Πώς να φροντίσετε τα χαλαρά δόντια σας;

Η φροντίδα των χαλαρών δοντιών μωρών ή ενηλίκων μπορεί να απαιτεί περισσότερη ευαισθησία
Η φροντίδα των χαλαρών δοντιών μωρών ή ενηλίκων μπορεί να απαιτεί περισσότερη ευαισθησία και ευγένεια από την κανονική στοματική φροντίδα.

Η φροντίδα των χαλαρών δοντιών μωρών ή ενηλίκων μπορεί να απαιτεί περισσότερη ευαισθησία και ευγένεια από την κανονική στοματική φροντίδα. Είτε πρόκειται να χάσετε το πρώτο σας σετ είτε να έχετε χαλαρά δόντια λόγω ασθένειας των ούλων και αποσύνθεσης, είναι σημαντικό να συνεχίσετε μια τακτική ρουτίνα φροντίδας. Συνεχίζοντας να φροντίζετε τα δόντια σας καθώς το σετ ενηλίκων μεγαλώνει για να αποτρέψετε την αποσύνθεση τους. Η αφαίρεση της πλάκας που προκαλεί ασθένειες των ούλων και χαλαρά δόντια μπορεί να βοηθήσει τα ούλα σας να ανακάμψουν και οι μαλακές βούρτσες με μικρές τρίχες μπορούν να κάνουν το βούρτσισμα ευκολότερο. Οι τακτικές επισκέψεις σε οδοντίατρο, εκτός από την κατ 'οίκον φροντίδα, είναι απαραίτητες, είτε τα δόντια σας μεγαλώνουν είτε εάν πάσχετε από ασθένεια των ούλων.

Μέθοδος 1 από 3: φροντίδα χαλαρών δοντιών μωρού

 1. 1
  Συνεχίστε να βουρτσίζετε και νήμα Ακόμα κι αν είναι δελεαστικό να χαλαρώσετε την στοματική υγιεινή όταν έχετε χαλαρά δόντια μωρών, είναι σημαντικό να φροντίσετε τόσο τα παλιά όσο και τα νέα δόντια σας. Συνεχίστε μια κανονική ρουτίνα βουρτσίσματος και νήματος και χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα για να ξεπλύνετε τυχόν σωματίδια τροφίμων που μπορεί να πιάσουν κάτω από το χαλαρό δόντι σας. Διαφορετικά, διατρέχετε τον κίνδυνο να αφήσετε τα βακτήρια να αναπτυχθούν μεταξύ των δοντιών σας και σε τυχόν κενά κάτω από το χαλαρό δόντι. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε οδυνηρές λοιμώξεις ή να προκαλέσει τη φθορά του ενήλικου δοντιού σας καθώς μεγαλώνει κάτω από το χαλαρό δόντι του μωρού σας.
  • Είναι καλό να είστε πολύ απαλός στο βούρτσισμα γύρω από τα χαλαρά δόντια ή τα δόντια, ειδικά εάν τα ούλα σας είναι πονεμένα. Εάν έχετε ένα πραγματικά χαλαρό δόντι, τότε μπορείτε ακόμη και να βλάψετε τους εσωτερικούς συνδέσμους του δοντιού σας εάν ασκήσετε υπερβολική πίεση.
  • Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί με τα δόντια του μωρού. Σκοπεύουν να πέσουν έξω όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, οπότε δεν χρειάζεται να τους γεννήσετε πάρα πολύ. Εάν ανησυχείτε, τότε μπορείτε πάντα να ελέγξετε το εύρος ηλικιών για το πότε πρέπει να πέσει ένα δόντι μωρού, όπως ζητώντας από τον οδοντίατρό σας ή αναζητώντας στο Διαδίκτυο.
 2. 2
  Αφήστε το να πέσει μόνο του. Πρέπει να ενθαρρύνετε το δόντι να βγει από μόνο του κουνώντας το και ακολουθώντας τις κανονικές σας ρουτίνες. Ωστόσο, δεν θέλετε να το εξαναγκάσετε, οπότε μην το βγάζετε έξω ή μην χτυπάτε πραγματικά με πολύ σκληρό φαγητό. Το δόντι του μωρού σας θα βγει όταν είναι έτοιμο όταν η ρίζα που την κρατάει έχει διαλυθεί εντελώς αφήνοντας χώρο για να βγει το μόνιμο δόντι.
  • Η αφαίρεση ενός δοντιού μωρού πριν είναι έτοιμο μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, πόνο και αιμορραγία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαταραχές έκρηξης των μόνιμων δοντιών. Θα μπορούσε ακόμη να υπάρχει κάποια ρίζα αριστερά και βακτήρια θα αναπτυχθούν σε αυτό.
 3. 3
  Χρησιμοποιήστε το φάρμακο για τον πόνο χωρίς φάρμακα ή ένα τοπικό τζελ. Η απώλεια των δοντιών του μωρού είναι συνήθως ανώδυνη, αλλά μερικές φορές μπορεί να έχουν αιχμηρές άκρες που σκάβουν στα ούλα καθώς κουνιούνται. Τα ενήλικα δόντια μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονόλαιμα καθώς εκρήγνυνται. Εάν αισθάνεστε πόνο στα ούλα ή οποιαδήποτε ταλαιπωρία καθώς τα δόντια του μωρού σας πέφτουν και τα ενήλικα δόντια σας μεγαλώνουν, ζητήστε από τον γονέα για φάρμακα για τον πόνο φιλικό προς τα παιδιά.
  • Η ιβουπροφαίνη ή ένα πήκτωμα που μουδιάζει απαλά τα ούλα σας μπορεί να βοηθήσει στον πόνο στην οδοντοφυΐα, αλλά εάν επιδεινωθεί θα πρέπει να πάτε σε παιδίατρο.
  Μέθοδος 1 από 3: φροντίδα χαλαρών δοντιών μωρού
  Μέθοδος 1 από 3: φροντίδα χαλαρών δοντιών μωρού.
 4. 4
  Βεβαιωθείτε ότι τρώτε καλά. Το μάσημα των τροφών όταν τα δόντια του μωρού είναι χαλαρά και με τα ενήλικα δόντια να μεγαλώνουν μπορεί να είναι άβολα ή επώδυνα. Ακόμα κι αν έχετε πονόλαιμο, είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια καλή, ισορροπημένη διατροφή. Δοκιμάστε να τρώτε σούπες λαχανικών, πουρέ φρούτων και να πίνετε άφθονο γάλα, ώστε το σώμα σας να παραμένει ισχυρό όσο μεγαλώνουν τα δόντια σας.
  • Πάρτε περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή σας, όπως πίνοντας γάλα και τρώγοντας γιαούρτι και τυρί. Ωστόσο, μην ανησυχείτε για τη συμπλήρωση με φθόριο εφ 'όσον χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα φθορίου δύο φορές την ημέρα. Αυτό θα αποτρέψει τυχόν ατέλειες σμάλτου, όπως υπομετάλλωση ή φθορίωση.
 5. 5
  Φροντίστε τα ενήλικα δόντια να μεγαλώνουν ακανόνιστα. Μερικές φορές, τα ενήλικα δόντια μεγαλώνουν πίσω από τα δόντια του μωρού πριν πέσουν έξω, δημιουργώντας μια διπλή σειρά δοντιών. Αυτό δεν αποτελεί μείζονα αιτία ανησυχίας, απλώς φροντίστε να προσέχετε ιδιαίτερα να βουρτσίζετε μεταξύ των δύο σετ δοντιών. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της πλάκας και των βακτηρίων που μπορούν να αναπτυχθούν στο διάστημα μεταξύ τους.
  • Επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο εάν δεν χάσετε το δόντι ή τα δόντια του μωρού μπροστά από το ενήλικο δόντι μετά από τρεις μήνες.

Μέθοδος 2 από 3: φροντίδα των δοντιών που πλήττονται από ασθένειες φθοράς και ούλων

 1. 1
  Διατηρήστε την στοματική υγιεινή βουρτσίζοντας απαλά, νήμα και γαργάρες. Εάν ένα μόνιμο δόντι ή δόντια είναι χαλαρό, η πιο πιθανή αιτία είναι η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα. Αυτές είναι ασθένειες των ούλων που αποδυναμώνουν τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια σας στη θέση τους. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε το βούρτσισμα, το νήμα και το στοματικό διάλυμα εάν έχετε χαλαρά δόντια, ή η κατάστασή σας θα επιδεινωθεί.
  • Να είστε πολύ ευγενικοί όταν βουρτσίζετε χαλαρά δόντια. Χρησιμοποιήστε την πιο μαλακή οδοντόβουρτσα που μπορείτε να βρείτε. Αναζητήστε ένα με ένα μικρό, κυκλικό κεφάλι.
  • Προσπαθήστε να αφαιρέσετε προσεκτικά κάθε συσσώρευση πλάκας που μπορεί να μεγαλώνει σε τσέπες όπου τα ούλα σας έχουν αρχίσει να τραβούν μακριά από τα δόντια σας.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μια οδοντιατρική επιλογή, η οποία είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να αφαιρέσει τη συσσώρευση πλάκας μεταξύ των δοντιών.
 2. 2
  Φάτε μαλακά τρόφιμα και αποφύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά. Αποφύγετε σκληρά ή τραγανά τρόφιμα που μπορούν να ξεσπάσουν τα χαλαρά δόντια ή τα δόντια σας. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα είδη, όπως καραμέλες (ειδικά κολλώδεις καραμέλες), σόδα και αλκοολούχα ποτά. Είναι ακόμα σημαντικό να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, οπότε πηγαίνετε για πιο ήπια υγιεινά τρόφιμα όπως σούπες, πλιγούρι βρώμης, πουρές φρούτων, γιαούρτι και smoothies.
  • Λάβετε επίσης υπόψη τις ευαισθησίες στη ζέστη ή στο κρύο και αποφύγετε φαγητό και ποτό που είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο.
 3. 3
  Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα ερεθίζει τα ούλα και ενθαρρύνει τη συσσώρευση πλάκας, η οποία είναι η κύρια αιτία ασθενειών των ούλων που οδηγούν σε χαλαρά δόντια. Επιπλέον, μόλις δείτε έναν οδοντίατρο, μπορεί να εφαρμόσουν φάρμακα στα ούλα σας για να προκαλέσουν επούλωση και νέα ανάπτυξη. Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αυτά τα φάρμακα.
  Είναι καλό να είστε πολύ απαλός στο βούρτσισμα γύρω από τα χαλαρά δόντια ή τα δόντια
  Είναι καλό να είστε πολύ απαλός στο βούρτσισμα γύρω από τα χαλαρά δόντια ή τα δόντια, ειδικά εάν τα ούλα σας είναι πονεμένα.
 4. 4
  Δείτε τον οδοντίατρό σας. Θα πρέπει να δείτε έναν οδοντίατρο μόλις παρατηρήσετε ένα χαλαρό δόντι ή δόντια. Ένας οδοντίατρος μπορεί να αφαιρέσει την πλάκα και τον πέτρα που βρίσκονται στη ρίζα των παθήσεων των ούλων. Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει περαιτέρω θεραπείες που μπορεί να είναι απαραίτητες, να σας παραπέμψει σε περιοδοντίατρο για εξειδικευμένη φροντίδα και να καθορίσει εάν οι τεχνικές βουρτσίσματος χρειάζονται βελτίωση.
  • Ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας προσφέρει προστατευτικά δαγκώματος ή νάρθηκες δοντιών, τα οποία είναι παρόμοια με τιράντες, εάν τα χαλαρά δόντια ή τα δόντια σας επηρεάζουν σημαντικά τις καθημερινές σας συνήθειες ή αποτρέπουν την αναγέννηση των ιστών.
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργικές θεραπείες, όπως μοσχεύματα οστών ή ούλων για τη συντήρηση και αποκατάσταση του προσβεβλημένου ιστού.
  • Ένας οδοντίατρος μπορεί να συστήσει να τραβήξει ένα δόντι ή δόντια εάν δεν είναι βιώσιμα. Ρωτήστε τους σχετικά με τις επιλογές για εμφυτεύματα, τιράντες ή γέφυρες για να μην άλλαξαν τα δόντια από τη θέση τους.
  • Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας ή τον υγιεινό τους να βάψει την πλάκα σας, ώστε να μπορείτε να το δείτε. Αυτός είναι ένας συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι οδοντίατροι και οι υγιεινολόγοι των δοντιών διδάσκουν τους ανθρώπους να κάνουν βούρτσισμα και νήμα πιο αποτελεσματικά.

Μέθοδος 3 από 3: αποθήκευση μόνιμου δοντιού εάν πέσει

 1. 1
  Αποφύγετε το τρίψιμο ή το ξύσιμο. Εάν το δόντι σας πέσει έξω ενώ βουρτσίζετε ή κατά τη διάρκεια άλλης στοματικής φροντίδας, τρώτε ή μετά από πρόσκρουση, φροντίστε να το χειριστείτε προσεκτικά από την κορώνα ή την κορυφή του. Επιθεωρήστε προσεκτικά, αλλά μην τρίβετε ή τρίβετε τα συντρίμμια. Εάν το χειριστείτε εσφαλμένα, θα διακινδυνεύσετε να καταστρέψετε τη ρίζα και τις μικροσκοπικές ίνες που θα είναι ζωτικής σημασίας για να την επαναφέρετε με επιτυχία. Βεβαιωθείτε ότι η άκρη της ρίζας είναι ανέπαφη και το δόντι δεν έχει σπάσει.
  • Ξεπλύνετε απαλά βυθίζοντας το σε ένα ήπιο διάλυμα αλμυρού νερού ή γάλα. Μην το κρατάτε κάτω από τρεχούμενο νερό, καθώς αυτό θα μπορούσε να σκοτώσει τα ριζικά κύτταρα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα τέταρτο νερού εάν χρησιμοποιείτε διάλυμα αλμυρού νερού.
 2. 2
  Βάλτε το δόντι πίσω στην πρίζα του. Αφού ξεπλύνετε το δόντι με αλμυρό νερό ή γάλα, τοποθετήστε το προσεκτικά στην υποδοχή του στη σωστή θέση, αλλά πρέπει να κινηθείτε γρήγορα, επειδή η υποδοχή πρέπει να είναι απαλλαγμένη από θρόμβους αίματος. Προσπαθήστε να το επαναφέρετε χειροκίνητα στη θέση του. Εάν δεν μπορείτε να το βγάλετε στην πρίζα, δοκιμάστε να δαγκώσετε με βρεγμένη γάζα ή με βρεγμένη χαρτοπετσέτα.
 3. 3
  Φυλάσσετε σε γάλα, ήπιο αλμυρό νερό ή σάλιο. Εάν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε ξανά το δόντι στην υποδοχή του, αποθηκεύστε το σε γάλα ή αλμυρό νερό. Για άλλη μια φορά, χρησιμοποιήστε την αναλογία ενός τετάρτου κουταλάκι του γλυκού αλάτι προς ένα τέταρτο νερού για να κάνετε ένα ήπιο διάλυμα αλμυρού νερού. Εάν το γάλα ή το αλάτι δεν είναι διαθέσιμο, είναι προτιμότερο να το αποθηκεύσετε στο σάλιο σας από το να το αποθηκεύσετε σε νερό.
  • Μην το κρατάτε σε στεγνή χαρτοπετσέτα ή πανί, καθώς αυτό θα κάνει τη ρίζα να στεγνώσει και να αποτρέψει την επιτυχή αντικατάστασή της.
 4. 4
  Δείτε αμέσως έναν οδοντίατρο. Μόλις επιστρέψετε το δόντι στην υποδοχή του ή αποθηκεύσετε κατάλληλα, μεταβείτε στον οδοντίατρο. Ο χρόνος είναι απαραίτητος, οπότε μην κάνετε καθυστερήσεις και βρείτε έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Το δόντι δεν θα επανεμφυτευτεί επιτυχώς χωρίς επαγγελματική φροντίδα.
  • Ο οδοντίατρος μπορεί να επιθεωρήσει το δόντι για να δει εάν ο πολτός ή η ρίζα έχει υποστεί βλάβη και μπορεί να σας προσφέρει θεραπείες για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης του ιστού.
  • Θα χρειαστείτε πιθανότατα ένα ριζικό κανάλι ακόμη και αν το δόντι είναι σωζόμενο, αλλά η επαναφορά του στη θέση του θα αποτρέψει την ανάγκη για οδοντικό εμφύτευμα ή γέφυρα.
  • Πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, εάν δεν βλέπετε την επιλογή οδοντιάτρου.
  Ακόμα κι αν είναι δελεαστικό να χαλαρώσετε την στοματική υγιεινή όταν έχετε χαλαρά δόντια μωρού
  Ακόμα κι αν είναι δελεαστικό να χαλαρώσετε την στοματική υγιεινή όταν έχετε χαλαρά δόντια μωρού, είναι σημαντικό να φροντίσετε τόσο τα παλιά όσο και τα νέα δόντια σας.
 5. 5
  Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο εάν ένα δόντι χτυπηθεί χαλαρά. Θα πρέπει ακόμη να δείτε έναν οδοντίατρο εάν ένα δόντι χτυπηθεί χαλαρά λόγω πρόσκρουσης, αλλά διαφορετικά έχετε καλή στοματική υγεία. Πριν πάτε στο γραφείο του οδοντιάτρου, δοκιμάστε το καλύτερό σας για να επανατοποθετήσετε το δόντι στην κανονική του θέση. Αυτό θα βοηθήσει στη σωτηρία της ρίζας και θα ενθαρρύνει τις ίνες που τη διατηρούν στη θέση τους να αναγεννηθούν.
  • Ο οδοντίατρος πρέπει να ελέγξει το χαλαρό δόντι σας και να βεβαιωθεί ότι η ρίζα και ο πολτός είναι άθικτα. Πιθανότατα θα πρέπει να έχετε μια ακτίνα X για να ελέγξετε το οστό και οποιαδήποτε άλλα κατάγματα.
  • Μετά από αρκετές ημέρες, ένας οδοντίατρος μπορεί να πει εάν θα χρειαστείτε ένα κανάλι ρίζας. Εν τω μεταξύ, μπορούν να σας προσφέρουν ένα προσωρινό καπάκι ή οδόντωση για να διατηρήσετε το δόντι στη θέση του και να προωθήσετε την επούλωση.
  • Ένας οδοντίατρος μπορεί επίσης να εφαρμόσει φάρμακα που θα ενθαρρύνουν την ίαση των ριζών και των συνδετικών ιστών.

Προειδοποιήσεις

 • Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να συνεχίσετε το βούρτσισμα, το νήμα και το στοματικό διάλυμα ακόμη και αν έχετε χαλαρά μόνιμα δόντια. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιδεινωθεί η κατάστασή σας και θα αναγκάσουν τα ούλα σας να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο.
 • Πάντα συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο για την στοματική υγεία, ειδικά εάν έχετε χαλαρά δόντια ή αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα ασθένειας των ούλων ή φθορά των δοντιών.
Ιατρική αποποίηση ευθυνών Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, εξετάσεις, διάγνωση ή θεραπεία. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε, αλλάξετε ή διακόψετε οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail