Πώς να ενισχύσετε τους μυς της ουροδόχου κύστης;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τους μυς της ουροδόχου κύστης
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τους μυς της ουροδόχου κύστης και να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο όταν πρέπει να ουρήσετε.

Η αδυναμία των μυών της ουροδόχου κύστης μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια και αυτό μπορεί να είναι αρκετά απογοητευτικό. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τους μυς της ουροδόχου κύστης και να αποκτήσετε μεγαλύτερο έλεγχο όταν πρέπει να ουρήσετε. Ξεκινήστε ενσωματώνοντας ασκήσεις και τεχνικές ελέγχου της ουροδόχου κύστης για να εκπαιδεύσετε την ουροδόχο κύστη σας. Στη συνέχεια, κάντε μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βελτιώσετε τη συνολική υγεία της ουροδόχου κύστης. Μπορεί επίσης να θέλετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε τι προκαλεί τα προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

Μέθοδος 1 από 3: χρήση ασκήσεων και τεχνικών ελέγχου της ουροδόχου κύστης

 1. 1
  Κάνετε βαρέλια για να ενισχύσετε τους μυς που ελέγχουν την ούρηση. Το βαρέλι είναι μια άσκηση που λειτουργεί στους μυς του πυελικού εδάφους. Αυτοί είναι οι μύες που ελέγχουν την ούρηση, οπότε το να κάνετε βαρέλια καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα την ουροδόχο κύστη σας. Για να κάνετε ένα βαρέλι, σηκώστε τους μυς του πυελικού εδάφους, κρατήστε το για 5 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε τους. Κάντε 15 επαναλήψεις 3 φορές την ημέρα.
  • Για να σας βοηθήσουμε να εντοπίσετε τους μύες του πυελικού εδάφους, δοκιμάστε να ξεκινήσετε και να σταματήσετε τη ροή των ούρων την επόμενη φορά που θα πάτε στο μπάνιο. Οι μύες που ελέγχουν αυτή τη ροή είναι οι μύες που θα χρειαστεί να συστέλλετε και να απελευθερώσετε κατά τη διάρκεια ασκήσεων kegel.

  Συμβουλή: Ίσως να μην μπορείτε να κρατήσετε τα βαρέλια για τα 5 δευτερόλεπτα πρώτα. Εάν χρειαστεί, ξεκινήστε κρατώντας κάθε βαρέλι για 1 ή 2 δευτερόλεπτα και συνεχίστε να το κρατάτε για 5 δευτερόλεπτα.

 2. 2
  Περιμένετε 10 λεπτά μετά την ώθηση να ουρήσετε. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν πρέπει να ουρείτε συχνά και δυσκολεύεστε να περιμένετε. Περιμένετε 10 λεπτά μετά την πρώτη ώθηση να πάτε στο μπάνιο και να αυξήσετε το χρόνο που περιμένετε κατά 10 λεπτά την επόμενη φορά. Συνεχίστε να αυξάνετε το χρόνο που περιμένετε να πάτε μέχρι να πάτε μόνο στο μπάνιο μία φορά κάθε 2-2,5 ώρες.
  • Αυξάνοντας το χρονικό διάστημα που περιμένετε, θα ενισχύσετε τους μυς γύρω από την ουροδόχο κύστη σας και θα εκπαιδεύσετε την ουροδόχο κύστη σας να κρατήσει τα ούρα για περισσότερο.
 3. 3
  Ούρηση δύο φορές κάθε φορά που πηγαίνεις στο μπάνιο. Αφού τελειώσετε το μπάνιο, περιμένετε για 3 λεπτά και, στη συνέχεια, προσπαθήστε να ουρήσετε ξανά. Αυτό ονομάζεται διπλό κενό. Είναι ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε εκκενώσει πλήρως την κύστη σας και μπορεί να συμβάλει στην προώθηση πληρέστερης εκκένωσης στο μέλλον.

  Συμβουλή: Η συνεδρίαση σε χαλαρή θέση μπορεί να διευκολύνει την ούρηση. Εάν συνήθως στέκεστε ή αιωρείτε ακριβώς πάνω από το κάθισμα της τουαλέτας όταν ουρείτε, καθίστε εντελώς και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσετε.

  Οι μύες που ελέγχουν αυτή τη ροή είναι οι μύες που θα χρειαστεί να συστέλλετε
  Οι μύες που ελέγχουν αυτή τη ροή είναι οι μύες που θα χρειαστεί να συστέλλετε και να απελευθερώσετε κατά τη διάρκεια ασκήσεων kegel.
 4. 4
  Προγραμματίστε τακτικές εκδρομές στο μπάνιο κάθε 2 έως 4 ώρες. Η μετάβαση στο μπάνιο με ένα καθορισμένο πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης ώστε να λειτουργεί καλύτερα. Προγραμματίστε ένα ταξίδι στο μπάνιο κάθε 2 έως 4 ώρες και σταματήστε ό, τι κάνετε όταν είναι ώρα να πάτε.
  • Ποτέ μην πηγαίνετε περισσότερο από 4 ώρες χωρίς ούρηση. Κρατώντας τα ούρα στην ουροδόχο κύστη για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να την αποδυναμώσει.

Μέθοδος 2 από 3: προώθηση της γενικής υγείας της ουροδόχου κύστης

 1. 1
  Πίνετε νερό όλη την ημέρα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τον εαυτό σας καλά ενυδατωμένο για να διασφαλίσετε καλή υγεία της ουροδόχου κύστης. Μην περιορίζετε την πρόσληψη υγρών ως τρόπο ούρησης λιγότερο, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Πίνετε νερό κάθε φορά που είστε διψασμένοι ή ιδρωμένοι, όπως από ζεστό καιρό ή άσκηση.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη. Αυτά είναι διουρητικά, τα οποία σας προκαλούν ούρηση πιο συχνά από ό, τι συνήθως.
 2. 2
  Σταματήστε το κάπνισμα εάν είστε καπνιστής. Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για πολλά μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης. Εάν είστε καπνιστής και αντιμετωπίζετε προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με επιλογές που μπορεί να σας βοηθήσουν να σταματήσετε. Μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσουν ένα φάρμακο, να προτείνουν προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης ή να σας παραπέμψουν σε ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος στην περιοχή σας.
 3. 3
  Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Συζητήστε με το γιατρό σας για να μάθετε εάν είστε σε υγιές βάρος ή δείτε εάν μπορεί να χρειαστεί να χάσετε βάρος. Ακόμη και η απώλεια 5 έως 10% του σωματικού σας βάρους μπορεί να βελτιώσει την ακράτεια ούρων. Μόλις φτάσετε σε ένα πιο υγιές σωματικό βάρος, διατηρήστε το με μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.
  • Λάβετε υπόψη ότι αυτό μπορεί να μην λειτουργεί για όλους, αλλά μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη λήψη φαρμάκου ή τη χρήση άλλης μη χειρουργικής θεραπείας για ακράτεια, οπότε αξίζει να το δοκιμάσετε.
 4. 4
  Φορέστε βαμβακερά εσώρουχα για να προωθήσετε τη ροή του αέρα. Αν και το να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα δεν θα ενισχύσετε την ουροδόχο κύστη σας, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Επιλέξτε 100% βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε εσώρουχα από συνθετικά υφάσματα.
  • Αποφύγετε τα ρούχα που ταιριάζουν καλά στην περιοχή του καβάλου.
  • Εάν φοράτε καλσόν ή κολάν, βεβαιωθείτε ότι διαθέτουν βαμβακερό πάνελ καβάλου.

  Συμβουλή: Αλλάζετε πάντα τα ρούχα σας μετά από ιδρώτα ή βρεγμένα, όπως μετά την άσκηση ή το κολύμπι. Κάντε ένα ντους, στεγνώστε καλά και φορέστε καθαρά, στεγνά ρούχα και εσώρουχα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Οπότε το να κάνετε βαρέλια καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα την ουροδόχο κύστη σας
Αυτοί είναι οι μύες που ελέγχουν την ούρηση, οπότε το να κάνετε βαρέλια καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα την ουροδόχο κύστη σας.

Μέθοδος 3 από 3: αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης για ακράτεια

 1. 1
  Κλείστε ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης, κλείστε ραντεβού για να δείτε έναν γιατρό. Υπάρχουν διαφορετικές πιθανές αιτίες προβλημάτων ελέγχου της ουροδόχου κύστης, οπότε ο γιατρός σας θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις για να μάθει τι προκαλεί τα προβλήματά σας. Ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός σας περιλαμβάνουν:
  • Διεξαγωγή τεστ ούρων για έλεγχο λοίμωξης, αίματος και άλλων ανωμαλιών στα ούρα σας.
  • Έχοντας κρατήσει ένα ημερολόγιο της ουροδόχου κύστης για να αναζητήσετε μοτίβα στις συνήθειες των ούρων σας.
  • Χρησιμοποιώντας υπερηχογράφημα ή καθετήρα για να ελέγξετε την ποσότητα ούρων στην ουροδόχο κύστη μετά την ούρηση.

  Συμβουλή: Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν άλλα συμπτώματα που έχετε μαζί με την απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

 2. 2
  Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με φάρμακα για ακράτεια. Ανάλογα με τον τύπο της ακράτειας που έχετε, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα φάρμακο για τη θεραπεία του προβλήματος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμάκων που διατίθενται, όπως:
  • Αντιχολινεργικά. Αυτά τα φάρμακα είναι χρήσιμα για την ηρεμία μιας υπερδραστηριότητας της ουροδόχου κύστης. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα με την ακράτεια της ώθησης, το οποίο είναι όταν παίρνετε συχνά την επιθυμία να ουρήσετε.
  • Mirabegron. Αυτό το φάρμακο καθιστά δυνατό στην ουροδόχο κύστη σας να κρατά περισσότερα ούρα ταυτόχρονα, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για την ακράτεια.
  • Alpha blockers (για άνδρες με ακράτεια υπερχείλισης). Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη χαλάρωση των μυών στον αυχένα της ουροδόχου κύστης και διευκολύνουν την πλήρη εκκένωσή τους όταν ουρείτε.
  • Τοπικά οιστρογόνα (για γυναίκες). Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της τόνωσης των ιστών και της αναζωογόνησης στον κόλπο.
 3. 3
  Εξετάστε τις παρεμβάσιμες συσκευές εάν είστε γυναίκα. Υπάρχουν μερικές συσκευές που είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία της ακράτειας σε γυναίκες. Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά, θα πρέπει να το εισάγετε στην ουρήθρα ή στον κόλπο σας κάθε μέρα, παρόμοιο με το πώς θα εισάγετε ένα ταμπόν. Οι διαθέσιμες συσκευές περιλαμβάνουν:
  • Ένθετο ουρήθρας. Πρόκειται για μια μικρή συσκευή τύπου βύσματος που τοποθετείτε στην ουρήθρα σας προτού συμμετάσχετε σε μια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει ακράτεια, όπως να παίζετε άθλημα. Στη συνέχεια, αφαιρείτε τη συσκευή αμέσως πριν να ουρήσετε.
  • Πεσσός. Πρόκειται για ένα άκαμπτο δαχτυλίδι που εισάγετε στον κόλπο σας και φοράτε όλη την ημέρα. Μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της ουροδόχου κύστης σας και στην πρόληψη διαρροών, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο εάν είχατε πρόπτωση της ουροδόχου κύστης.
 4. 4
  Συζητήστε ενέσεις και εμφυτεύματα εάν τα φάρμακα δεν βοηθούν. Οι ενέσεις και τα εμφυτεύματα είναι πιο επεμβατικά από κάποιους άλλους τύπους θεραπείας για ακράτεια, αλλά είναι λιγότερο επεμβατικές από τη χειρουργική επέμβαση. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα αφού δοκιμάσετε τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής και φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με ενέσεις και εμφυτεύματα για τη θεραπεία της ακράτειας. Ορισμένες επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν:
  • Μαζικές ενέσεις. Σε αυτήν τη θεραπεία, ένα συνθετικό υλικό εγχέεται στην ουρήθρα σας για να το κρατήσετε κλειστό και να αποτρέψετε διαρροές.
  • Ενέσεις αλλαντικής τοξίνης τύπου Α. Αυτές οι ενέσεις μπορεί να είναι χρήσιμες εάν έχετε υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Η τοξίνη αλλαντίασης βοηθά τον σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης να χαλαρώσει και μειώνει τις συχνές παρορμήσεις.
  • Εμφύτευμα διεγέρτη νεύρων. Αυτή η συσκευή πηγαίνει κάτω από το δέρμα κοντά στην ουροδόχο κύστη σας και στέλνει ανώδυνες ηλεκτρικές παλμούς - παρόμοιες με έναν βηματοδότη - που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της ακράτειας.
 5. 5
  Ρωτήστε σχετικά με τις επιλογές χειρουργικής θεραπείας εάν άλλες θεραπείες αποτύχουν. Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η τελευταία λύση για θεραπεία ακράτειας εάν άλλες λιγότερο επεμβατικές θεραπείες έχουν αποτύχει. Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικές χειρουργικές επιλογές που μπορεί να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την ουροδόχο κύστη σας. Ορισμένες διαδικασίες για συζήτηση με το γιατρό σας περιλαμβάνουν:
  • Διαδικασίες σφενδάμου, οι οποίες χρησιμοποιούν τον δικό σας ιστό σώματος, ένα συνθετικό υλικό ή πλέγμα για την υποστήριξη της ουρήθρας και του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ουρήθρα κλειστή όταν κάνετε κάτι που μπορεί να προκαλέσει διαρροή, όπως φτέρνισμα ή άσκηση.
  • Ανάρτηση λαιμού της ουροδόχου κύστης, που είναι ένας άλλος τρόπος στήριξης του αυχένα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας για την πρόληψη της ακράτειας του στρες.
  • Χειρουργική πρόπτωση, η οποία είναι πιο συχνή για τις γυναίκες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συνιστάται εάν η κύστη έχει χάσει την υποστήριξή της. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί σωματικό ιστό ή πλέγμα για να τον ενισχύσει.
  • Τεχνητός σφιγκτήρας ούρων, δηλαδή όταν ο γιατρός σας αντικαθιστά τον σφιγκτήρα ούρων με τεχνητό για να παρέχει περισσότερο έλεγχο. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα πιέζετε μια βαλβίδα που βρίσκεται κάτω από το δέρμα σας κάθε φορά που χρειάζεστε ούρηση και θα ανοίξει τον σφιγκτήρα και θα απελευθερώσει τα ούρα.
Θα ενισχύσετε τους μυς γύρω από την ουροδόχο κύστη σας
Αυξάνοντας το χρονικό διάστημα που περιμένετε, θα ενισχύσετε τους μυς γύρω από την ουροδόχο κύστη σας και θα εκπαιδεύσετε την ουροδόχο κύστη σας να κρατήσει τα ούρα για περισσότερο.

Συμβουλές

 • Φοράτε προϊόντα ακράτειας, όπως μαξιλάρια ή πάνες ενηλίκων, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο σίγουροι όταν βγείτε έξω στο κοινό.

Προειδοποιήσεις

 • Μην περιορίζετε την πρόσληψη υγρών για να αποφύγετε την ακράτεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Ιατρική αποποίηση ευθυνών Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, εξετάσεις, διάγνωση ή θεραπεία. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε, αλλάξετε ή διακόψετε οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail