Είναι δύσκολο να κοιμηθεί καν. Σας ευχαριστώ.
 • athanasiadesann
  Μου έδωσε πολλά ενδιαφέροντα γεγονότα.
 • anastasiadesthe
  Ενδιαφέρομαι για τις λεπτομέρειες του αποστήματος. Αναμένω αντιβιοτικά να περιμένω να δω τον οδοντίατρό μου, γιατί το οδοντιατρικό μου σχέδιο αρχίζει να ισχύει σε 2 εβδομάδες. Τώρα θα ξέρω τι να κάνω και να περιμένω.
 • praxiteles38
  Κάθε συνεισφορά παρέχει διορατικότητα.
 • edwardmorris
  Όλες οι πληροφορίες ήταν χρήσιμες για μένα.
 • roderickboyer
  Αν και δεν το υποφέρω, ήταν χρήσιμο να μάθω για ένα νέο θέμα!
 • jarvisbailey
  Αυτό παρείχε κάποια διαβεβαίωση για ορισμένα πράγματα που ήξερα ότι έπρεπε να κάνω. Είναι πολύ καιρό από τότε που είχα ένα απόστημα δοντιών, ήταν σαν μια ανανεωμένη πορεία.
Ιατρική αποποίηση ευθυνών Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, εξετάσεις, διάγνωση ή θεραπεία. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε, αλλάξετε ή διακόψετε οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail