Πώς να στερεώσετε προσωρινά ένα χαλαρό καλώδιο στα τιράντες σας;

Για να στερεώσετε προσωρινά ένα χαλαρό καλώδιο στα τιράντες σας, χρησιμοποιήστε ένα μικρό, θαμπό αντικείμενο, όπως μια γόμα μολυβιού ή ένα βαμβακερό στυλεό, για να ωθήσετε το σύρμα πίσω στη θέση του, έτσι ώστε το σύρμα να κάθεται ξανά κοντά στα δόντια σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι μικρών κοπτικών καλωδίων για να κόψετε το χαλαρό καλώδιο. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει το δάχτυλό σας στο χαλαρό σύρμα πριν το κόψετε, ώστε να μην πετάει στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να κόψετε το χαλαρό σύρμα και δυσκολεύεστε να το σπρώξετε στη θέση του, μπορείτε να το καλύψετε με κάποιο οδοντικό κερί, ώστε να σταματήσει να βλάπτει τα ούλα σας μέχρι να δείτε τον ορθοδοντικό σας στη συνέχεια. Για συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Οδοντιατρικής μας, όπως πώς να χρησιμοποιείτε οδοντικό κερί, συνεχίστε να διαβάζετε!

Για να στερεώσετε προσωρινά ένα χαλαρό σύρμα στα τιράντες σας
Για να στερεώσετε προσωρινά ένα χαλαρό σύρμα στα τιράντες σας, χρησιμοποιήστε ένα μικρό, θαμπό αντικείμενο, όπως μια γόμα μολυβιού ή ένα βαμβακερό στυλεό, για να ωθήσετε το σύρμα πίσω στη θέση του, έτσι ώστε το σύρμα να κάθεται ξανά κοντά στα δόντια σας.

Εάν έχετε τιράντες, πιθανότατα θα έχετε χαλαρώσει κάποιο καλώδιο σε κάποιο σημείο. Τα καλώδια στηριγμάτων συνήθως χαλαρώνουν αμέσως μετά την τοποθέτηση των στηριγμάτων. Όποια και αν είναι η αιτία, ένα χαλαρό καλώδιο σπάνια είναι κάτι που πρέπει να πανικοβληθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να στερεώσετε το καλώδιο στο σπίτι που θα κρατήσει τα τιράντες σας άνετα μέχρι να μπορείτε να δείτε τον ορθοδοντικό σας.

Μέθοδος 1 από 3: κάμψη του καλωδίου στη θέση του

 1. 1
  Νιώστε πού έχει χαλαρώσει το καλώδιο. Τα καλώδια μπορεί να χαλαρώσουν με την πάροδο του χρόνου ή λόγω των λαστιχωτών φαγητών. Βεβαιωθείτε ότι το βραχίονα είναι συνδεδεμένο στο δόντι σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το καλώδιο δεν έχει βγει εντελώς από το βραχίονα.
  • Εάν το καλώδιο έχει βγει από το βραχίονα προσπαθήστε να το σύρετε πίσω στη θέση του. Μπορεί να χρειαστείτε κάποιον άλλο για να σας βοηθήσει με αυτό.
  • Εάν το βραχίονα έχει βγει και από το δόντι σας, καλέστε τον ορθοδοντικό σας για να το ξαναβάλτε.
 2. 2
  Βρείτε ένα μικρό, θαμπό αντικείμενο για να το σπρώξετε στη θέση του. Πολλά πράγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γόμα μολυβιού, το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή ένα βαμβάκι. Αν δεν έχετε κανένα από αυτά, αναζητήστε ένα άλλο μικρό, θαμπό αντικείμενο για να κάνετε τη δουλειά.
  • Βεβαιωθείτε ότι οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποιείτε είναι καθαρό. Ποτέ δεν θέλετε να βάλετε κάτι βρώμικο στο στόμα σας.
  • Τα βαμβακερά μάκτρα είναι καθαρά έξω από τη συσκευασία.
  • Μπορείτε να πλύνετε το κουτάλι σας με σαπούνι πιάτων όπως θα κάνατε κανονικά.
 3. 3
  Χρησιμοποιήστε το αντικείμενο για να ωθήσετε το καλώδιο στη θέση του. Σύρετε απαλά το αντικείμενο στο στόμα σας. Ίσως χρειαστεί να κοιτάξετε στον καθρέφτη για να δείτε τι κάνετε. Πιέστε ξανά το καλώδιο στη θέση του έτσι ώστε να κάθεται ξανά κοντά στα δόντια σας.
  • Εάν δεν μπορείτε να δείτε τι κάνετε στον καθρέφτη, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας.
  • Να είστε απαλοί καθώς πιέζετε - το σύρμα μπορεί να γλιστρήσει και να τρυπήσει το μάγουλο ή τα ούλα σας. Δεν θέλετε να τραυματίσετε τον εαυτό σας ή να χτυπήσετε άλλο καλώδιο.
 4. 4
  Βεβαιωθείτε ότι το σύρμα δεν τρίβεται πλέον στο μάγουλό σας. Με τη γλώσσα σας, νιώστε την περιοχή όπου το καλώδιο έχασε. Θα πρέπει να αισθάνεται όμοιο με το πώς το έκανε πριν χαλαρώσει. Εάν έχετε οποιαδήποτε ενόχληση ή εάν το σύρμα σβήνει το μάγουλό σας, θα πρέπει να δοκιμάσετε μια άλλη μέθοδο ή να κλείσετε ραντεβού με τον ορθοδοντικό σας.
Πιθανότατα θα έχετε χαλαρώσει κάποιο καλώδιο σε κάποιο σημείο
Εάν έχετε τιράντες, πιθανότατα θα έχετε χαλαρώσει κάποιο καλώδιο σε κάποιο σημείο.

Μέθοδος 2 από 3: κάλυψη του καλωδίου με κερί

 1. 1
  Δημιουργήστε μια μικρή μπάλα οδοντικού κεριού. Οδοντιατρική ή "ανακούφιση" κερί πρέπει να είναι διαθέσιμη από τον ορθοδοντικό σας ή στο τοπικό φαρμακείο σας. Περάστε το κερί σε μια μπάλα που έχει μέγεθος περίπου πυρήνα ποπ κορν ή μπιζέλι. Το κερί πρέπει να είναι εύκολο να διαμορφωθεί με τα χέρια σας.
  • Εάν δεν μπορείτε να βρείτε οδοντικό κερί στο κατάστημα και ο ορθοδοντικός σας δεν είναι διαθέσιμος, μπορείτε να το παραγγείλετε στο διαδίκτυο.
 2. 2
  Στεγνώστε το στήριγμα και το σύρμα. Χρησιμοποιήστε μια χάρτινη πετσέτα για να στεγνώσετε το στήριγμα και το σύρμα. Το κερί δεν θα κολλήσει καλά αν το σύρμα είναι πολύ υγρό. Προσπαθήστε να κρατήσετε το στόμα σας στεγνό ενώ εφαρμόζετε το κερί αναπνέοντας από το στόμα σας και όχι κατάποση.
 3. 3
  Σπρώξτε τη σφαίρα κεριού στο καλώδιο. Μόλις το κερί είναι στο καλώδιο, εξομαλύνετε το στο άκρο του καλωδίου μέχρι το βραχίονα. Αυτό θα πρέπει να κάνει το άκρο του σύρματος αρκετά μαλακό ώστε να μην ερεθίζει πλέον τα μάγουλα ή τα ούλα σας.
  • Το κερί μπορεί να πέσει σε κάποιο σημείο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κερί όσο συχνά χρειάζεται, έως ότου ο ορθοδοντικός σας να διορθώσει μόνιμα το καλώδιο.
  • Το οδοντικό κερί δεν είναι τοξικό ή επικίνδυνο, οπότε μην ανησυχείτε εάν το καταπιείτε κατά λάθος.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι μικρών κοπτικών καλωδίων για να κόψετε το χαλαρό καλώδιο
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι μικρών κοπτικών καλωδίων για να κόψετε το χαλαρό καλώδιο.

Μέθοδος 3 από 3: κοπή του καλωδίου

 1. 1
  Βρείτε ένα ζευγάρι μικρών κοπτικών καλωδίων. Τα καλώδια στηριγμάτων μπορούν να κοπούν πολύ εύκολα. Δεν θα χρειαστείτε τίποτα πολύ μεγάλο. Επιλέξτε ένα ζευγάρι κοπτικών καλωδίων που μπορούν να χωρέσουν άνετα στο στόμα σας.
  • Οι κόπτες καλωδίων από άπω άκρο είναι οι καλύτεροι, καθώς θα πιάσουν το κομμένο σύρμα. Αυτό βοηθά στην αποφυγή της πιθανότητας κατάποσης μέρους του καλωδίου.
  • Εάν δεν έχετε εύχρηστα καλώδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουρευτικές μηχανές νυχιών.
 2. 2
  Αποστειρώστε τα καλώδια με αλκοόλ. Οτιδήποτε βάζετε στο στόμα σας πρέπει πάντα να είναι καθαρό. Σκουπίστε τα καλώδια με τρίψιμο αλκοόλ πριν τα βάλετε στο στόμα σας. Θα πρέπει επίσης να αποστειρώσετε τα νυχοκόπτες αν τα χρησιμοποιείτε.
  • Αφήστε το αλκοόλ να στεγνώσει ή να εξατμιστεί πριν τοποθετήσετε τα συρτάρια στο στόμα σας.
  • Χρησιμοποιήστε τους κόφτες καλωδίων αμέσως μετά τον καθαρισμό τους. Εάν βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να εκτεθούν σε βακτήρια.
 3. 3
  Τοποθετήστε το δάχτυλό σας στο καλώδιο που σκοπεύετε να κόψετε. Αυτό βοηθάει στην αποτροπή της περικοπής του καλωδίου στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Θέλετε να αποφύγετε την κατάποση του καλωδίου με κάθε κόστος. Η κατάποση του καλωδίου μπορεί να είναι επώδυνη και μερικές φορές επικίνδυνη.
 4. 4
  Ζητήστε βοήθεια εάν δεν αισθάνεστε άνετα. Μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε και να κόψετε το καλώδιο από μόνοι σας. Αν υπάρχει πιθανότητα δεν θα μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας χωρίς να πληγώνετε τον εαυτό σας, ζητήστε βοήθεια από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας.
  • Αποφύγετε να ανακινείτε το καλώδιο πολύ δυνατά ή να πιέζετε με πίεση στα πίσω δόντια ενώ προσπαθείτε να κόψετε το καλώδιο, καθώς μπορείτε να αποσυνδέσετε οποιοδήποτε από τα στηρίγματα.
  • Μπορείτε να δοκιμάσετε να κοιτάξετε στον καθρέφτη κάτω από έντονο φως. Δεν θα είναι ορατά ή εύκολα προσβάσιμα όλα τα καλώδια σε εσάς.
Μπορείτε να στερεώσετε το καλώδιο στο σπίτι που θα κρατήσει τα τιράντες σας άνετα μέχρι να μπορείτε να δείτε
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να στερεώσετε το καλώδιο στο σπίτι που θα κρατήσει τα τιράντες σας άνετα μέχρι να μπορείτε να δείτε τον ορθοδοντικό σας.

Συμβουλές

 • Πάντα καλέστε τον ορθοδοντικό σας για να τους ενημερώσετε για το τι έχει συμβεί. Μπορεί να θέλουν να κλείσετε ραντεβού για να βεβαιωθείτε ότι τα στηρίγματα σας είναι εντάξει.
 • Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας εάν δυσκολεύεστε να διορθώσετε μόνοι σας το καλώδιο.
 • Συχνά, τα καλώδια χαλαρώνουν λόγω των λαστιχωτών και κολλώδους τροφής. Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πιθανό να αποσπάσουν οποιοδήποτε μέρος των στηριγμάτων σας.
 • Εάν είστε στο σχολείο και σπάσει, πηγαίνετε στο γραφείο της νοσοκόμας. Θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει μέχρι να πάτε στον ορθοδοντικό.

Προειδοποιήσεις

 • Προσέξτε να μην καταπιείτε οποιοδήποτε μέρος των στηριγμάτων σας όταν προσπαθείτε να στερεώσετε το καλώδιο.
 • Βεβαιωθείτε ότι οτιδήποτε βάζετε στο στόμα σας είναι καθαρό και ακόμη και αποστειρωμένο εάν είναι απαραίτητο.
 • Το κόψιμο του σύρματος πρέπει πάντα να είναι η τελευταία λύση.

Πράγματα που θα χρειαστείτε

 • Ένα θαμπό αντικείμενο όπως μια γόμα μολυβιού ή ένα κουτάλι
 • Οδοντιατρικό ή ανακουφιστικό κερί
 • Χαρτοπετσέτα
 • Συρματοκόπτης
 • Οινόπνευμα
 • Ενας καθρέφτης

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Τι γίνεται αν το καλώδιο έχει βγει από το πίσω στήριγμα και δεν μπορώ να δω τον ορθοδοντικό μου για μερικές ημέρες; Τρίβει στα ούλα μου και είναι πολύ άβολα.
  Κόψτε το με μια κουρευτική μηχανή νυχιών και τηλεφωνήστε στον ορθοδοντικό σας το συντομότερο δυνατό. Θα το φτιάξουν.
 • Πώς μπορώ να φροντίζω τα χείλη μου όταν φοράω τιράντες;
  Όταν φοράτε τιράντες τα χείλη μπορεί να στεγνώσουν ή ακόμη και μικρές περικοπές στην εσωτερική επιφάνεια τις πρώτες εβδομάδες που γίνονται από τα μπροστινά στηρίγματα. Εάν συμβεί κάποια από αυτές τις καταστάσεις, προσπαθήστε να υγρανθείτε τα χείλη σας με βάλσαμο για τα χείλη ή κρέμα. Για να αποφύγετε τυχόν γρατσουνιές ή κοψίματα στο εσωτερικό των χειλιών σας, απλώστε ένα λεπτό στρώμα οδοντικού κεριού στα μπροστινά στηρίγματα (πάνω και κάτω) ή ακόμη και χρησιμοποιήστε προστατευτικές ταινίες.
 • Τι πρέπει να κάνω αν έβγαινε ένα από τα υποστηρίγματα μου;
  Καλέστε τον ορθοδοντικό σας. θα το φτιάξει για εσάς.
 • Τι πρέπει να κάνω εάν ένα βραχίονα πέσει;
  Εάν η αγκύλη σας πέσει, μεταβείτε στον ορθοδοντικό σας το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει τρόπος να το διορθώσετε. Θα είναι άβολο, γι 'αυτό να είστε προσεκτικοί.
 • Μόλις σφίξω τα τιράντες μου, αλλά ο ορθοδοντικός άφησε το καλώδιο από ένα από τα στηρίγματα μου - είναι σκόπιμο ή φυσιολογικό; Παρατήρησα μόνο όταν γύρισα στο σπίτι.
  Προχωρήστε και καλέστε τον ορθοδοντικό σας και ρωτήστε. Είναι πιθανό να ήταν σκόπιμο. Αυτό το συγκεκριμένο δόντι μπορεί να είναι ακριβώς εκεί που πρέπει να είναι, οπότε δεν χρειάζεται το σύρμα για να το ενθαρρύνει να κινηθεί. Ωστόσο, ο ορθοδοντικός σας είναι άνθρωπος και θα μπορούσε να το χάσει κατά λάθος, οπότε μια τηλεφωνική κλήση θα την ξεκαθαρίσει.
 • Τι πρέπει να κάνω εάν ένα βραχίονα που συνδέω το μπράτσο μου είναι υπερβολικό από τα ούλα μου;
  Δείτε τον ορθοδοντικό σας.
 • Έχω ένα καλώδιο που χαλαρώθηκε. Είναι λυγισμένο προς τα κάτω. Δεν βλάπτει ούτε τίποτα. Πρέπει να ανησυχώ ακόμα;
  Θα πρέπει να πάτε στον ορθοδοντικό για να το διορθώσετε. Όσο δεν πονάει, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αλλά θα πρέπει να το φροντίσετε.
 • Πρέπει να ανησυχώ εάν παίρνω τιράντες με έναν αποσυμπιεστή;
  Εάν παίρνετε τιράντες με έναν αποσυμπιεστή, μην ανησυχείτε! Ο σκοπός της επέκτασης είναι είτε να εξαλείψετε το πλήθος μεταξύ των δοντιών σας είτε να διορθώσετε τις διασταυρώσεις. Μπορεί να περιμένετε να ασκήσετε πίεση στα δόντια σας, καθώς θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσει το στόμα σας στον αποσυμπιεστή.
 • Τι γίνεται αν οι αγκύλες μου αλλάζουν προς τα πάνω και προς τα κάτω;
  Εάν εννοείτε ότι όταν αγγίζετε τις αγκύλες σας κινούνται, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η αγκύλη βγήκε. Εάν το σκάσει, θα μπορείτε να το μετακινήσετε μπρος-πίσω στο καλώδιο. Εάν συμβαίνει αυτό, καλέστε τον ορθοδοντικό σας για ραντεβού για να το διορθώσετε.
 • Είναι καλή ιδέα να ξαναχρησιμοποιήσετε το κερί;
  Όχι, δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιήσετε το κερί. Είναι ανθυγιεινό να το κάνετε.

Σχόλια (1)

 • dkhan
  Το πώς να κόψω το καλώδιο με βοήθησε, γιατί ξέρω ότι μπορώ να το κάνω μόνος μου αντί να πάω στον ορθοδοντικό.
Ιατρική αποποίηση ευθυνών Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, εξετάσεις, διάγνωση ή θεραπεία. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε, αλλάξετε ή διακόψετε οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail